Logo
Одштампајте ову страницу

На Ади Циганлији маратон „Плави Круг око Аде“

Оцените овај чланак
(5 гласова)

plavikruggggБЕОГРАД - На Ади Циганлији сутра - 03. новембра, биће одржан маратон и трка подршке „Плави Круг око Аде“ у организацији Удружења за борбу против дијабетеса града Београда "Плави круг".

Тркa ће бити одржанa у оквиру обележавања предстојећег Светског дана борбе против дијабетеса 14. новембра, а позив је упућен рекреативцима, љубитељима спорта, особама које имају дијабетес и свима који желе да подрже особе са дијабетесом.
Маратон стартује у 10 часова, а регистрација учесника и окупљање је у 9 часова.
Поред маратона биће одржана и трка подршке за коју се не треба пријављивати и за њу неће бити дељени бројеви. Трка подршке одржаће се у 12 часова
Маратон се трчи на 42195 метара док је трка подршке на 7.700 метара у женској и мушкој конкуренцији. Трка подршке и маратон лимитирани су на трајање од шест сати.Трка подршке се може прећи шетањем, трчањем и на ролерима.
Пропратни догађај биће и провера висине шећери у крви поводом 14. новембра Дана борбе против дијабетеса.
Сви који заврше маратон добијају медаљу.

Заинтересовани се могу пријавити на mail Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. , ili na tel 063.38.70.30

Светски дан борбе против дијабетеса

У свету 366 милиона људи болује од дијабетеса. У Србији, више од осам одсто становништва живи са дијабетесом, односно око 630.000 људи. То значи да је скоро свака породица у нашој земљи погођена здравственим последицама ове хроничне болести која са годинама носи бројне компликације.
Предвиђа се да ће се овај број повећати за више од 25 одсто у наредним деценијама.

Светски дан борбе против дијабетеса (енгл. World Diabetes Day) се обележава 14. новембра. Иницијативу за његово обележавање покренула су Међународна дијабетолошка федерација и Светска здравствена организација 1991. године, као одговор на све већи број оболелих од шећерне болести широм света. Овај датум је изабран у част рођендана Фредерика Бантинга, који је заједно са Чарлсом Бестом први изложио идеју која је довела до открића инсулина у октобру 1921. године.

На Генералној скупштини Уједињених нација одржаној 20. децембра 2006. усвојена је Резолуција о дијабетесу, а Светски дан борбе против дијабетеса је уврштен у званични календар УН.

 

                                              Извор: Кућа добрих вести/Удружење за борбу против дијабетеса „Плави Круг“


Последњи пут измењено недеља, 03 новембар 2013 10:09
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015