A+ A A-

Важна информација грађанима о одбрани у случају поплава

Оцените овај чланак
(1 Глас)

logoБЕОГРАД – Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде саопштило је данас да су за безбедан пролазак поплавног таласа кроз Србију, мобилизовани сви надлежни органи, али је дата и опширна информација грађанима како да се понашају у случају поплава, са упутствима за понашање уколико је евакуација неопходна, а које преносимо у целости.

Министарство је навело да су мобилизовани - Републички хидрометеоролошки завод за праћење и прогнозу хидрометеоролошких података, јавна водопривредна предузећа “Србијаводе”, “Воде Војводине” и “Београдводе”, као и подручна водопривредна предузећа за организовање и спровођење одбране од поплава и Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова (МУП), са општинским штабовима за мере заштите и спасавање у случају потребе.
У саопштењу министарства се наводи да је организовано спровођење редовне и ванредне одбране од поплава на објектима дуж Дунава, Саве, Тисе, Мораве, система ДТД, као и бројних мањих водотока на територији Србије.

Врх поплавног таласа на Дунаву код Бездана очекује се 12. и 13. јуна

Врх поплавног таласа на Дунаву код Бездана очекује се 12. и 13. јуна, када ће се водостај кретати од 720 до 740cm (граница ванредне одбране од поплава на Бездану износи 700cm).
ЈВП „Воде Војводине“ као надлежно на том подручју предузима мере и радове на спровођењу одбране од поплава, који се приказују у дневном билтену (www.vodevojvodine.com).

 

Контакти за достављање и размену информација о стању на терену


У складу са заједничким Правилником за одбрану од поплава, размена информација са Мађарском се константно обавља. Републичка дирекција за воде дневно извештава Бугарску о средњем дневном истицању воде са Ђердапа За достављање и размену информација о стању на терену у току одбране од поплава на располагању су контакти:
 Републичка дирекција за воде – Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. и путем sms-a на телефон 064 80 55 715;
 ЈВП „Србијаводе“ – email: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
 ЈВП „Београдводе“ – email: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
 ЈВП „Воде Војводине“ – email: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Информација грађанима за случај поплава

Министарство пољопривреде је у данашњем саопштењу објавило и опширну информацију грађанима о томе шта да предузму и како да се понашају у случају да подручје на коме се налазе задеси поплава, а наше интернет новине је преносе у целости:

У случају поплаве будите прибрани, не ширите панику и дезинформације. Преко средстава јавног информисања, пратите стање и упозорења о поплави.

Будите свесни да су бујичне поплаве могуће и будите припремљени - припремите ранац или торбу са личним документима и најосновнијим стварима (батеријска лампа, пиштањка, кабаница за кишу, топла одећа, дубока обућа – по могућству гумене чизме, флаша са пијаћом водом, транзистор и резервне батерије, штап, канап и слично).

Уколико живите низводно од брана, информишите се који је сигнал за опасност, колико времена вам је потребно да се склоните и која је сигурна граница за склањање у случају њеног рушења. По могућству припремите џакове са песком које, у случају наиласка поплаве можете ставити на улаз, и затворите сва места на кући кроз које може да уђе вода.

Уколико постоји ризик, одмах пређите на више спратове куће, не чекајте инструкције да бисте то урадили. Држите се даље од електричних каблова.

Врло је важно да спасилачке екипе не ометате у њиховом раду.

Упутства за понашање уколико је евакуација неопходна

1. Узмите припремљене нужне ствари и по могућству организовано напустите домаћинство како бисте се склонили на сигурно.

2. Будите кооперативни и сарађујте са спасилачким екипама.

3. Уколико имате времена, пожељно је да искључите струју на главном прекидачу.

4. Не ходајте кроз воду која се креће. Кретање кроз воду дубине 15cm може изазвати пад. Уколико морате да прођете кроз воду – ходајте тамо где се вода не помера.

5. Користите штап да бисте проверили дубину воде и чврстину тла под водом.

6. Не улазите возилом у поплављена подручја. У случају да вас поплавна вода опколи, напустите возило и уколико је могуће, безбедно пређите на више тло.

7. Евакуишите домаће животиње, а ако то не можете, ослободите их из објеката у којима су смештене.

Упамтите – чак и када се плавна вода повуче, опасност постоји, наводи се у саопштењу Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства.

                                                   

                                                                                                                                      Извор: Кућа добрих вести

                                                                 


Последњи пут измењено понедељак, 10 јун 2013 16:04
Агнеза Трпковски

Новинар, оснивач и главни и одговорни уредник интернет новина „Кућа добрих вести“. Дипломирани економиста (међународни економски односи). Радила 23 и по године у Новинској агенцији Танјуг, од приправника, шефа дописништва за Војводину, до дописника из иностранства (Чешка, Словачка). Да би реализовала ову своју идеју и другачију визију новинарства, напустила 2011. године сталан посао, са места заменика уредника Економске редакције Танјуга - ЕКОС и покренула овај лист-магазин чији је основни мото - „Наше је само оно што другима дамо“.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани