Кућа Добрих Вести

Login

За крај у Кувајту злато Аруновићевој, бронза Гргићу

Оцените овај чланак
(1 Глас)

DVEPOBEDEZORANAARUNOVICКУВАЈТ - Зорана Аруновић освојила је „дуплу круну“ на „Великој награди емира од Кувата“! После тријумфа ваздушним пиштољем, победила је и МК пиштољем 30 плус 30 метака иако је први пут у каријери гађала ову дисциплину по новим правилима!


Последњег дана такмичења бронзом се окитио Димитрије Гргић ваздушним пиштољем па су српски стрелци учешће завршили са укуно десет медаља – шест златних и четири бронзане.
Аруновићева је у финалу финала са 8:6 у бодовима победила Бибиану Пеи Чин из Малезије. Пре финала, српска предтавница је била прва са 582 круга (295 прецизно и 287 брза паљба).
Бронза је припала Заурех Бајбушовој из Казахстана која је савладала Ун Ми Јо (Северна Кореја).
- Ово је веома напоран систем такмичења - рекла је Зорана Аруновић.- Опалила сам укупно преко 130 метака у основном делу и финалу, пред крај је било веома напето, али сам ипак успела да се окитим другим златом.
 Јасна Шекарић је ушла у финале као трећепласирана са 578 кругова, али је на крају завршила на седмој позицији са девет поена. Трећа српска представница Бобана Величковић са 526 кругова у основном делу (прецизно 290, брза паљба 236, са два промашаја) заузела је 20. место. Финале је вредело 572 круга.
У гађању МК пиштољем за жене у финалу се не рачуна квалификациони резултат и иде се такође на испадање, али у две фазе. Елиминациони део је када осам финалисткиња испаљују по пет метака брзом паљбом. Такмичарка добија поен само за хитац од 10,4 кругова и боље („унутрашњи центар“). Аруновићева је ову фазу завршила као прва са 16 поена („унутрашњих центара“). Чин је имала 15 поена. Потом, трећепласирана и четвртопласирана распуцавају за бронзу а прва и друга за злато. Гађају опет  пет серија по пет метака брзом паљбом и поново се само за погодак од 10,4 и бољи добија поен.
Димитрије Гргић је освојио бронзу ваздушним пиштољем са 174 круга иза победника Рашида Јунусметова (Казахстан) са 199,2 круга (пре финала био трећи) и Кумара Амита (Индија) са 197,5 (пре финала је био шести). У директном дуелу за пласман у финале финала Гргића и Амита, Индијац се боље снашао 177,2:174. Гргић је 17. и 18. дијаболом имао 7,8 и 9,9 кругова а Индијац  10,8 и 9,6 кругова! Поново је присудио један лош хитац.  
У борби за улазак међу три Гргић је елиминисао друга из репрезентације Дамира Микеца 156,3:156,1. Овде је Гргић био сигуран 15. дијаболом 10,8, 16. дијаболом 9,6, Микец је имао 10,4 и 8,9 и за 0,2 круга остао „кратак“ за медаљу... Гргић је пре финала био други са 580 кругова колико је имао и водећи Андрија Златић српски репрезентативац, бронзани овим оружјем на ОИ у Лодону, док је Микец са 577 кругова би четврти.
Андрија Златић је освојио седмо место са 96,9 кругова. Казахстанац Ишаченко га је елиминисао у другом кругу са 97,3:96,9. Пресудиле су четири десетинке, Златић је деветом и десетом дијаболом погодио 9,4 и 10,1 а Казахстанац 10,5 и 9,7 кругова.
Немања Миросављев није успео да се домогне медаље МК пушком тростав 3 пута 40 метака. Основни део гађао је изванредно, 1.178 кругова (лежећи 391, стојећи 396, клечећи 391) и ушао у финале као први. Добро се држао и  у првих 30 метака финала  (15 лежећи и 15 клечећи) после којих је био трећи. Прошао је и прву серију од два метка стојећим ставом после које су елиминисана два учесника финала,  а био је успешан и у 33. хицу и пласирао се међу пет са 0,1 круг предности пред Норвежанином Лундом.  Међутим, за улазак међу четири у 34. хицу, Норвежанин Лунд је био сигурнији 10,7, Миросављев 9,1 и остио је  пети. Победио је Оле Кртистијна Брин са 458,1 круг испрд Симона Клудсна Колстада (обојица Норвешка) са 457,4 и Словенца Рајмонда Дебевеца са 442,7 кругова.
 После четири дана такмичења у Кувајту, на коме је учествовало  неколико стотина стрелаца из Ирана, Мађарске, Норвешке, Србије, Брунеја, Казахастана, Киргистана, Кувајта, Омана, БиХ, Словеније, Литваније, Сингапура, Малезије, Египта, Таџикистана... српски стрелци су освојили укупно десет медаља: шест златних  и четири бронзане. Првог дана тријумфовали су Андрија Златић МК пиштољем и Немања Миросављев ваздушном пушком. Другог дана Андреа Арсовић је освојила злато ваздушном пушком, а Немања Миросављев бронзу МК пушком 60 метака лежећи. Трећег дана  златом су се окитили Зорана Аруновић ваздушним пиштољем и Андреа Арсовић МК пушком тростав, а бронзама Ивана Максимовић (МК пушка тростав ) и Бобана Величковић (ваздушни пиштољ).
Награде су 5.000, 3.000 и 1.000 долара.
На такмичењу су судила двојица српских арбитара. Председник жирија за класификацију био је Никола Марић, а на ватреној линији на 25 – метарском стрелишту главни судија је био Митја Гргић. Домаћини српским стрелцима су били тренери у кувајтском националном тиму,  српски сручњаци Срећко Пејовић и Горан Микец, као и хрватски тренер Ивица Атлага.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 08 март 2013 18:10
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија