Logo
Одштампајте ову страницу

Улице за бициклисте – промоција бицикла као превозног средства на Тргу Републике

Оцените овај чланак
(4 гласова)

bicikliiiiБЕОГРАД - На Тргу Републике данас ће се окупити бициклисти на догађају „Београдска критична маса“ након чега ће започети вожњу центром града са циљем да се укаже на проблем бициклиста у саобраћају и промовише бицикл као свакодневно превозно средство.

 Критична маса је заједничка бициклистичка вожња која се одвија у преко 300 градова широм света, са циљем скретања пажње на проблеме са којима се бициклисти и бициклисткиње сусрећу у свакодневном саобраћају, најавило је удружење Улице за бициклисте.
У Београду, одржава се сваке последње суботе у месецу са почетком у 17 часова са Трга Републике, а у региону у Новом Саду, Шапцу, Скопљу и Загребу.
То је месечна прослава бициклизма (не протест), догађај који припада грађанима и грађанкама на најдиректнији могући начин.
Овај пут осим оних са "обичним" бициклом позвани су сви власници необичних бицикала да се придруже овој акцији.
Лежећи, високи, трицикли, старински и било који други необичан бицикл који поседујете је добродошао, а другари из Каркатаг колектива и Циркусфере ће се придружити са својим маштовитим креацијама на педале.
После акције планирано је окупљање учесника и Бајк инфо центру у Скендер Беговој 15.
Удружење за бициклисте
Удружење Улице за бициклисте као неформално основано је априла 2011. године када је бечки студент на волонтерској размени решио да у Београду покрене месечне бициклистичке вожње кроз центар града које су у 300 градова широм света познате под називом Критична маса, које за циљ имају подизање свести о равноправном учешћу возача бицикла у урбаном саобраћају.
Удружење је званично регистровано 15. децембра2012. године, јер се исто у међувремену развило и јавила се потреба за даљим, званичним напретком. Оснивачи су учесници Критичне масе, грађани и грађанке Београда који су сазнали за овај догађај, придружили се и активирали у организацији ове вожње, да би касније активности прерасле у нешто шири грађански активизам и борбу за одрживу мобилност, како је прецизирано у статуту удружења Улице за бициклисте.
Мисија удружења је да надлежне тела градске и државне управе разумеју да је улагање у аутомобилску културу штетно за овај град, те затварање ширег центра за сав моторни саобраћај осим електричног јавног превоза и повећање простора на улицама града за социјалне активности, пешачење, бициклирање и остале здраве и одрживе видове саобраћаја који су пожељни у модерним градовима.
Жели се промена политике развоја града. Београд за људе, а не аутомобиле - пешачки тргови, бициклистичке стазе, траке и паркинзи, центар без загађујућег саобраћаја, бољи јавни преовз и јавни бицикли као подсистем јавног превоза....

                                                                             Извор: Кућа добрих вести/Удружење Улице за бициклисте


Последњи пут измењено субота, 26 октобар 2013 00:05
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015