A+ A A-

Селектор Чубрић жали за пропуштеним шансама

Оцените овај чланак
(0 гласова)


cubricdesnoulodnuБЕОГРАД - Селектор сениорске бициклистичке репрезентације Србије Радиша Чубрић, оценио је да је 2012. била сезона успеха, али и пропуштених шанси!


- Србија је завршила годину на  22. месту ранг листе Европа тура, а када се изузму нације из про тура, били смо међу 16 земаља, што нам је донело и три места за трку у  елити на Шампионату света. Први пут смо се уписали са бодовима и у јуниорском Купу нација захваљујући Борисављевићу. То је сјајан биланс сезоне и  захваљујем се свим возачима, сарадницима у стручном штабу Радомиру Павловићу, Мирољубу Крстићу и Бранку Бановићу, који ми је био помоћник на ОИ  али и механичарима, месерима, члановима УО БСС и канцеларији БСС… На жалост пропустили смо шансу за још боље пласмане због повреде и болести Жолта Дера, Габора Касе и Есада Хасановића који су паузирали у шпицу сезоне. Ово је доста пореметило програм репрезентације, јер су они са Стевићем прошли веома квалитетне припреме на почетку гдине и очекивао сам да пооштре конкуренцију  – рекао је Радиша Чубрић.
Србија је имала право на два возача  у олимпијској трци и Чубрић је управо због лошег здравственог билтена одлагао, доста дуго, да саопшти имена олимпијаца за Лондон:
- Стевић је показао победама у Сочију на почетку сезоне да одскаче у форми и он је био мој први избор. О другом олимпијцу одлучио сам после друмског шампионата Србије. Определио сам се за Касу који је, потом, победио етапу на УЦИ трци “Око Сибиуа” у Румунији и потврдио да сам добро одабрао. Олимпијску трку су обојица завршили. Стевић је имао 40 секунди слабије време од шампиона Винокурова. Очекивао сам да може међу 20 што би било сјајно, али и овај резултат је за свако поштовање – сматра Чубрић.- Хвала Олимпијском комитету Србије који је у сваком погледу изузетно подржао наш олимпијски програм. Репрезентација је имала  80 дана припрема, стартовала је 50 пута, од тога 40 на етапним и 10 пута на једнодневним тркама.
Иван Стевић је завршио сезону на 78. месту ранг листе са 140 поена. Имао је чак 11 постоља: победа у генералном пласману на “ВН Сочија” уз два трећа места у етапама,  друго место у генералном пласману на “Пет кругова око Москве” уз победу  и треће место у  етапи, постао је шампион Србије, освојио је треће место на “Великој награди Москве”, заузео је три трећа места у етапама на “Кроз Србију”. Носио је жуту мајицу и на “Пет кругова око Москве” и на трци “Кроз Србију”. Освојио је и пето место у  етапи на “Око Кине” у високој 2.1 категорији.
- Био је прави вођа репрезентације. Штета што се Дер разболео и  није стартовао на трци “Кроз Србију”. Каса је почео, па је због тешких стомачних проблема одустао. Хасановић је непорављен од повреде пружио колико је могао. Образ је на нашој најцењенијој трци осветлао Стевић са три трећа места у етапама, млади Дејан Марић  и искусни Небојша Јовановић из Радничког који је завршио 16. у генералном пласману. Већ тада се све свело, јер се знало да Стевић и Каса у време шампионата света иду на јаку трку у Кину,  на једног кандидата за СП у елити у октобру, Небојшу Јовановића. И он је имао добру сезону, освојио је друго место у етапи на “Око Грчке” и донео бодове на две УЦИ трке у Добричу у Бугарској. Са 57 поена је други наш возач на ранг листи. На СП је, на жалост, одустао, једино је у категорији до 23 године трку завршио Никола Козомара. Поново се видело да на СП наши возачи немају шта да траже са бициклистима из про тур екипа. Још морамо да чекамо да стаса возач, поред Стевића и Касе, који може да се са њима носи – реалан је Чубрић.
У 2013. Чубрић планира подмлађивање екипе, увођење нових возача и ширење круга репрезентативаца:
- За шест година мог селекторског стажа имао сам сјајне односе са клубовима, пре свих Железничаром МБН  и Партизаном, и очекујем да се тако настави. Према најавама,  Железничар МБН, Раднички из Крагујевца, Борац из Чачка и мој клуб Металац из Краљева, имаће јаке сениорске екипе у новој сезони што је добро јер јер без добрих клубова нема ни репрезентације. Нећемо се одрећи ни једног репрезентативца, осим ако не реши да, као Драган Спасић, престане са активним такмичењем. Циљ је да са искуснијим бициклистима, на што више трка учествују возачи до 23 године, да се школују и уче. Имамо међу њима Милоша Борисављевића из Металца  који је на неколико јуниорских трка показао квалитет и ако буде наставио да ради, са много дисциплине и труда, предстоји му лепа каријера. Покушаћу да за њега и Козомару нађем ангажман преко личних веза у Белгији у екипи која има добар програм за младе бициклисте. Ситуација је тешка у свим земљама, криза је озбиљно проредила клубове и није лако  наћи ангажман. У сваком случају, једна добра сезона је за нама, надам се да ће Каса и Стевић решити проблем са екипом, јер су тренутно на “белом хлебу” пошто је неизвесно да ли ће Салкано тим постојати у старом саставу и да ћемо имати репрезентацију која може да нас поново обрадује – закључио је Чубрић.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 27 новембар 2012 14:04
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани