A+ A A-

Максимовићева и Златић први на европским ранг листама

Оцените овај чланак
(1 Глас)

1evropskeranglisteivanamaksimovicМОСКВА - Европска стрељачка конфедерација (ЕСК) чије је седиште у Москви, саопштила је да на ранг листи ЕСК прва места држе српски стрелци  Андрија Златић (ваздушни пиштољ)  и Ивана Максимовић  (МК пушка тростав).  Друго место има Зорана Аруновић (ваздушни пиштољ), а трећа места заузимају Андрија Златић (МК пиштољ), Андреа Арсовић (ваздушна пушка) и Зорана Аруновић (МК пиштољ).


Међу првих десет су Дамир Микец (девети ваздушним и десети МК пиштољем), Немања Миросаљев (шести МК пушком 60 лежећи), Ивана Максимовић (шеста ваздушном пушком),  Андреа Арсовић (шеста МК пушка), Јасна Шекарић (осма МК пиштољем) и Бобана Величковић (десета ваздушни пиштољ).
После дуго времена Србија има рангиране и стрелце у гађању глининх голубова – трап. Млади Немања Смиљанић, бронзани са јуниорског ЕШ је 58. док је искусни Перо Недић 88. у конкуренцији 123 стрелца који су освајали бодове за ранг листе..
Европске ранг листе биће веома важне у идућој години јер ће се на основу њих, закључно са 31. децембром 2014. одредити учесници првих Европских олимпијских игара у Бакуу у Азаребејџану у јуну 2015. Такмичиће се максимум 330 стрелаца – 210 у класичном стрељаштву и 110 у гађању глинених голубова. Укупно ће се поделити 19 комплета медаља а такмичење ће трајати седам дана.
Свака национална стрељачка федерација имаће право на по два стрелца у дисциплини. Пушком и пиштољем  у свакој дисциплини биће максимум 30 учесника, а  у трапу и скиту за мушкарце по 33. У дубл трапу за мушкарце и трапу и скиту за жене биће по 18 учесника.
1evropskeranglistezlaticКоначан списак учесника одредиће почетком 2015. Европски олимпијски комитети (ЕОК) узимајући и у обзир и принцип универзалности.
На програму ће бити 15 појединачних дисциплина из олимпијског програма и четири екипне које је предложила ЕСК. Пушком и пиштољем и у трапу и скиту такмичиће се микс тимови у којима ће бити један такмичар и такмичарка из исте земље.
Колики се значај придаје првим летњим Европским олимпијским играма сведочи и податак да је Међународна федерација стрељачких спортова - ИССФ узела у разматрање предлог Европске стрељачке конфедерације  -ЕСК да се у Бакуу подели и један број олимпијских виза за Рио. У Бакуу се увелико гради стрелиште и ЕСК у сарадњи са ЕОК пажљиво прати ток изградње. Очекује се  да већ крајем идуће године буде готов комплетан програм такмичења а да ће већ почетком 2015. стрелиште примити и прве стрелце.
У обиласку градилишта били су чланови Председништва  ЕСК Вили Грил и Петрос Кирицис, генерални секретар ЕСЦ Александар Ратнер, а домаћин   им је  био Џим Шерер члан Организационог комитета Европских олимпијских игара (БЕГОЦ) са представницима Стрељачког савеза Азербејџана. Присуствовао је и Макис Асомакопулс који је званични стручни консултант ЕСК за изградњу овог објекта, као и Нил Карни и Ивана Глигорић чланови стручног тима који ће водити стрељачки комплекс.

Извор: Кућа добрих вести


Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани