Logo
Одштампајте ову страницу

"Фер-плеј је победа" у ОШ "Јелена Ћетковић" у Београду

Оцените овај чланак
(1 Глас)


mosjelenacetkovicБЕОГРАД - Алиса Марић, министар омладине и спорта одржала је у београдској основној школи "Јелена Ћетковић" јавни час толеранције и фер-плеја у оквиру акције "Фер-плеј је победа" и ученицима поручила да насиљу нема места у спорту.


-Акција је добро прихваћена, јер је већ више од хиљаду младих учествовало у њој. Направићемо сада малу паузу, јер је крај школске године, али с јесени  организовати сличне акције у неким другим местима - рекла је Алиса Марић
Захваљујући се ученицима ове основне школе који су сами препознали значај ове акције и на свој начин се укључили, министарка је истакла да је то прави одјек:
- Заједно са професором физичког васпитања Бојаном Тодоровић направили су кратки игроказ и кроз пантомиму показали шта за њих представља идеја фер-плеја и толеранције и како је они доживљавају – похвалила је основце Алиса Марић. –Колико су креативни, ученици ове школе показали су тако што су читав хол исписали и осликали мотивима и цитатима на тему фер-плеја и толеранције.
Подршку министарки у данашњој акцији пружио је пословни директор Кошаркашког клуба Партизана Млађан Шилобад који је током каријере играо за два наша највећа клуба, Партизан и Црвену звезду.
- Ако питате било ког спортисту да ли би пре прихватио поштени пораз или нефер победу, убеђен сам да би се велика већина одлучила за ово прво. Битно је да млади схвате шта је спорт и фер-плеј. Препоручио бих деци да се баве спортом, јер ће на тај начин научити да побеђују, али и да губе. У животу је важно научити да се поднесе пораз, а спорт може да помогне у томе. Кошаркаши Партизана и Звезде тренирају у истој хали, често се виђају и између њих влада племенит однос - рекао је Шилобад.
Данашњој акцији требало је да присуствује и тим-менаџер Црвене звезде Небојша Илић, али је у последњи час отказао учешће због приватних обавеза.
Сходно одлуци Владе Републике Србије да 2013. прогласи годином толеранције и фер - плеја у спорту, Министарство омладине и спорта покренуло је акцију „Фер - плеј је победа“, у циљу промоције ферплеја и спречавања насиља на спортским теренима.

Извор: Кућа добрих вести


Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Најновије од Бранимир Васић

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015