Logo
Одштампајте ову страницу

Четири сребра у Минхену украсила крај сезоне

Оцените овај чланак
(1 Глас)

1minhenkrajzlatic2МИНХЕН - Српски стрелци завршили су учешће у финалу Светског купа у Минхену са четири сребрне медаље. Две је освојила Зорана Аруновић (МК и ваздушни пиштољ) а по једну Ивана Максимовић (ваздушна пушка) и Андреа Арсовић (МК пушка тростав).


Немања Миросављев је био пети МК пушком тростав, Андреа Арсовић шеста ваздушном пушком, Јасна Шекарић шеста ваздушним пиштољем а Андрија Златић седми ваздушним и осми МК пиштољем, тако да су сви српски стреци гађали у финалу!
Последњег дана, Андрија Златић је освојио осмо место МК пиштољем са 73,7 кругова. Велики кристални глобус Међународне федерације стрељачких спортова (ИССФ) освојио је Жувеи Ванг (Кина) са 194,3 круга испред Томојуки Масуде (Јапан) са 191,4 и Јонг Ох Јина (Кореја) са 169,5 кругова.
Златић је у финале ушао као осми са 559 кругова. Финале је почео јако слабо у првих осам метака имао је три осмице, четири деветке и један центар и први је испао. После њега елиминисан је и најбољи у основном делу Кинез Џанг Тан (570). Друго и треће место пре финала држали су Кошта (Португалија) и Јонг Ох Јин (Кореја) са по 563 круга.
1minhenkrajarunovic2У гађању МК пушком 60 метака лежећи, Србија није имала представника. Победио је Хенри Јунгхаенел (Немачак) са 211,2 круга испред Рајмонда Дебевеца (Словенија) са 209,2 круга и Даниела Бродмејера (Немачка) са 187,5 кругова.
- По броју медаља ово нам је најуспешније учешће у финалу Светског купа и једино је штета што нико није погодио велики кристалани глобус- коментар је в. д. селектора Горана Максимовића. - Прошле године у Бангкоку  смо имали шесторо учесника а остали смо без иједне медаље, иако су гађали у седам финала! Погодили су три, фудбалским речником речено, „стативе“ односно четврта места, три пета и једно шесто! Радује и неколико вема добрих резултата у основном делу и у целини учешће је био изузетно добро. Миросављев је „испустио“ медаљу а можда и велики кристални глобус. Има велики проблем јер му, после клечећег става, десна нога много дрхти и веома тешко гађа, што се показало и на овом такмичењу  када је у стојећем ставу са две осмице изгубио убедљиву предност.
1minhenkrajarsovicОвим такмичењем српски стрелци су завршили изузуетно успешну сезону. На свим великим такмичењима освајили су медаље – четири са Првенстава Европе, 15 са Светских купова, четири у финалу Светског купа, седам са Медитеранских игара у једну са Универзијаде, укупно 31 (8- 11 -12)!
На Шампионату Европе у Осијеку МК оружјем, освојене су две бронзе: Ивана Максимовић МК пушком тростав и женска сениорска репрезентација МК пиштољем  (Зорана Аруновић, Јасна Шекарић и Даница Рашета).
У Данској на Шампионату Европе ваздушним оружјем, освојено је екипно злато и сребро. Шампион Европе постала је женска сениорске селекције пиштољем (Зорана Аруновић, Јасна Шекарић и Бобана Величковић) а вицешампион мушка репрезентације овим оружјем (Андрија Златић, Дамир Микец и Димитрије Гргић).
На четири Светска купа српски стрелци су ове године освојили 15 трофеја-  пет златних, четири сребрна и шест бронзаних.
У Гранади, две медаље освојила је Зорана Ауновић, сребрну ваздушним и бронзану МК пиштољем.
У Минхену, освојили су три медаље, две златне и сребрну. Златом су окитили Немања Миросављев МК пушком тростав и Андрија Златић МК пиштољем, а Златић  је „убио“ сребро ваздушним пиштољем.
У Форт Бенингу, биланс је био пет медаља (2 – 2 - 1). Два златна одличја су освојили Андреа Арсовић (МК пушка тростав) и Андрија Златић (МК пиштољ), једну сребрну Зорана Аруновић (МК пиштољ) и две бронзане Зорана Аруновић (ваздушни пиштољ) и Јасна Шекарић (МК пиштољ).
У Чангвону, Србија је освојила пет медаља (1 – 1 - 3): златом се окитила Андреа Арсовић МК пушком тростав, сребром Зорана Аруновић ваздушним пиштољем, две бронзе је освојила Ивана Максимовић (МК и ваздушна пушка) и једна бронза је припала Немањи Миросављеву (МК пушка тростав).
1minhenkrajmaksimovicСрски стрелци су учешћа на Универзијади у Казању завршли са једном бронзаном медаљом, екипна МК пушком тростав 3 пута 40 метака. (Игор Чотра, Борислав Мазињанин и Милутин Стефановић).
На Медитеранским играма у Мерсину стрелци су освојили седам медаља, две златне, две сребрне и и три  бронзане. Златом су се окитиле Зорана Аруновић (МК пиштољ) и Ивана Максимовић (МК пушка, тростав),  сребром Ивана Максимовић (ваздушна пушка)  и Зорана Аруновић (ваздушни пиштољ), док су бронзане трофеје освојили Дамир Микец (ваздушни пиштољ), Јасна Шекарић МК пиштољ)  и Андреа Арсовић (МК пушка, тростав).
У 2014. стрелце очекује Првенство Европе ваздушним оружјем у Москви од 26. фебруара до 6. марта, Шампионат света (све дисциплине) у Гранади од 6. до 20. септембра на коме ће се вадити прве олимпијске визе за Рио, четири Светска купа у Форт Бенигу (САД, 26. март – 4. април), Минхену (4 - 13. јун), Марибору (13 - 21. јун) и Пекингу (1 – 7. јул). Стрељачки подмладак ће се на ЕШ у Москви борити за визе за друге Олимпијске игре младих у Кини од 16. до 28. августа.

Биланс медаља српских стрелаца у 2013.

Првенство Европе МК    0    0    2    2
Првенство Европе ВП    1    1    0    2
Светски купови              5    4    6    15
Финале Светског купа   0    4    0    4
Универзијада                 0    0    1    1
Медитеранске игре       2    2    3    7
___________________________________________________
Укупно                           8    11    12    31

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 11 новембар 2013 15:28
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Најновије од Бранимир Васић

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015