Logo
Одштампајте ову страницу

Кафе бар 16 у ком раде деца из Свратишта обезбедио опстанак crowdfunding кампањом

Оцените овај чланак
(2 гласова)

kafebar16Кафе бар 16, чији је опстанак био угрожен последицама актуелне пандемије, за само 8 дана crowdfunding кампање #Podrzi16 прикупио је око милион и две стотине хиљада динара неопходних за опстанак, плате запослених и евентуално запошљавање нових радника током наредне године.

 

Кафе бар 16 је социјално предузеће које је основао Центар за интеграцију младих са циљем да се у овом кафеу обуче и запосле млади који живе и раде на улици када напуне 16 година и изгубе могућност боравка у Свратишту за децу. Crowdfunding или групно финансирање, је алтернативни начин прикупљања средстава од појединаца и заједнице на специјализованим платформама кроз онлине кампању.

 

Crowdfunding кампања #Podrzi16 вођена је на платформи donacije.rs. Подршку Центру за интеграцију младих током припреме и вођења кампање пружио је crowdfunding.rs тим, након што је екипа Центра успешно завршила онлине Crowdfunding академију, коју је у сарадњи са Немачко-српском иницијативом за одрживи раст и запошљавање, организовала агенција Бродото.

 

„Сви су изненађени брзином реакције заједнице и бројем људи који су нас подржали. Дефинитивно је на то утицао кредибилитет који Свратиште за децу има у јавности и то што радимо. Поред тога, трудили смо се да припремни период камапање буде максимално добро организован, а у томе нам је круцијално значила подршка и стручна помоћ агенције Бродото. То је допринело да се кампања лансира у правом тренутку, као и да циљ и разлог кампање представимо на начин који ће људи лако разумети и брзо реаговати,“ каже Душан Јордовић, менаџер Кафе бара 16.

 

Првобитна идеја Центра за интеграцију младих била је да кроз cowdfunding кампању прикупи средстава за уређење и закуп простора намењеног за ХAБ и галерију, да би омогућили додатну одрживост и посао за нове кориснике. Овај план је промењен услед кризе која је погодила све угоститеље, због које и Кафе бар 16 најпре уопште није могао да послује, да би у периоду након тога пословао смањеним капацитетом.

                                                         sesntaest

На припреми crowdfunding кампање #Podrzi16 рађено је скоро четири месеца, а кампања је за само пет дана испунила првобитно постављен циљ од 600 000 динара. Након испуњења циљаног износа, постављен је нови од 1 000 000 динара. Само три дана касније, осмог дана кампање, и овај циљ је постигнут. Поред великог броја појединаца, значај овог социјалног предузећа препознале су Група 484 и Амбасада Краљевине Норвешке у Београду и дуплирале сваку донацију до износа од 100 000 динара. На крају кампање прикупљено је преко милион и две стотине хиљада динара, што је довољно да запослени у наредној години задрже свој посао и да се отвори простор за ангажман нових радника, то јест корисника Свратишта за децу која живе и раде на улици.

 

„Crowdfunding своју примену налази у различитим кризама, те не изненађује што су се crowdfunding кампање показале као веома значајне у светској кризи изазваној пандемијом корона вируса, посебно у погледу помоћи најугроженијим појединцима и организацијама, али и пословним пројектима. Кроз програм Crowdfunding академије, коју од 2017.године организујемо у сарадњи са Немачко-српском иницијативом за одрживи раст и запошљавање, константно обрађујемо питање заједнице и њене улоге у цроњдфундинг кампањама, као и начине успешног вођења кампања овог типа. Један од важних елемената у томе су емотивне поруке како би се изазвала реакција и освестила солидарност заједнице,“ објашњава експерт за цроњдфундинг, Душан Вуловић из агенције Бродото, који је у тиму са колегом Луком Божовићем био ментор и консултанти на развоју crowdfunding кампање #Podrzi16.

 

„Током кампање #Podrzi16 нисмо причали тужну, патетичну причу, већ лепу причу, пуну оптимизма, којој треба подршка да би опстала. То је направило разлику и допринело да реакција људи и организација буде муњевита и омогући несметано функционисање овог заиста важног пројекта у наредном периоду,“ закључује Вуловић.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 20 новембар 2020 16:13
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015