Кућа Добрих Вести

Login

Смиљанић са рекордом освојио Светски куп у Сулу

Оцените овај чланак
(1 Глас)

NEMANJASMILANICСУЛ - Немања Смиљанић, стрелац „Грофа“ из Калишта код Пожаревца, јуниорски репрезентативац Србије у стрељаштву (глинени голубови – трап) победио је на међународном такмичењу из календара ИССФ, јуниорском Светском купу у Сулу у Немачкој!


Уз то, са 122 голуба у основном делу ,изједначио је седам година стар сениорски државни рекорд који је држао Предраг Шотра. Уједно, ово је и нови јуниорски рекорд Србије. Немања Смиљанић је имао по серијама 25, 24, 25, 24, 24, 25.
- Ово је јадан од највећих успеха српског стрељаштава последњих година – каже селектор Дејан Михајловић.- Јуниори су нам осветлали образ и прошле године у Порпету на такмичењу истог ранга као ово у Сулу, када је Смиљанић био други а репрезентација у којој су били још Зоран Јакшић и Максим Егеља  такође друга. Биле су то прве медаље са светских купова за наш спорт уопште, а прошле године је Зоран Јакшић на Првенству Европе за јуниоре у Никозији заузео пето место и то је било прво финале за наш спорт на шампионатима Старог континента. Смиљанић и Борко Васиљевић ће бити ове седмице  у Ковилову на краћим припремама за  Медитеранске игре у Турској од 20. до 30. јуна и очекујем да и на том јаком такмичењу покажу шта могу.
У Сулу, легендарном центру светског стрељаштва, репрезентација Србије у којој су били још Борко Васиљевић (109) и Максим Егеља (106) са 337 кругова освојила је одлично седмо место у конкуренцији 14 селекција. Победила је Италија 1 са 358 испред Италије 2 са 357 и Чешке са 347 голубова.
- Честитам стрецима, њиховим тренерима и клубовима као  и селекгору Михајловићу на овом изузетном резултату - рекао је Драган Јевтић председник Стрљачког савеза за летеће мете Србије.- Ова сезона нам је сјајно почела, Борко Васиљевић је  био други на „Великој награди Брна“ такође из календара ИССФ, а Смиљнић девети. У Сулу су нас обрадовали, пре свих Смиљанић, сјајним резултатима. Није мала ствар победити у финалу тројицу јуниора Италије, земље у којој је гађање глинених голубова национални спорт! Уз помоћ Министарства омладине и спорта Србије надам се да ћемо успети да овој генерацији омогућимо најбоље услове да се развија.
Смиљанић је пре распуцавања био други са 122 голуба.  У полуфиналу (гађа се на 15 голубова) је имао најбољу серију (13) и пласирао се у меч за злато! Ривал му је био Италијан  Дијего Меони који је са 121 голубом у основном делу био трећи. Смиљанић је у додатних 15 голубова имао је 11 погодака, Меони 9 и злато је припало српском јуниору.
У мечу за бронзу Антонио Торсело (Италија) са 14:11 савдао је Луку Моту (Италија) који је пре финала са 124 голуба био водећи. Финале је вредело 118 голубова, петорица стрелаца са тим резултатом распуцавала су за два места. У конкуренцији 64 јуниора Борко Васиљевић је био 35. са 109, а Максим Егеља 43. са 106 голубова.
Смиљанић је рођен 1994. Отац му је Небојша Ђапо некадашњи репрезентативац Југославије у гађању глинених голубова а мајка Оливера Смиљанић, трофејна репрезентативка Југославије МК и ваздушном пушком.  Смиљанић је са 15 година 2009. освојио је сениорску титулу на Шампионату Србије и постао најмлађи првак у историји овог спорта! Сениорски вицешампион Србије био је 2012, а бронзу  има из 2010. У финалу Купа Србије био је други 2011. и трећи 2010.  Прошле године је био најбољи јуниор на „ВН Пераци“ у Београду и други на Светском купу за јуниоре у Порпету.
Ове године, уз победу у Светском купу за јуниоре у Сулу, победио је и у трећем Купу Србије и био девети на „ВН Брна“.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 10 јун 2013 12:21
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија