Logo
Одштампајте ову страницу

ТЕDx за бољи живот

Оцените овај чланак
(4 гласова)

dan-posleБЕОГРАД - Дан након још једног најављиваног, а на нашу срећу неоствареног "смака света", 22. децембра под слоганом “Дан после” (Day after) одржаће се трећа ТЕDxBelgrade конференција на 25. спрату куле Ушће.

ТЕД је непрофитна организација посвећена ширењу невероватних и инспиративних прича, искустава и идеја.

На ТЕДx скупу локални предавачи подстичу своју заједницу на дискусију и сарадњу, чиме доприносе да се створи нова, боља, квалитетнија друштвена клима у тој заједници.

Пре три године група ентузијаста окупила се у Београду и организовала прву TEDxBelgrade конференцију. Традиција се наставила и ове године, па тако уколико тај 21. децембар не омете организаторе, са највише зграде у Србији, дискутоваће се, између осталог, и о томе - зашто смо преживели?

 

Познати предавачи

 

На конференцији ће учестовати сјајни предавачи, као што су Зоран Модли, Владан Јовановић, Дамјан Дамњановић, Владимир Копрић и други. Они ће говорити o својим, али и о туђим световима, о томе како су их замало уништили, како су их учинили лепшим и лакшим за живот, како би их уредили да се они питају, како их уређују, а да никог не питају.

Изнеће и своје опсервације о томе како се играју и како кроз игру свет чине интересантнијим и квалитетнијим. Дакле, представиће у духу ТЕД-а идеје вредне ширења и подстакнуће публику да боље разумеју своје окружење и инспирисаће је да учини позитивне промене у њему.

 

Почеци у Калифорнији

 

Започет као четвородневна конференција у Калифорнији пре више од 25 година, ТЕД је временом постао тежиште нових идеја и покретач нових иницијатива које мењају наш поглед на свет.

Сваке године ТЕД позива водеће светске мислиоце и иноваторе да на конференцији у Лонг Бичу у 18 минута презентују своје нове  идеје, откриће, иновације и размишљања.

На тим конфренцијама до сада су говориле бројне славне личности, међу којима су били Бил Гејтс, Ал Гор, Џејн Гудал, Елизабет Гилберт, сер Кен Робинсон, Нандан Нилекани, Филип Старк, Нгози Оконџо -Ивејла, Изабел Аљенде, Гордон Браун.

Због изузетне популарности и гледаности ТЕД је покренуо франшизу TEDx, где x означава независно организован догађај. ТЕДx је локални, самостално организовани догађај, који спаја људе различитих профила и чији је циљ да заједно осете атмосферу ТЕД-а.

Бранимир Ацковић, носилац TEDxBelgrade лиценце каже у разговору за "Кућу добрих вести" да је поред сјајних предавања, циљ ТЕДx конференције да окупи креативне и проактивне појединце и увеже их како би побољшали учинак у пољима у којима делују.

 

Статистичка опсена

 

ТЕД је скраћеница од Technology Entertainment Design (технологија, забава, дизајн). Ова конференција окупља креативце из разних области науке, уметности и друштвених активиста.

За научне, креативне и друге потенцијалe Србије Ацковић каже да су огромни, али тешко препознатљиви и мерљиви због одлива мозгова, мењања обима државе…

“Последњих година се о науци у Србији говори као о звезди у успону. Према извештајима компанија које се баве истраживањем научног учинка, Србија је протеклих година имала процентуално највећи раст броја објављиваних научних радова у свету. На жалост, овај успон је обична статистичка манипулација. Србија је до скора имала нула објављених радова, јер под тим именом није ни постојала до пре неколико година (звала се Југославија и Заједница Србије и Црне Горе). Када погледамо колики је процентуално раст од нула до веома мало, онда је он бесконачан и Србија је зато звезда у успону”, каже Ацковић.
Ипак, он наглашава да неки раст постоји. Наиме,у последње две године број научника у Србији увећан је за чак 20 одсто.

Млади научници чије време тек долази

“Реч је о младим научницима чије ће време доћи тек за десет година. Такође, за инфраструктуру је добијен повољан кредит у вредности од неколико стотина милиона евра. Све ово ће помоћи науци да се помери са нуле, али то је процес који ће трајати годинама. Можда и више него у осталим областима, наша наука је претрпела огромне губитке у последњих двадесет година, пре свега кроз одлив мозгова. Ако погледамо данашње факултете и институте видећемо људе пред пензијом и младе људе који тек започињу своје научне каријере. Они који треба да вуку су негде преко. Требаће да прође читава генерација да се систем поврати и почне поново да се гради”, навео је Ацковић, који је и научни сарадник Инститиута за физику у Београду.

Занимљив је начин на који се бирају говорници и учесници на конференцији. О томе Ацковић каже: 

“Избор говорника се врши у неколико корака. Месецима пре конференције отвара се јавни конкурс. Свако може да се пријави и свако може да предложи некога за предавача. Поред тога, наш тим, који се бави избором и припремом предавача, трага за добрим предавачима и занимљивим темама и позива оне за које верује да би били добри предавачи. Било да су се сами пријавили или позвани, сви  потенцијални говорници пролазе селекцију. Неопходно је да нам објасне зашто је њима занимљива тема, зашто би била нама, а зашто гледаоцима? Шта је то што их инспирише, зашто се баве тиме чиме се баве и како то може да утиче на оне који предавање гледају? Сви предавачи раде волонтерски. ТЕД правила строго забрањују да се предавачима исплаћују хонорари за предавања”

 Говорници волонтери

“Говорништво се код нас мало цени и не придаје се велика пажња у школама. Не само ученици, већ и студенти нису у прилици да презентују и говоре у редовном образовању и зато ретко ко има добру моћ говора. Иако се стално говори о томе да је неко талентован за говор, заправо се ради о вежби. Свако може добро да говори, али уз пуно вежбе и учења. Најпре, морате познавати материју о којој говорите, затим, морате познавати своју публику. Потребно је бити концизан и бити свестан шта слушалац може да разуме, а шта не. Тек након свега тога долазе финесе, као што су гестикулација, презентација и друге споредне ствари”, каже Ацковић за Кућу добрих вести.

ТЕД је конференција коју најбоље описује њен слоган: "Идеје вредне ширења". Циљ ТЕД-а је да добре идеје, у форми осамнаестоминутних предавања пренесе читавом свету бесплатно преко сајта ted.com.
ТЕДx је франшиза ТЕД-а која постоји већ четири године и намењена је мањим локалним конференцијама као што је TEDxBelgrade.
Какве активности су још могуће у оквиру ТЕД лиценце?
Лиценца се издаје за сваку конференцију посебно. Могуће је организовати једну конференцију годишње. Постоји неколико различитих лиценци, TEDxYouth су намењене младима, TEDxWomen се баве правима жена, TEDxKids је намењен најмлађима. Постоје и веће регионалне ТЕДx конференције. TEEDxBelgrade са још неколико ТЕДx конференција из окружења тренутно планира две овакве конференције.
За више информација: tedxbelgrade.com
ТЕД предавања бесплатно објављује преко сајта ted.com.

На сутрашњој конференцији, што нам је велика част, позвани смо да представимо идеју и визију наших интернет новина "Кућа добрих вести". Ширимо добро и будимо сви добра вест некоме, а пре свега, себи самима. До виђења на Теду.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 21 децембар 2012 08:29
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015