Logo
Одштампајте ову страницу

Сат за нашу планету

Оцените овај чланак
(8 гласова)

satzaplanetuБЕОГРАД - Акција под називом „Сат за нашу планету“ (Earth Hour ) биће одржана данас - 23. марта 2013. године у 20:30 седми пут у свету, а пети пут у Србији, са циљем да што се већи број људи укључи и да свој допринос у очувању планете, чему се придружује и “Кућа добрих вести”.

Тако ће вечерас у домовима, школама и пословним зградама, на знаменитим грађевинама и споменицима широм планете биће искључена светла на један сат – “Сат за нашу планету” како би се подигла свест о климатским променама и енергетској ефикасности.

Позив грађанима Србије да се прикључе овом највећем светском покрету

Директорка програма Светског фонда за природу (WWF) у Србији Душка Димовић позвала је грађане да се прикључе највећем светском покрету за ублажавање климатских промена.
“Велики успех је то што се из године у годину повећава број људи који су спремни да учине један мали гест за очување планете на којој живимо и искључе светло на сат времена. Сваки сат може да буде 'Сат за нашу планету' уколико променимо навике и смањимо потрошњу природних ресурса”, изјавила је за “Кућу добрих вести” Димовић.
Према њеним речима у Србији се прошле године у акцију укључило више од 40 градова и општина, а ове године очекује се још већи одзив па се позивају сви грађани и организације да се укључе у акцију.

Свако од нас може да утиче на будућност планете

“Свако може и треба да утиче на будућност планете и да живи у складу са природом”, поручила је Димовић.
Централне манифестације у оквиру акције „Сат за нашу планету“ биће одржане у суботу 23. марта 2013. године, од 20 часова до 21:30, у Београду у Студентском парку, у Новом Саду на Тргу Слободе и у Нишу у Парку Светог Саве.
У Београду ће овом приликом наступити хор Хоркестар који ће подржати локалну “unplugged” иницијативу и позвати људе да се попут њих придруже овој акцији, док ће у Нишу и Новом Саду догађај испратити програм у организацији локалних НВО.
Подршку највећој глобалној акцији пружиће и Министарство енергетике, развоја и заштите животне средине, Министарство природних ресурса, рударства и просторног планирања, Покрајински секретаријат за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине, Градска управа града Београда - секретаријат за заштиту животне средине и Град Нови Сад, као и бројне школе, организације цивилног друштва и компаније.

Очување природних ресурса – циљ човечанства

По најновијој анализи "Извештај о живој планети" коју је објавио WWФ (World Wildlife Fund) – Светски фонд за природу, потребе човечанства за природним ресурсима су око 50 одсто изнад нивоа који планета може да поднесе. Истраживање о стању планете показује да Србија спада у групу земаља која живи изнад својих природних могућности или еколошког капитала.
Наставимо ли са овим стилом живота, до 2030. године биће нам потребне две планете како бисмо задовољили своје годишње потребе.
Такав глобални тренд сугерише да деградирамо природне екосистеме на нивоу који до сада није забележен у људској историји. Развијене земље користе више ресурса него што их имају и свој еколошки дефицит надокнађују ослањајући се на ресурсима богате земље у развоју које јој обезбеђују снабдевање природним ресурсима, попут дрвета, риба и морских плодова или производа добијених интензивном пољопривредом.
Неопходно је да у свакодневном животу водимо рачуна о животној средини која нас окружује, да смањимо еколошки отисак, односно ублажимо утицај нашег начина живота на природу.

Највећој глобалној еколошкој акцији придружиће се више од 150 земаља

Глобалној еколошкој акцији придружиће се ове године више од 150 земаља широм света у којима ће у 20.30 сати по локалном времену у потпуном мраку бити познате грађевине и државне институције.
Тако ће се у мраку наћи Сиднејска лука, Бранденбуршка капија у Берлину, Нијагарини водопади, кула Бурж Калифа у Дубаију, олимпијски стадион у Пекингу, велика тврђава у Ербилу, у Курдистану, трг Незнаног јунака у Гази, Мала сирена у Копенхагену и реплика Микеланђелове статуе Давида у Фиренци.
Акција, коју је 2007. године у Аустралији покренуо Светски фонд за заштиту дивљих животиња (WWФ), проширила се, у међувремену, на цео свет и данас у њој учествује на стотине милиона људи, казао је Енди Ридли, један од оснивача и директор кампање.
У Србији се, у оквиру прошлогодишње акције, симболичним гашењем расвете на један сат, придружило 46 градова и општина. У Београду је угашено декоративно осветљење на зградама Скупштине Србије, Скупштине града, Етнографског музеја и музејима Николе Тесле и Кнегиње Љубице, као и на Цркви светог Марка, храму Светог Саве и Руској цркви.

Железнице и Парламент Србије и ове године у акцији "Сат за нашу планету"

Железнице Србије прикључиће се овој међународној акцији у организацији Светског фонда за природу. Акција ће, као и претходних година, бити промовисана и на путничким станицама у Новом Саду, Београду и Нишу, тако што ће сваки путник уз купљену возну карту добити и информативни материјал о акцији. 

Српске железнице већ трећу годину заредом подржавају акцију "Сат за нашу планету" искључивањем декоративног осветљења Управне зграде у Београду на један сат, и то од 20,30 до 21,30 часова.
Циљ акције је да се, поред уштеде, укаже на прекомерно трошење електричне енергије, чиме се емитује више угљен-диоксида, што доводи до убрзања климатских промена које угрожавају екосферу.
Светла ће на један сат бити угашена и на згради парламента Србије.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 23 март 2013 01:29
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015