Logo
Одштампајте ову страницу

Добитници тринаесте Виртус награде за филантропију - препознати по добром

Оцените овај чланак
(2 гласова)

belofilantropijaТраг фондација тринаесту годину заредом доделила је ВИРТУС награде за филантропију компанијама, малим и средњим предузећима и појединцима, с циљем да се ода признање и јавно истакну компаније и појединачни дародавци који на стратешки начин подржавају развој заједница и тако дају најбољи пример другима.

 

Добитник Главне награде за допринос на националном нивоу је компанија Mastercard Europe SA  Београд за донацију 250.000 евра организацији НУРДОР за изградњу Родитељске куће у Београду, подршку женском предузетништву и здравственој заштити у Србији. Компанија Еуробанк а.д. Београд је добила награду за допринос локалној заједници у којој компанија послује док је награда за дугорочно партнерство између пословног и непрофитног сектора припала компанији Теленор д.о.о.

 

Породично предузеће Интер-механика д.о.о. из Смедерева добитник је награде у категорији мало и средње предузеће, док је награда за индивидуални допринос филантропији припала Тамари Кларић и Богдану Стевановићу из Београда, који су у оквиру акције хуманитарног пешачења „Пружи корак“ прикупили средства за изградњу нове Родитељске куће у Београду.

 

Добитници специјалних награда су: DM drogerie markt d.o.o.  Београд за најиновативнији пројекат, AVON Cosmetics SCG d.o.o. за допринос родној равноправности, Марко Чикарић, млади учитељ из Прокупља, за индивидуални допринос развоју локалне заједнице, Милинка Ивановић, медицинска сестра у пензији из Крушевца, за подршку деци из рањивих категорија друштва и Матеа Балани, деветогодишњакиња из Зрењанина, за младу филантропкињу.

 

Кроз ВИРТУС награду, установљену 2007. године, Траг фондација већ 13 година промовише филантропију у нашој земљи и подстиче све већи број компанија и појединаца да се укључи у програме и иницијативе за опште добро. Одличан оџив пријављених сваке године, посебно пријављених појединаца, показује да се грађани из године у годину све више укључују у филантропске акције. За грађанима следи корпоративни сектор, који се истиче својим стратегијама и донирањем, не само новца, већ и робе, услуга, времена и знања.

 

ВИРТУС награда за 2019. годину се реализује уз финансијску подршку Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) у оквиру Пројекта за унапређење оквира за давање, Европске уније и Балканског фонда за демократију.

                                               plafofilnatropija

 

Детаљније о сваком добитнику

 

Главна награда за допринос на националном нивоу

 

Mastercard Europe SA Београд за највећу појединачну новчану донацију компаније у Србији Националном удружењу родитеља деце оболеле од рака – НУРДОР и кампањи „Заједно за кућу коју заслужује сваки суперхерој“. Компанија је износом од 250.000 евра подржала изградњу нове родитељске куће у Београду за смештај родитеља и деце за време лечења. Током 2019. године, Мастерцард је у сарадњи са Фондацијом Ана и Владе Дивац подржао и шест предузетница у оквиру пројекта „Ја сам ОДВАЖНА!“, намењеног економском оснаживању жена у Србији, и донирао средства за набавку магнетне резонанце Клиничком центру Србије у оквиру РТС Телетона.

 

Награда за допринос локалној заједници у којој компанија послује

 

Еуробанк а.д. Београд за програм подршке талентованој деци, деци са инвалидитетом и деци без родитељског старања у оквиру „Manchester Unitede школе фудбала“. Ова школа омогућила је младим једанаестогодишњим фудбалерима да, уз тренере из Велике Британије, усаврше своје фудбалске вештине. Додатно, Еуробанка је током претходне године финансирала опремање кабинета за статистику и рачуноводство Прве економске школе у Београду кроз пројекат „Школа као нацртана за вас“. Овај пројекат намењен је унапређењу услова за рад и учење у средњим економским школама у Србији, издвајајући део својих прихода од трансакција остварених коришћењем хуманитарне кредитне картице „Еуробанк Велико срце“.

 

Награда за мало и средње предузеће

 

Интер-механика д.о.о, породично предузеће из Смедерева, за опремање једне од учионица у Гимназији Смедерево, реконструкцију тоалета у школском диспанзеру локалног Дома здравља, подршку развоју локалног спорта, као и донацију алата и материјала за реконструкцију београдског Победника. Током 2019. године, Интер-механика је локалној заједници донирала приближно 2,5% свог промета.

 

Награда за дугорочно партнерство између пословног и непрофитног сектора

 

Теленор д.о.о. за дванаестогодишње партнерство са Дечјим фондом Уједињених Нација – УНИЦЕФ на програмима едукације деце и њихових родитеља за безбедну употребу интернета и превенције дигиталног насиља. У оквиру пројекта "Безбедан интернет за целу породицу: Паметно од почетка" изведено је иницијално истраживање о употреби интернета међу млађом децом и информисаности њихових родитеља. Резултати овог истраживања послужили су као основ за израду штампаних, анимираних и онлајн едукативних материјала и ресурс пакета, обуку 150 васпитача и учитеља у 5 градова у Србији. Ови просветни радници су, потом, пилотирали програм радионица у којима је учествовало приближно 3.750-оро деце и 2.000 њихових родитеља. Захваљујући Министарству просвете, науке и технолошког развоја, развијени материјали користе се у свим основним школама и предшколским установама као део системског решења за превенцију дигиталног насиља.

 

 

Награда за индивидуални допринос филантропији

 

Као наставак акције “Пружи корак” у оквиру које су својим пешачењем од Београда до Ниша прикупљали средства за изградњу болнице за педијатријску онкологију у Нишу, Тамара Кларић и Богдан Стевановић из Београда су две године касније осмислили друштвено одговорну апликацију за мобилне телефоне "Пружи корак". Апликација је у јесен 2019. године омогућила да се уз помоћ 560.000 људи и преко 60 донаторских компанија обезбеди више од пола милиона евра за изградњу нове Родитељске куће у Београду. Њих двоје су овог пута пешачили у супротном правцу, од Ниша до Београда, и својим примером мотивисали ширу јавност да се укључи у акцију, те су заједно препешачили Србију два пута, док су сви учесници акције укупно препешачили обим планете Земље.

 

Специјална награда за најиновативнији пројекат

 

DM drogerie markt d.o.o. Београд за јединствени пројекат “DM Inkubator" који је омогућио да 18 домаћих произвођача добије комплетну подршку при унапређењу својих производа, као и прилику да 57 својих производа пласира грађанима Србије кроз редовни асортиман дм дрогерија. У низу акција које је компанија реализовала током прошле године истакла се и глобална акција “Giving Friday" – последњег петка у новембру компанија је донирала 5% укупног промета Универзитетској дечјој клиници Тиршова. На дан отварања филијала, постала је устаљена пракса да компанија део остварених средстава од продаје усмери у хуманитарне сврхе. Тако је у 2019. години прикупљено преко 2,5 милиона динара који су донирани 13 различитих институција и организација.

 

Специјална награда за допринос родној равноправности

 

AVON Cosmetics SCG d.o.o за свеобухватни допринос родној равноправности и оснаживању жена у Србији. У оквиру иницијативе “Реци НЕ насиљу над женама”, компанија је Аутономном женском центру донирала средства за наставак реализације и унапређење пројекта едукације младих о партнерским односима и различитим врстама насиља „Могу да нећу. Љубав није насиље“. Током прошле године компанија је уручила и робну донацију Друштву за борбу против рака Сомбор вредну 300.000 динара, али и традиционално обележила Национални дан борбе против рака дојке едукативном трибином на тему значаја ране дијагностичке, али и психосоцијалне подршке у процесу лечења рака дојке. Кроз волонтерски рад запослених компанија је припремила и поклонила преко стотину новогодишњих пакета штићеницама сигурне куће, а поставила је и прву скулптуру женске храбрости у Београду.

 

Специјална награда за индивидуални допринос развоју локалне заједнице

 

За Марка Чикарића, младог учитеља из Прокупља, стварање услова за редовно одвијање наставе у школи у Товрљану након више од 25 година њене неактивности, био је велики изазов. Захваљујући његовим напорима, школа је убрзо постала својеврсни центар окупљања и друштвеног живота овог заборављеног краја прокупачке општине. Учитељ Марко сваког дана до школе превози својих седам ученика који станују у околним селима. Изван радног времена обавља послове за мештане који их не могу обавити сами. Својим новчаним средствима купује потребна средстава за школу и гориво за превоз ученика, а сваком ученику и рођендански поклон. Својим ангажовањем обезбеђује донације савремених учила за школу, средства за реновирање школе, опрему за спорт, школски прибор, новогодишње пакетиће за децу, док су на његову иницијативу обновљени и сеоски путеви.

 

Специјална награда за подршку деци из рањивих категорија друштва

 

Милинка Ивановић, медицинска сестра у пензији из Крушевца, последњих неколико деценија посвећена је филантропском и волонтерском раду - она израђује и донира играчке за децу из рањивих категорија друштва. Само током прошле године, Милинка је направила је и поклонила више од 1.800 еколошких играчака за децу мигранте и избеглице, децу са инвалидитетом, децу оболелу од дијабетеса и децу у вртићима у Крушевцу у укупној вредности од око 900.000 динара. Готово две трећине играчака које је током прошле године израдила, поклонила је деци у прихватним и азилним центрима широм Србије, за коју је то неретко једина играчка коју имају. Када год је у могућности, деци уручује играчке лично. Милинка негује добру сарадњу и са локалном заједницом у у којој често иницира филантропске акције.

 

Специјална награда за младу филантропкињу

 

Матеа Балани, деветогодишња филантропкиња из Зрењанина, током протекле године организовала је и спровела акцију обнове ормара на Одељењу за педијатрију, прикупљала је и донирала ПЕТ амбалажу локалном азилу за животиње, а другу годину заредом организовала је и хуманитарни рођендан у оквиру кога је прикупљено преко 50.000 динара, као и већа количина робе у виду одевних предмета и школског прибора. Матеа је сав прикупљени новац и поклоне донирала деци без родитељског старања смештеној у Дечјем селу у Сремској Каменици, а организацији свих филантропских акција у 2019. години посветила је преко 60 волонтерских сати.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 14 мај 2020 21:01
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015