Кућа Добрих Вести

Login

Такмичарски ритам стрелаца

Оцените овај чланак
(1 Глас)

konfarsovicsekaricgmaksimovicimaksimovicarunovicБЕОГРАД - Стрелци су помислили да ће им постолимпијска 2013. донети мали предах, кад оно – до октобра ће скоро сваког викенда учествовати  на неком такмичењу!


На згуснут распоред указао је и в.д. селектора Горан Максимовић на конференцији за новинаре у хотелу" Унион" у Београду, коју је Стрељачки савез Србије организовао уз помоћ Спортског савеза Србије, а говорили су и стрелци Андреа Арсовић, Зорана Аруновић, Јасна Шекарић и Ивана Максимовић:
- Почели смо годину одлично, са две медаље, златном и сребрном на ЕШ у Финској где је Ивана Максимовић оборила и први светски рекорд ваздушном пушком по новим правилима, да бисмо недавно на Светском купу у Чангвону у Кореји освојили пет медаља, злато, сребро и три бронзе и Андреа Арсовић је поправила светски рекорд ваздушном пушком на врло високих 419,7 кругова! Мислили смо да ће ова година бити релаксирајућа,  а у ствари је по обавезама „јача“ од 2012. Трећи Светски куп биће у Минхену од 23. до 30. маја, потом су од 20. до 30. јуна Медитеранске игре у Турској и од 3. до 12. јула је последњи Светски куп у сезони у Гранади у Шпанији. Од 12. до 17. јула је Универзијада у Русији, од 21. до 30. јула Првенство Европе МК оружјем у Осијеку које је и круна сезоне. Финале Светског купа је од 6. до 12. октобра у Минхену, значи, убиствени ритам...

Пуно такмичења даје шансу већем броју стрелаца

Стрелци имају осморо категорисаних стипендиста ОКС и још два такмичара у развојном програму ОКС, али ће управо због великог броја такмичења шансу добити и такмичари са ширег списка кандидата:
- У Форт Бенинг ће сви који су гађали у Чангвону сем Миросављева који је замолио за мали предах: Андреа Арсовић, Ивана Максимовић, Јасна Шекарић, Бобана Величковић, Зорана Аруновић, Андрија Златић и Дамир Микец. У Плзен ће почетком маја стрелци на које рачунам за наредна  такмичења Стеван Плетикосић, Драган Марковић, Миленко Себић, Димитрије Гргић, Драгана Тодоровић и Даница Рашета. У Минхен и Гранаду водићемо, ако буде новца а надам се да хоће, скоро све стрелце који конкуришу за ЕШ. И састав за МИ биће веома јак, обавезни смо да пошаљемо све са листе стипендиста ОКС а добили смо и једно место за пушку са Миросављевим. Ако шаљемо некога ван листе мора да има међународни разред и мање од 26 година. И за Унверзијаду ћемо имати шири списак, и ту је услов висок пласман на ЕШ, који је на пример петим местом пиштољем прошле године испунила Даница Рашета.
Максимовић је рекао да је Гранада посебно важна за српско стрељаштво:
- Не само да је ове године Светски куп у овом граду, већ је 2014. Гранада домаћин Шампионата света на коме ће се вадити олимпијске визе за Рио.  Првенство је померено за почетак септембра због прописа МОК да се олимпијске визе могу да ваде само на такмичењима које су унутар две године до почетка наредних олимпијских игара. Нећемо запоставити и јуниорски програм, имаће два јака турнира у јуну у Новом Саду и Плзену плус сва домаћа такмичења.

Успеси наших стрелаца 

Андреа Арсовић је златном медаљом и светским рекордом у Чангвону  изузетно задовољна:
- Нисмо имали среће на ЕШ где смо освојили екипне трофеје а остали без појединачних медаља, иако смо имали седам  финала.  У Чангвону смо то, на неки начин, надокнадили. Радујем се и новом затвореном стрелишту у Крагујевцу на коме већ тренирамо и које ће, сигурна сам, много унапредитиу рад преко зиме. Пријатељи из крагујевачког клуба „Чика Мата“ чине све да имамо одличне услове и захваљујем им се у име свих стрелаца.
Јасна Шекарић је у Кореји гађала у два финала и духовито је описала одлазак у Чангвон:
- Отишли смо у Кореју  уплашени због претњи Северне Кореје, али нам то није сметало да освојимо пет медаља, оборимо светски рекорд, гађамо у десет финала и будемо трећа нација по броју трофеја...Имамо још три светска купа и биће лепих резултата.
Ивана Максимовић је освојила две бронзе, ваздушном и МК пушком, у Чангвону:
- На ЕШ у Одензеу сам била прва пре финала а завршила сам осма. У Чангвону је било слабије у основном делу, а боље у финалу. Полако се привикавамо на нова правила која скоро ни један стрелац није прихватио од срца а неки прете да ће због њих оставити стрељаштво. Једно је сигурно, неће бити повратка на старо и морамо на сваком такмичењу да се боримао за што више финала, јер се једино тако учи како да се гађа по новим правилима.  
Зорана Аруновић се из Чангвона вратила са сребром ваздушним пиштољем:
- На Европском првенству у Данској смо Јасна, Бобана и ја освојиле трећу златну екипну медаљу у последње четири године, а била сам и четврта појединчано.  У Чангвону сам гађала у два финала и освојила сребро, који је увек прави подстрек поготово у овако такмичењима богатој години. Имаћемо још три светска купа, МИ, Универзијаду и на крају ЕШ које ми је, лично, главно такмичење ове године.  Остаје ми само да свима нама пожелим добро здравље и мало среће  па ће бити прилике да прослављамо још медаља.
konfdanekoricasastrelcimaСтрелци су се још једном захвалили на подршци Министарству омладине и спорта Србије, Олимпијском комитету Србије, Електропривреди Србије која је подржала један број асова и Спортском савезу Србије. Др Дане Корица генерални секретар Спортског савеза Србије је, обраћајући се стрелцима, рекао:
- Ви се ничега не бојите, па ни атамских бомби из Северне Кореје. Остварили сте изванредне резулате у веома лошим условима за такмичење и тренинге. Драго ми је што сте добили ново стрелиште у Крагујевцу. Уз вас смо, Спортски савез Србије је и ваша друга кућа где увек можете да очекујете сваку помоћ.
Конференцији за медије присуствовали су и бронзани из Лондона Андрија Златић, генерални секретар СС Србије Ненад Петковић, тренери репрезентације Иван Квасневски, Јелена Аруновић и Драган Доневић, представнци клуба Смедерево и бројни пријатељи стрељачког спорта.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 17 април 2013 19:39
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија