Кућа Добрих Вести

Login

Стрелци се захвалили Минстарству омладине и спорта Србије на подршци

Оцените овај чланак
(1 Глас)

doneviciarsovicБЕОГРАД - Европска стрељачка конфедерација (ЕСК) суспендовала је српске стрелце са Првенства Европе у Данској од 24. фебруара до 3. марта због дуга од 49.700 евра насталог после Шампионата Европе 2011. у Београду када организатор “БГ спортски центар Ковилово” није проследио ЕСК обавезни део од котизације учесника.


Тим поводом огласило се и Министарства омладине и спорта Србије саопштењем, а тренер репрезентације Драган Доневић упутио је писмо у име свих стрелаца – репрезентативаца у коме се каже:
“Захваљујемо се Министарству омладине и спорта Србије на разумевању и решености да нам помогне у можда нејтежим тренуцима у историји нашег спорта још од времена санкција. Стрелци и тренери никога не окривљују за новонасталу ситуацију а понајмање Министарство омладине и спорта Србије коме смо се и обратили  за помоћ, јер ценимо све оно што је држава урадила за српски спорт и посебно стрељаштво.
Захвални смо и због издвајања за стипендије, награде и програме, али морамо да напоменемо да је то за успехе и резултате у прошлој години, а ако не одемо на Првенство Европе изгубићемо скоро сва права у наредној години: категорију, звање и  могућност да  кокуришемо за програме.
Изузетно ценимо и напоре свих у Министарству омладине и спорта Србије да се нађе решење и да учествујемо на Шампионату Европе. Надамо се да ће ти напори уродити плодом и да ћемо се по поврату са ЕШ заједно радовати новим успесима стрељачког спорта”.
Преносимо и делове саопштења Министарства омладине и спорта:
„Министар омладине и спорта проф. др Алиса Марић 12. фебруара ургентно је реаговала и написала писмо председнику Европске стрељачке федерације Лисину са молбом да се нашим срелцима дозволи наступ на предстојећем првенству  Европе у Данској, а да ће се Министарство потрудити да заједно са Олимпијским комитетом Србије и Стрељачким савезом Србије нађе решење. Међутим, 13. фебруара добили смо одговор председника Лисина који нас је обавестио да ће са садржајем писма министра упознати Биро ЕСК али и да још једном потврђује да  Стрељачки савез Србије прво мора да плати дуг па тек  да ће онда  дозволити нашим срелцима учешће на предстојећем шампионату. Напомињемо да буџетска средства из редовних програма за финансирање гранских спортских савеза не могу да буду коришћена за плаћање дугова, већ само за програмске активности.
Министарство омладине и спорта ће у наредним данима трагати за решењем за проблем који никако није генерисало Министарство, али због интереса наших спортиста и наше државе учинићемо све да се решење пронађе.
Незадовољство у Министарству омладине и спорта новонасталом ситуацијом  је утолико веће обзиром да је у предходним годинама Министарство све обавезе на време извршило за све програме Стрељачког савеза Србије (редовно финансирање програма стрелаца, кампова, стипендија, националних признања и награда).
Наши стрелци редовно добијају стипендије које држава Србија даје и то у месечним износима за заслужне спортисте месечно 73.145,00, а за спортисте међународног разреда 48.763,00 динара.
Стипендисти стрелци  Министарства омладине и спорта већ читав низ година уназад су: Зорана Аруновић (заслужни разред), Бобана Величковић(заслужни разред), Андрија Златић (заслужни разред), Дамир Микец (заслужни разред), Димитрије Гргић (заслужни разред), Ивана Максимовић (заслужни разред), Јелена Аруновић (заслужни разред), Андреа Арсовић (заслужни разред), Драган Марковић (заслужни разред), Миленко Себић (заслужни разред), Драгана Тодоровић (међународни разред), Дејан Пешић (међународни разред), Ташана Богатиновски (међународни разред), Габријел Даутовић (међународни разред) и Игор Чотра (међународни разред).
Министарство је заједно са Владом Републике Србије уложило велике напоре да одмах након Олимпијских игара у Лондону  исплати и награде спортистима и њиховим тренерима па је тако Ивани Максимовић исплаћено 30.000 евра (у динарској противвредности), њеном тренеру Мирбан Максимовић такође 30.000 евра (у динарској противвреднсти). Андрији Златићу је исплаћено 25.000 евра (у динаској противвредности) као и његовом тренеру Горану Максимовићу 25.000 евра (у динарској противвредности).
Такође, редовно сервисирамо и све добитнике националних спортских признања па тако Република Србија за те потребе у 2012. за 543 добитника  укупно издвојила 639.311.466,00 динара“.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 14 фебруар 2013 19:07
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија