Кућа Добрих Вести

Login

Најављивач постаје ВИП особа у стрељачком спорту

Оцените овај чланак
(0 гласова)

nikolamaricsreckopejovicradapejovicimitjagrgicukuvajtuБЕОГРАД - Особа која води финала, конферансије (најављивач) постаће веома важна личност (ВИП) у стрељачком спорту због нових правила!
Како каже српски међународни судија са „А“ лиценцом ИССФ Никола Марић, најављивач је задужен да „разбије“ уобичајену позоришну атмосферу на стрелишту, да направи штимунг за навијање, да упозна публику шта је најинтересантније што се догодило до тада, али и на кога да обрате пажњу у следећем хицу!


- Мој колега Митја Гргић и ја имали смо част и задовољство да у Кувајту водимо прво такмичење МК оружјем у свету по новим правилима „Велику награду емира од Кувајта“- каже Никола Марић.- Први утисак је да је финале постало интересантније за гледаоце што је и био и један од циљева увођења нових правила, а публику са оним што се догађа упознаје најављивач, који мора да буде добро поткован, да познаје стрељаштво, али да је и одличан шоумен. Сада више није обавезно да саопштава резултате стрелаца после сваког метка, већ да каже публици које такмичаре да прате, где је „тесно“ и колико је наредни хитац важан ... Због њега финале моће да траје и доста дуго, на пример пауза између два метка уопште није временски ограничена, ако најављивач има много интересантних ствари да саопшти, пауза ће потрајати колико је потребно...
Марић сматра да је, у перспективи, намера ИССФ да стрељаштво буде слично осталим поједначним спортовима који имају квалификације и то у неколико дана, а потом финална такмичења:
- Лично мислим да ће кроз неку годину стрелци на великим такмичењима гађати квалификације а потом ће се  одржати „финални дан“ где ће по осам најбољих у свакој дисциплини гађати само за медаље. Тиме ће се привући медији, пре свих ТВ јер и МОК и ИССФ знају да без телевизије нема олимпијске будућности било ког спорта.  Ова година је експерименталана по новим правилима и 1. јануара 2014. ће сигурно изаћи допуне и можда и неке промене, јер има великих притисака и од стрелаца, али и сручњака да се неке ствари коригују. Једно је сигурно, нема повратка на старо, јер ће  2014. на Шампионату света у Гранади по новим правилима бити  освојене прве олимпијске визе за Рио 2016. Сва дотеривања до тада ће бити мање више козметичке природе, суштина остаје – у финалу се креће од нуле!
Међународна федерација спортског стрељаштва (ИССФ)  је од 1. јануара ове године усвојила нова правила која се у две ствари битно разликују од старих: скраћено је време да се испуца основни део и потом, осам финалиста почиње битку за медаља „од нуле“ односно не рачуна им се више и резултат основног дела. Новина је и да се у дисциплинама ваздушна пушка и МК пушка 60 метака лежећи, основни резултат изражава у децималама. По старом, оцена је била на пун круг 10,  9,  8... за погодак, сада је најјачи хитац 10,9, па 10,8,  10,7... што је натерало стрелце да „јуре“ јак центар. Дошло је и до промена у опреми, у неким дисциплинама избачене су специјалне панталоне, строжи су прописи за специјалне ципеле...
- Чињеница је да су нова правила изузетно отежала и основни део и финале стрелцима и то је, за њих, огромно оптерећење. Због тога постоји и одређени отпор што је савим разумљиво – сматра Марић.-  До сада је финале трајало од 15 до 20 минута и испаљивали су финалисти по десет хитаца, сада на пример МК пушком тростав траје и сат а мушкарци испале 45 хитаца. МК пиштољем 30 плус 30 метака за жене финале може да траје, теоретски, до бесконачности јер ако је резултат у бодовима изједаначен, гађа се док се не добије победник. Зорана Аруновић је у Кувајту испалила у финалу 65 метака, троструко више него по старим правилима. Остала је веома мала маргина да се исправе грешке у финалу, тражи се од стрелца максимална концентрација. Прва такмичења су показала и да стрелац који „убије“ у основном делу нови светски и европски рекорд и уђе као први у финале, може да остане без медаље.
Колико су нова првила отежала стрецима, толико су олакшала гледаоцима:
- Увођењем поена у финалу у неким дисциплинама, публика је постала активни учесник, одмах види шта се дешава и  није оптерећена масом двоцифрених и  троцифрених бројева, па још са децималом, што су тешко пратили и стрелци и тренери а камо ли лаици. Дозвољено је навијање и сада је потпуно другојачија атмосфера. Захваљујем се Кувајтској стрељачкој федерацији на гостопримству, обављали смо веома одговорне функције, Митја Грић је био руководилац стрелишта за пиштољ на 25 метара а ја председник жирија за класификацију што је веома високо судијско задужење и то сам радио први пут у каријери на такмичењу у иностранству, као и српским тренрима у кувајтској репрезентацији  Срећку Пејовићу и Горану Микецу и храватском стручњаку Ивици Атлаги који су нам били домаћини. Имали смо и одличну сарадњу са стручњацима из фирме СИУС која производи мете и који су у Кувајту уложили огроман напор да софтвер прилагоде новим првилима, тако да је све мање више прошло у најбољем реду и очувана је регуларност такмичења – закључио је Марић.
Ево и неколико објашњења како се гађају финала по новим правилима:
ВАЗДУШНО ОРУЖЈЕ, МК ПИШТОЉ СЛОБОДНОГ ИЗБОРА ЗА МУШКАРЦЕ И МК ПУШКА 60 МЕТАКА ЛЕЖЕЋИ ЗА МУШКАРЦЕ: осам најбољих стрелаца после основног дела улази у финале. Не рачуна им се основни резултат, почињу „од нуле“. Сви финалисти гађају две серије од по три метка и једну од два после чега испада најслабији и заузима осмо место. Време је 150 секунди за три, односно 100 секунди за два метка. Потом следе серије од по два метка и после сваке испада још један стрелац на основу укупно најслабијег резултата: после деветог и десетог осваја седмо, после 11. и 12. метка – шесто, после 13. и 14. – пето, после 15. и 16. – четврто, после 17. и 18. – треће и последња два учесника финала гађају 19. и 20. метком за злато.
МК ПУШКА 3 ПУТА 20 МЕТАКА ЗА ЖЕНЕ И 3 ПУТА 40 МЕТАКА ЗА МУШКАРЦЕ: Осам најбољих после основног дела иде у финале и крећу „од нуле“. Сви прво гађају три серије од по пет метака клечећи (по 200 секунди за пет метака), потом три серије по пет метака лежећи (по 150 секунди за пет метака) и на крају две серије по пет метака стојећи (по 250 секунди за серију). Ово је најзахтевије финале, јер је време за „препакивање“ (подешавање) оружја за сваки став ограничено (између клечећег и лежећег седам, а између лежећег и стојећег девет минута). После ових 40 метка, два најслабија стрелца освајају седмо и осмо место. Остали настављају по једним метком из стојећег става и после 41. метка  најслабији осваја шесто место, после 42. – пето, после 43. – четврто, после 44. – треће и 45. хитац одлучује освајаче злата и сребра.
МК ПИШТОЉ 30 ПЛУС 30 МЕТАКА ЗА ДАМЕ: осам најбољих после основног дела (гађа се 30 метака прецизна паљба и 30 метака брза паљба) улази у финале. Оно је подељено у два дела – полуфинале и борба за медаље. У полуфиналу свих осам финалисткиња гађа пет серија по пет метака брзом паљбом и сваки погодак који је електронски мерено 10,3 и бољи („унутрашњи центар“) доноси поен. Максимално може да се сакупи 25 поена. Број поена одређује редослед финалисткиња, а такмичење настављају прве четири. Прва и друга гађају за злато, трећа и четврта за бронзу.
Мечеви за медаље су, такође, на поене. Гађају се серије од по пет метака брзом паљбом, број серија није ограничен а побеђује такмичарка која прва сакупи седам поена. У свакој серији оцењује се која ривалка је имала више „унутрашњих центара“ и она добија два поена. Уколико је скор „унутрашњих центара“ у серији исти, свака добија по поен. Уколико ни једна није имала ни један погодак у „унутрашњи центар“ у серији, следује им по поен.
Аруновићева је у борби за злато  испуцала шест серија у Кувајту после чега је било 6:6 па је морала да гађа додатну, седму серију где је победила, освојила два поена за укупан тријумф од 8:6.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 13 март 2013 13:49
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија