A+ A A-

Светски дан давалаца крви

Оцените овај чланак
(1 Глас)

krvОвогодишњи 14. јун, Светски дан давалаца крви, обележава се под називом „Безбедна крв спасава животе“ са слоганом „Дај крв и учини свет здравијим местом за живот“.

 

„Овим путем честитамо свим даваоцима крви Светски дан давалаца крви. Истовремено шаљемо поруку да свако може дати свој допринос: давањем крви, волонтирањем у давалаштву крви или ширењем тачних информација о потребама за добровољним давањем крви“, наводи се у саопштењу Црвеног крста Србије.

 

„Током јуна улазимо у летњи период када су честе несташице крви. Због тога Црвени крст Србије и Београда настављају кампању „Црвени крст - црвени тепих“ у којој су јавне личности из сфере културе, уметности, спорта и медицине промотери добровољног давања крви. Кампања ће ове године трајати у периоду од 1. јула до 31. августа 2020. године и бити освежена у односу на прошлу годину али уз задржавање свог хуманитарног концепта, све у сарадњи са овлашћеним трансфузиолошким установама у Србији“, додаје се.

 

Истиче се и да „довољне резерве безбедне крви могу бити обезбеђене само путем редовних давања крви добровољних, неплаћених давалаца“.

 

„Крв помаже пацијентима у животно угроженим стањима да живе дуже и са бољим квалитетом живота. Помаже при сложеним медицинским и хируршким процедурама. Крв је такође важна у лечењу повређених током свих хитних ситуација (природних катастрофа, несрећа, оружаних сукоба) и има основну улогу у спасавању живота на порођајима и у неонаталном збрињавању“, наводи Црвени крст СРбије.

 

„И ситуација са корона вирусом нам је показала да хематолошки, онколошки пацијенти и хитна стања не могу бити збринути без трансфузије крви. Црвени крст у Србији је током трајања ванредног стања спровео 384 акције добровољног давања крви u 118 средина, уз учешће преко 1.500 волонтера и прикупљених 9.500 јединица крви“, закључује се у саопштењу.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 11 јун 2020 12:51

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани