Кућа Добрих Вести

Login

На трци "Кроз Србију" екипе од Јапана до Ватикана

Оцените овај чланак
(1 Глас)

TKS2БЕОГРАД -  Учесници 53. бициклистичке трке „Кроз Србију“ од 11. до 16. јуна, у 25  екипа од Јапана до Ватикана, проћи ће у шест етапа од Ниша, преко Бора, Кладова, Пожаревца, Сремске Митровице до Београда путевима римских императора 886 километра, саопштено је  на конференцији за медије у Туристичкој организацији Србије.


- Ове године трка се вози под слоганом „Туризам, култура и бициклизам заједно“ поводом великој јубилеја 1.700 гдина од доношења „Миланског едикта“ – рекао је Горан Петковић, државни секретатр у Министарству финансија и привреде, председник Организационог одбора трке. - Стратује у Нишу - Наисусу,  где је  прекрасна Медиана, потом ће караван проћи поред Феликс ромулиане у Бору,  „Трајанове табле“ у Кладову, Виминацијума код Пожаревца, Сирмиума – Сремске Мтровице где је столовао цар Константин који је и донео „Милански едикт“, до Сингидунума, нашег Београда. Радује нас огромно итересовање, прелиминарно било је преко 80 захтева, али можемо да примимо 25 екипа. Усуд свих нас који се бавимо организацијом спортских манифестација је недостатак средстава, али то није ни први а ни последњи пут.  Надамо се добром времену и добрим путевима у чему очекујемо помоћ ЈП Путеви Србије.
TKSZZIVANOVICIPETKOVICПредседник организације трке Љубомир Живановић, истакао је да су суочени са великим финансијским проблемима и захвалио се градовима на сјајној сарадњи. Поздравио је и Миру Марковић из Сосијете женерал банке као и представнике Фестине, традиционалних сарадника трке „Кроз Србију“.
- Уз Министарство омладине и спорта, Министарство финансија и привреде и Министарства унутрашњих послова, пријатељи бициклистичког спорта из угледних компанија и градови домаћини, су стубови на које се ослањамо у ороганзацији и без којих не би било најстарије међународне манифестације у Србији -  рекао је Живановић.- У Нишу стартујемо, а овај град је од 1939. на траси трке „Кроз Србију“, а завршавамо у Београду који је од 2009. стално циљ трке. Новац је велики проблем, тешка је ситуација а нас онеспокојава то што ми све на време припремимо, конкуришемо и потпишемо, али новац не стиже. Надамо се да ћемо уз помоћ Путева Србије освежити друмове после дуге и хладне зиме, који ће касније бити на радост возачима аутомобила. Нама су друмови спортска борилиште и без њих не можемо.
Конферецији су присуствовали и представници градова – домаћина етапа Милан Пешич из Ниша, Александар Миликић из Бора, Предраг Ђурђевић из Кладова, Александар Ђокић из Пожаревца и Илија Недић из Сремске Митроице. Говорили су о значају трке за спортско и туристичко представљање ових градова и Србије у свету, као и припремама за дочек и испраћај каравана од око 380 особа.
- Кладово је сваке друге године домаћин трке, имао много искуства  а посебно је лепо ове године што траса трке, од Наготина до Пожаревца, иде и поред Дунава.Ово је и веома популаран коридор и за цикло туристе – рекао је Предраг Ђурђевић.

tks2013Директор трке Александар Миленковић је саопштио да је списак екипа сведен на 25 и то са по пет возала, да би се повећао број тимова. Састав је шаролик, од тимова из Јапана до селекције из Ватикана:
- Имамо пријаве из Аустрије, Грчке, Холандије, Енглеске, Јапана, Бугарске, Румуније, Русије, Норвешке, Мађарске,Парагваја, Чешке, Украјине, Белгије, Немачке, Хрватске, Изарела, Турске, Пољске, САД, Белорусије, Казахстана, Белгије, БиХ... Тим Аморе Вита са мултинационалним саставом је из Ватикана, али је ове године регистрован у Украјини. Уместо Фестине вочис, из Данске долази Конкордија. У Тушнаду из Румуније, возиће наш Иван Стевић. Не желим да га оптерећујем, али он је један од озбиљних фаворита јер му стаза одговара. Није за брдске возаче, тако је прављена да ће шири круг бициклиста конкурисати за победу. На десетак дана пре  трке знаћемо и коначне саставе и имати праву слику о фаворитима. Ако не буде промене имаћемо на старту поново некадашњег про тур возача, Патрика Синкевича, Немца у хрватском тиму Меридиана који је возио је у Телекому, Квик Степу, Мапеију...на Туру и Вуелти...Немци доводе сјајне писташе окићене олимпијским и светским медаљама Барта и Бомела,  биће неколико националних селекција са добрим бициклистама. Из Србије очекујемо учешће одличног тима крагујевачког Радничког и као још две селекције.
Медијски покровитељ је РТС а у праћење трке биће укључени и бројни локални медији и ТВ станице.

Траса трке „Кроз Србију“ 2013.

Прва етапа, 11. јун: кружна улицама Ниша (99 км).
Друга етапа, 12. јун: Ниш – Књажевац - Зајечар – Гамзиград - Бор (137).
Трећа етапа 13. јун: Бор - Мајданпек - Неготин - Брза Паланка – Кладово (150 км).
 Четврта етапа, 14. јун: Кладово - Текија - Доњи Милановац - Лепенски вир - Голубац - Велико Градиште – Пожаревац (186 км).
Пета етапа, 15. јун: Пожаревац - Мала Крсна - Смедерево - Гроцка - Ресник - Остружница – Умка - Обреновац - Дебрц - Сремска Митровица (200 км).
Шеста етапа, 16. јун: Сремска Митровица – Велики Радинци - Беочин - Сремски Карловци - Инђија - Стара Пазова – Нова Пазова - Батајница – Земун – Београд (127,5 км).

Извор: Кућа дорбих вести


Последњи пут измењено петак, 19 април 2013 13:46
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија