A+ A A-

Рвање остало у олимпијској породици

Оцените овај чланак
(1 Глас)

RVANJETRAJKOVICILALOVICБУЕНОС АЈРЕС -  Рвачки спорт остаће у олимпијској породици за летње Олимпијске игре 2020. у Токију и 2024. одлучили су гласањем чланови Међународног олимпијског комтета (МОК) на сесији у Буенос Ајресу.


 Сва три спорта имали су опсежне и упечатљиве презентације али је најбољи утисак оставило представљање Међународне рвачке федерације (ФИЛА) чији је председник српски спортски званичник Ненад Лаловић, који је у излагању посебно подвукао да рвање има традицију дугу 3.000 година јер је било заступљено и на античким олимпијским играма.
Рвање је добило 49 гласова, безбол и софтбол 24, сквош 22 гласа.
- Желим да честитам  Међународној рвачкој федерације, рвачки спорт, рвачи, тренери и сви љубитељи овог спорта протеклих месеци са много страсти и ентузијазма борили су се за свој спорт. ФИЛА је направила неколико веома важних промена које су помогле да се сачува олимпијски статус рвања. Посебно нам је драго што је још већи број жена укључен у рвачки спорт и што су правила постала јаснија просечном гледаоцу – рекао је Жак Рог председник МОК.- Реакција рвачког света је пример како треба реговати у кризној ситуацији и заједно са њима делимо радост што ћемо и даље гледати рвачке турнире на олимпијским играма.
Председник Рвачког савеза Србије Жељко Трајковић  био је пресрећан:
- Очекивао сам овакав исход али нисам био спокојан. Уз изузетно уважавање друга два спорта мислим да је рвање тамо где му је место, као базном и основном спорту олимпијских игара а на нама је да још више унапредимо нашу организацију и да дамо пуну подршку новом председнику ФИЛА Ненаду Лаловићу, са којим сам се чуо после гласања и рекао ми је да је било изузетно тешко али да је циљ постигнут и да је превазиђена историјска криза у нашем спорту.
Комисија за програм МОК је предложила да на ОИ буде 28 спортова са око 300 дисциплина и да број учесника не сме да буде већи од 10.500. Спортови су атлетика, веслање, бадминтон, кошарка, бокс, кану, бициклизам, коњички спорт, мачевање, фудбал, гимнастика, дизање тегова, рукомет, хокеј на трави, џудо, водени спортови, модерни петобој, теквондо, тенис, стони тенис, стрељаштво, стреличарство, триатлон, једрење, одбојка, рвање, голф и рагби седам.
Ова комисија је задужена и за анализу сваког спoрта и после сваког олимпијског циклуса предлагаће који ће спортoви бити скинути са програма, а који ће их заменити.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 08 септембар 2013 19:51
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани