Кућа Добрих Вести

Login

Куглаши Црвене звезде славе 60. рођендан

Оцените овај чланак
(1 Глас)

cztrecemestousuperligi20112012БЕОГРАД - Куглашки клуб Црвена звезда у суботу 7. септембра пригодним турниром на куглани на Бањици обележиће 60 гдина успешног рада.


 Учествоваће , уз домаћина Црвену звезду и Цар Лазар из Крушевца, Макпетрол из Скопља и Борац из Бањалуке. Почетак турнира је у 10 часова. На пригодној свечаности по завршетку поделиће се захвалнице и признања куглашима, спортским радницима и пријатељима овог клуба поводом великог јубилеја.
- Црвена звезда је основана 1953.  и успела је, захваљујући пре свега великом ентузијазму да опстане често и у веома тешким околностима – каже садашњи предсеник, дугогодишњи провотимац Мирослав Мацура.- Куриозитет је да никада није имала своју куглану, увек је била домаћин или у Ђушиној, или на Ташмајдану, касније у Раковици и сада на Бањици. Ипак дала је неколико репрезентативаца Југославије а често су њени играчи били окосница селекција Србије. На првом Шампионату света у куглању у Београду 1953. куглаш Црвене звезде Душан Денић, касније и дугогодишњи председник, био је члан репрезентције Југславије која је освајила златну медаљу. На Шампионату света у Минхену 1986. из Црвене звезде у репрезентацији Југославије која је освојила бронзану медаљу био је Дује Пухарић, који је у комбинацији био наујспешнији југословенски играч пласиравши се на осмо место.
Црвена звезда је 1985. у Скопљу освојила шампионску титулу на Првенству Југославије - народни начин и то је један од највећих успеха српског и београдског куглања. У том тиму играли су Дује Пухарић. Јездимир Станимировић, Станко Полић, Петар Кнежевић, Драган Мандић, Зоки Миладиновић, Иво Муслим, Зоран Драговић, Никола Вујић, Милан Миловановић, Владимир Грбић...
 У СРЈ, црвено бели су били први шампиони 1992. а титулу су освајали укупно шест пута (1992, 1993, 1999, 2002, 2003. и 2004). У првој шампионској  селекцији играли су Душан Ајдуковић, Драган Тркуља, Ненад Секулић, Јовица и Драги Штиковац, Предраг Сопко, Зоран Голубовић, Јездимир Станимировић, Светозар Чолак...
Први председник и оснивач Црвене звезде био је Петар Трикић, који је проглашен и за почасног председника клуба. Велике успех црвено – бели су бележили и за време председниковања легендарног кошаркаша ОКК Београда Љубише Буше Станковића. Кроз клуб су прошли, као играчи или спортски радници, Миле Милинковић, Мики Гаус (дугодишњи секретар), Велибор Веља Белевић, Никола Косавац, Љуба Маринковић, Урош Прентовић, Андрија Пантовић, Раде Стојић, Раде Исаков, Слободан Павловић, Ивица Чачић, Јован Цалић, Љубо Врдољачић, Божо Кларић, Александар Јанковић, браћа Никола, Драган и Мића Вујић, Драган Анђелић, Владимир Косавац, Драган Ненадовић, Срба Станковић, Јован Маргетић, Драган Родић, Стеван Алавања, Стефан Поповић, Горан Векић, Петар Мишчевић, Тибор Сел, Душан Илић, Новак Обрадовић, Никола Матијаш, Ђорђе Ђермановић...
Највећи међународни успех Црвене звезде је четврто место у купу Европе 1998. у Клагенфурту у Аустрији.
Црвена звезда је у сезони 2011 – 2012. била трећа у шампионату, а у години јубилеја у сезони 2012- 2013. седма. Ветеранска екипа Црвене звезде Мирослав Мацура, Милан Остојић и Бранко Јовановић постала је ове сезоне вицешампион Србије.
Млади куглаши Црвене звезде су свом клубу за рођендан ове године поклонили прегршт трофеја: Ковачић је победио у јунирском Светском купу а постао је сениорски шампион Србије у комбинацији, док је Кујунџић освојио сребрну медаљу у спринту на кадетском Првенству света у Залагерсегу. Кујунџић и Ковачић су постали јуниорски вицешампиони Србије у тандему.
Игор Ковачић је, иако још јуниор, са сениорском репрезентацијом Србије ове године освојио бронзу на СП у Залаегерсегу, а прошле године је освојио јуниорско екипно светско злато. Има и светско злато у тандему са Ковачем као и поједначну бронзу у спринту са СП 2011. и две године за редом је најбољи кадет и јуниор  СД Црвена звезда.
Последњих година Црвена звезда је играла са тимом састављеним од младости и искуства, са омладинцима Игором Ковачићем, Владом Јевтићем, Аленом Куниџићем, Иваном Анђелковићем и стандарним првотимцима Јованом Керичким, Љубишом Сузићем, Мирославом Мацуром, Драганом Вукелићем, Бобаном Максимовићем, Илијом Корњачом, Милосављевићем...Нову сезону дочекује са два појачања, Сашом Јухасом, сениорским шампионом Србије 2012.  и јуниорским репрезентативцем Бојаном Кличарићем.

Извор: Кућа добрих вести


Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија