Logo
Одштампајте ову страницу

Помозимо људима без крова над главом

Оцените овај чланак
(3 гласова)

pojacajБЕОГРАД - Акција Црвеног крста Палилула и њихових волонтера под називом “Појачај”, окупила је бројне хумане људе који су успели да сакупе више од 90.000 динара за људе са улице. Поред новца, људи без крова над главом добили су и нову одећу и храну, изјавио је за “Кућу добрих вести” стручни сарадник у Црвеном крсту Палилула Марко Томашевић.

 

“Хуманитарна акција 'Појачај', која је одржана 10. јануара ове године, прошла је јако добро, а број људи који је присуствовао догађају је превазишао наша очекивања”, каже за наш интернет портал Томашевић.
Он је предочио да је на претходним концертима број продатих карата у просеку био око 200, док је на последњем продато 456 карата и сакупљено 93.740 динара.
“Људи су доносили одећу, храну, а неко је чак донео теглу ајвара и чоколаду. Поред оних који су присуствовали концерту, неки људи су долазили само да купе карту и нису ни улазили, а неки су накнадно донирали паре у жељи да помогну акцију”.

Која је ово акција по реду и шта сте до сада успели да урадите?

"Ово би се могао назвати трећи “Појачај”, с обзиром да је први догађај организован током маја 2012. и чинила су га два концерта. На овим концертима, који су означили почетак акције “Појачај“, свирали су бендови : Resound, Straight Mickey and the Boyz, The Schtrebers i Threesome. Сакупљена су средства од којих су купљени интервентни пакети за београдске бескућнике, укупно 45.
Нашу акцију су, такође, препознали и донатори, захваљујући којима смо саставили још 250 хигијенских пакета и поделили их бескућницима.
Том приликом смо спровели и истраживање које је, између осталог, имало за циљ да сазнамо шта је нашим суграђанима који немају кров над главом, најпотребније.
У септембру 2012. волонтери Црвеног крста Палилула су учествовали на фестивалу уличног активизма “Врева” где су организовали две трибине под називом “Невидљиви суграђани”. На првој трибини су причали сами бескућници, док су на другој причали људи из инситиуција које се баве овим проблемом.
Други догађај “Појачај!” је организован крајем октобра прошле године. Том приликом су поред музичког програма, који су помогли бендови, Njent, Naked, и Tough Guus of America, организоване пројекције филмова о бескућништву, трибина са активистима Црвеног крста Палилула као и изложба фотографија Немање Панчића, једног од чланова фото колектива Камерадес. Том приликом је сакупљено 46.200 динара.

Ко је све учествовао у организовању ове акције?
"Организатор акције је Црвени крст Палилула и волонтери ове организације. У марту прошле године у Црвеном крсту Палилула се окупила група волонтера која је, заједно са људима који су запослени у овој организацији, решила да покрене акцију “Појачај!” за помоћ београдским бескућницима. Циљ акције није био само да се прикупе средства, већ и да се мобилишу млади креативни људи и да се подигне свест о овом великом проблему у нашем граду и земљи. Људи који најчешће посећују концерте овог типа су препознати као они који би могли да изнесу ове промене, па смо стога одлучили да организујемо концерте алтернативних бендова и на тај начин кренемо у стварање критичне масе која би нам била потребна као подршка у решавању овог проблема.

Кojи су даљи планови, да ли бисте можда проширили акцију на целу Србију?
"За сада планирамо да акцију проширимо на више догађаја на територији Београда, јер је проблем бескућниства у том граду најизраженији. Уколико буде могућности, акцију ћемо проширити на територију целе Србије, али треба имати на уму да је акција “Појачај!” потпуно волонтерска и да до сада нису утрошена готово никаква средства осим за штампање плаката, мада нам је једна штампарија и ту изашла у сусрет и штампала плакате бесплатно. Ипак, наши планови су много већи од одржавања само концерата, па ће нам бити неопходна значајнија подршка.

Шта је све то данас потребно људима са улице?
"Главне активности током пролећа и лета биле су скупљање потписа и покушаји да нађемо начин да се за бескућнике отвори јавно купатило, као и нека врста вешераја где би могли да оперу свој веш. На ово смо се одлучили након истраживања које смо спровели, јер људима који живе на улици одржавање хигијене представља велики проблем. Због ниских температура и хладне зиме коју ће наши суграђани морати да преживе на улици, схватили смо да је сада битније опремити их зимским стварима како би лакше поднели тренутне временске услове. У неколико мањих акција бескућницима смо носили топлу одећу и храну.
Сазнали смо за нека места где се током зиме окупљају како би се згрејали, па планирамо да средства сакупљена на концерту искористимо за куповину врећа за спавањe и топле одеће и поделимо ову помоћ на тим локацијама.

Који је циљ пројекта "Мој комшија без крова"?
Заједничким снагама магазина “Лице Улице”, Црвеног крста Палилула, у агенције Д-кит покренута је неформална on line заједница “Мој комшија без крова” која има за циљ да ангажује грађане да непосредно и директно помогну људима којима је помоћ потребна.
Идеја је да свако помогне особи на улици, не преко донација или посредством неких организација, већ директно. Уколико није у ситуацији, остављањем поруке на facebook страници “Мој комшија без крова” о томе где се налази особа којој је помоћ потребна и која врста помоћи јој је неопходна, како би неко други, ко може да пружи ту помоћ, реаговао. 
Циљ ове акције је да се стереотипи које су људи према овом проблему и овим маргинализованим људима створили временом руше и да се подстакне емпатија код људи. Директни контакт са људима који живе на улици и суочавање, а не игнорисање овог проблема, има за циљ сензитивизацију и скретање пажње на бескућнике који живе поред нас непримећени и игнорисани.

Шта је то што је посао државе у решавању проблема бескућништва?
Ипак, много битније јесте да се помоћ бескућницима пружи институционално. Капацитети прихватилишта у Кумодрашкој улици у Београду су недовољни и неопходно је да се прошире. Према неким проценама, у најбољем случају ови капацитети покривају свега око пет одсто потреба.
Такође, термин бескућник није препознат од стране нашег система, те тако не постоји могућност да се примене неке системске праксе ради решавања овог великог проблема. Јавна купатила и вешернице су неопходне како би људи који живе на улицама одржали минимум достојанства. Оно што нам се чини као највећи посао који захтева време за реализацију јесте нека врста психосоцијалне помоћи бескућницима, с обзиром да овакав сурови живот на улици оставља дубоке последице на личност особе. Примена систематске психосоцијалне помоћи делује тако далеко зато што неке друге, елементарне потребе ових људи, попут збрињавања током зиме и обезбеђивања хране, нису решене.

Да ли поред ових традиционалних акција, имате и неке на свакодневном нивоу где могу грађани, организације, компаније да Вам се јаве?
Као што је већ поменуто, постоји акција “Мој комшија без крова”. Такође, Црвени крст Палилула је организација која континуирано ради са бескућницима и увек нам је потребна помоћ коју могу да понуде појединци, организације, компаније, фондације и јавни сектор.
Постоји велики број активности које бисмо желели да спроведемо, и како подршка расте тако се отварају нове могућности за њихову реализацију. За све који су заинтересовани, ми се налазимо у Цвијићевој улици, број 75, а могу нас контактирати и на бројеве телефона 011 2769 150 и 011 276 26 44, као и писмено, на e-mail адресу Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. .

 

                                                                                                                                               Извор: Кућа добрих вести

 

 


Последњи пут измењено четвртак, 17 јануар 2013 12:46
Александра Гавриловић

Завршила основне и мастер студије на Филозофском факултету у Нишу, одсек новинарство. Прве текстове писала је у нишком дневном листу "Народне новине", а касније и у "Нишком гласнику". Опробала се и у радио, телевизијском и онлајн новинарству. Воли да путује, учи језике и аматерски се бави фотографијом.

Најновије од Александра Гавриловић

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015