Logo
Одштампајте ову страницу

Бесплатна правна помоћ

Оцените овај чланак
(2 гласова)

probonoБЕОГРАД - Интернет портал за бесплатну правну помоћ невладине организације ,,Про боно”, на адреси besplatnapravnapomoc.rs пружа бесплатну помоћ грађанима путем интернета.

Како би дала свој допринос у подизању правне културе и  сигурности ова организација покушала је да једноставним форматом, конкретним одговорима на постављена питања, едукацијом кроз правне текстове из разних области права, помогне грађанима у решавању њихових правних проблема.

Добијање информације је једноставно. Потребно је само да у простору предвиђеном за постављање питања у рубрици ,,Поставите питања” напишете своју правну недоумицу, затражите тумачење и мишљење, уписете своју е маил адресу и сачекате одговор.

 

Правна помоћ из различитих грана права

 

Правну помоћ је могуће потражити из различитих области права – кривично, стварно, радно, наследно, облигационо, породично право… Дати одговори грађанима се објављују на сајту.

Оно што овај сајт чини специфичним је и што се на њему могу наћи текстови који на детаљан начин објашњавају правну терминологију, али и едукују грађане на различите теме. Тако на пример, у области стварног плана можете да прочитате шта је хипотека, све о легализацији, сусвојини, укњижби права својине на непокретности, заједничкој својини, шта је заложно право на покретним стварима уписаним у регистар, шта је плодоузивање,  све о порезу на пренос апсолутних права…

Треба напоменути да овај портал пружа само основне информације и смернице у циљу решавања правних проблемима, али нема за циљ да замени ангажовање стручних лица - адвоката у решавању конкретних проблема.

Одговори на питања представљају основне информације о правима и обавезама.

Након добијања одговора на постављено питање, савет је да се за конкретну правну помоћ - правне савете, писање поднесака, заступање пред судовима и другим државним органима грађани, ипак, обрате адвокатима или службама правне помоћи у оквиру јединица локалне самоправе.

 

Рад на порталу започет пре две године

Рад на порталу започет је пре мање од две године. У претходном периоду организација ,,Про боно” успела је захваљујући енергији и ентузијазму својих чланова и сарадника да створи интернет портал, који данас ужива велико поверење грађана Србије као и корисника из региона и дијаспоре. Портал из дана у дан бележи рекордну посећеност. Ако желите да подржите рад невладине организације за пружање бесплатне правне помоћи путем интернета „Про Боно“,ову организацију можете контактирати на е маил: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Пројекат подржао и РНИДС

Регистар националног интернет домена- РНИДС подржала је рад Организације Про Боно у оквиру програма 4ПИ, који има циљеве промовисање употребе интернета као јавног добра, доступног и потребног свим грађанима Србије и повећање обима корисног интернет садржаја на српском језику и језицима националних мањина. Средствима РНИДС-а извршена је комплетна реконструкција портала бесплатнаправнапомоц.рс, објављен велики број текстова и одговора на питања корисника. Реконструисани портал захваљујући примењеним решењима и осваремењеним изгледом адекватније ће одговорити на потребе грађана.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 03 фебруар 2013 04:07
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015