Кућа Добрих Вести

Login

Верујемо у сва три финала

Оцените овај чланак
(1 Глас)

veslanjelogoБЕОГРАД - Српска јуниорска репрезентација након завршних припрема у понедељак, 5. августа, отпутовала je на Светско првенство у Литванији (7-11. август 2013) на којем ће наступити у три чамца – скиф, двојац без кормилара и осмерац.

Након паклених и дугих припрема на Сребрном језеру српска веслачка репрезентација је у понедељак, 5. августа 2013, отпутовала на Светско првенство за јуниоре које 7. августа почиње у Тракаију (Литванија).


Нашу земљу ће, објавио је Веслачки савез Србије, на највећем и најјачем јуниорском такмичењу у овој сезони представљати три чамца, односно 13 такмичара, укључујући и Немању Лечића који ће 7. августа веслати у трци резервних скифова, а биће и на готовс у случају да затреба некога да замени у осмерцу. Ова генерација српског веслања (веслачи рођени 1995) небројано пута до сада је показала и доказала због чега се у њу полажу огромне наде. Да се ради о раскошним талентима видело се и на Европском првенству у Минску, крајем маја, где су освојена три одличја – по једно златно, сребрно и бронзано. Сви наши репрезентативци су пред пут у Литванију, готово углас, поручили да су спремни да и у Тракаију наставе ниску успеха и да су одлучни у намери да излазак из јуниорске конкуренције обележе светским медаљама.

Незнатне измене у саставу

Под будним оком стручног штаба веслачке репрезентације Србије 13 репрезентативаца које ће представљати нашу земљу на предстојећем шампионату састављају у мозаик последње коцкице све са циљем да буду максимално спремни за свој највећи изазов у овој години.

За разлику од Европског првенства за јуниоре у Минску, на којем су освојене три медаље, српски јуниорски тим је претрпео незнатне измене у саставу.
Андрија Шљукић, који је са Бојаном Дошљаком постао европски вицепрвак у дубл скулу, веслаће у скифу, док ће Дошљак, уместо Немање Лечића, бити у саставу осмерца који у Тракаи путује са насловом европског првака. Поред њега најбројнији чамац чиниће и Урош Маринковић, Никола Кекић, Никола Селаковић, Љубомир Гаврић, Мартин Мачковић, Виктор Пивач, Алекса Станковић и кормилар Матеја Јошић. Бронзани из Белорусије Литваније Игор Лончаревић и Александар Беђик и у Литванији ће се огледати у двојцу без кормилара.

Европски прваци у осмерцу без великих измена

Европског прваци у осмерцу на Светски шампионат путују са само једном изменом у саставу у односу на Белорусију. Уместо Немање Лечића веслаће Бојан Дошљак.
„То што у Литванију путујемо са ореолом европског првака ствара додатни притисак. У Минск смо са јединим циљем да дођемо финала, а на крају смо освојили историјско злато. Нормално је да су апетити порасли а сви осећамо и обавезу да и у Тракаију покажемо јачину ове посаде. Наравно да ће конкуренција бити много јача. Румуни, традиционално одлични рименаши, све карте су бацили на осмерац будући да веслачи из овог чамца неће веслати четверац што је код њих био обичај. Италијани су појачали осмерац са три нова веслача, велесила Велика Британија долази у најјачем саставу, коју чине и тројица веслача који су прошле године освојили бронзу у осмерцу у Пловдиву, а Американци колико смо се информисали имају време слично нашем „, казао је Никола Селаковић, који је бронзом у четверцу за лаке веслаче на Европском првенству у Варезеу прошле године постао најмлађи освајач сениорске медаље у историји европског веслања.

„Будући да је нас петорица, све у различито време, имало проблеме са повредама један део припрема нисмо били комплетни. Ипак, пребродили смо ту кризу добро се увеслали и са оптимизмом путујемо на шампионат“, додао је Селаковић.

Јака конкуренција

„Конкуренција у Литванији ће бити најјача могућа. За разлику од шампионата у Белорусији представнике у Тракаију ће имати, између осталог, и веслачке велесиле Аустралија, Нови Зеланад и САД. Без обзира на то верујемо да све три наше посаде могу до финала, док би било за очекивати да ће се два наша чамца у окршају за одличја равноправно борити за место на постољу“, истакао је Гуслов који због припрема сениора за Светско првенство у Јужној Кореји крајем августа неће путовати у Литванију.

Јуниорска репрезентација Србије отпутовала је у понедељак, 5. Августа на планетарни шампионат, а поред такмичара у Литванију путују и селектор Небојша Илић, тренери Александар Ивковић и Душан Ковачевић и генерални секретар Веслачког савеза Србије Небојша Јевремовић.

                                                                                      Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 07 август 2013 15:01
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија