Logo
Одштампајте ову страницу

Живановићева из подрума и кроз олују до победе у Европском купу

Оцените овај чланак
(2 гласова)

 

1macevanjezivanoviciperovicКОПЕНХАГЕН - Млада српска мачевалка Јована Живановић (15 година), репрезентативка клуба Силни из Београда, освојила је прво место на кадетском Европском купу у Копенхагену у дисциплини мач, док је друга српска представница Ана Сел (Омладинац, Зрењанин) заузела 15. место.


На такмичењу су учествовале 124 девојке из 23 земље. До првог места, Јована Живановић  је имала шест борби у групи и чак 10 директних елиминација (на олимпијским играма до финала су најчешће потребне само четири).
Ово такмичење је једно од осам у току године које претходи Европском првенству у Јерусалиму у марту 2014.
 Јована Живановић је осма а Ана Сел 29. на европској ранг листи од 600 најбољих мачевалки.
- Захваљујемо се Олимпијском комитету Србије који је финансирао, у оквиру развојног програма, одлазак у Копенхаген – каже Данило Перовић који је био у стручном штабу са Петром Медаревићем.- Уз ЈовануЖивановић и Ану Сел, учествовали су и теленти Силног Јана Гријак, Марта Гријак и Коста Николић. Планирано је да боравимо у клубу из Копенхагена чије смо мачеваоце угостили у току Европског купа у Зрењнину. Авио карте смо много раније купли, а  обезбедили смо и превоз од Малмеа до Копенхагена. Међутим, није све текло како смо желели…
Прво су стигле вести да се лет отказује због невремена. Ипак, авион је полетео за Малме, али по доласку није било комбија за превоз, а возачев телефон био је недоступан:
- Приметио сам, када смо већ почели да губимо наду,  један комби на коме је писало Копенхаген и укрцали смо се, али невољама није био крај – наставио је причу Данило Перовић- Невреме је беснело а на мосту Оресунд ветрови су дистигли орканску јачину и објављено је да се мост затвара. На срећу, успели смо некако да пређемо, били смо последње возило које је прошло. И таман смо помислили да  су малери за нама, када је Медаревић добио позив од људи из данског клуба где је било планирано да се сместимо, да је море поплавило салу где клуб тренира као и све собе за  спортисте. Комплекс је остао без струје, воде и грејања!
Одисеја је, ипак, имала срећан крај:
- Нисмо имали новац, а хотели у Данској су папрено скупи и нашли смо се у веома тешкој ситуацији. Породица Берг, чија деца мачују, понудила нам је за смештај у свом подруму и неизмерно им се захваљујемо  на гостопримству. Да није било њих не знам како бисмо се снашли - додао је Перовић.-  Само такмичење, после свих неваља је било лакши део, сви су прошли веома тешке групе. Низале су се директне елиминације, сви су прошли први круг, ушли међу 64. Након тога заустављени су Николић и сестре Гријак док су прогнозе биле да  Сел и Живановић могу и међу осам ако жреб буде наклоњен. Сходно томе планиран је исте вечери и повратак за Београд.
Две младе даме су поквариле план, прво су  ушле међу 16, где је на несрећу Ана Сел изгубила од Британке Станиер и заузела 15. место у финалном пласману. Јована је наставила. Ушла је међу осам а потом и у полуфинале. У паузи пред финале, стручни штаб је био на мукама:
- Авион је полетао опасно близу завршетка финала, а пут до аеродрома је сат времена – прича Перовић.- Да ли остати, борити се и ризиковати останак у Копенхагену по невремену и без новца, превоза и смештаја или предати борбу и отићи кући са бронзом.  Није било дилеме: одлучено је да остатак тима крене на аеродром, јер би  ако би сви остали заглављени у Копенхагену било би много теже без новца. Остао сам ја са Јованом која је полуфинале добила рутински против Рускиње Протасове. У финалу је било још лакше, савладала је Линду Аса из Шведске 15:11.
Тек тада почиње битка са временом, јер су имали само сат да стигну на лет за Београд. Узели су, са оно мало новца који су им оставили остали такмичари, такси и било је довољно да се довезу на аеродром и ухвате авион... Све се добро завршило у олујној данској ноћи...

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 10 децембар 2013 16:40
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Најновије од Бранимир Васић

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015