Logo
Одштампајте ову страницу

Додељене плакете „Новости” за најплеменитији подвиг године

Оцените овај чланак
(3 гласова)

vecernjeeeeeБЕОГРАД - Дневни лист „Вечерње новости” данас је у Старом двору доделио златне плакете за најплеменитији подвиг у 2013. години.

Златна плакета за појединачни подвиг године уручена је Горану Сладојевићу који је ризиковао живот да би спасао четворицу људи, својих комшија, који су се онесвестили од подземног гаса у јами за кишницу. 
На свечаности у згради Старог двора, златна плакета за колективни подвиг додељена је породици Мијаиловић која је дала сагласност да се органи једног њеног члана, који је доживео саобраћајну несрећу, трансплантирају чиме је спасен живот четворо људи.
Златна плакета за дечји подвиг додељена је Николи Јечменици (14) који је храбро спасао друга из разреда, кога је захватио пламен логорске ватре.
Додељено је и 15 специјалних плакета које су, између осталих, добили лесковачки полицајац Микица Ђикић који је спасао дечака испред локомотиве, као и заставник Ранко Пашић из Ниша који је са колегама из пожара спасао старицу Зорицу Лазаревић.
Специјална плакета додељана је и Зорану Илићу који је отворио врата свог дома у Крушевцу и понудио бесплатан смештај талентованим ученицима који се школују у том граду.
Специјалне плакете додељене су и Снежани Андрић која свакодневно превози своје ђаке кроз завејане планинске путеве, као и осмогодишњем Гојку Ђурићу који, након што га је мајка напустила, сам брине о свом болесном оцу.
Једна од најстаријих акција "Новости" установљена је после земљотреса у Скопљу 1963. године, а први добитник Златне плакете био је електричар из Скопља Максим Стојановић који је спасао свој град неминовних пожара и голим рукама, кидајући жице, искључио струју.
За све те године "Новости" су наградиле више од 3.000 појединаца, установа и организација који су учинили неко добро дело, духовне и моралне подвиге или ризиковали живот за спас других људи.

Извор: Кућа добрих вести/Beograd.rs 


Последњи пут измењено понедељак, 10 фебруар 2014 23:21
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015