Logo
Одштампајте ову страницу

Ада Циганлија већ пуна рекорда!

Оцените овај чланак
(1 Глас)

1VESLANJEKONZASTAMPU2БЕОГРАД - Шампионат Европе у веслању у Београду на Ади Циганлији од четвртка до недеље окупиће рекордан број учесника. Пријављене су посаде из 36 земаља са око 800 веслача и 400 пратећих лица, стручњака, тренера, техничког особња, судија и гостију из Европске веслачке федерације.


- Веслање спада у ред наших врхунских олимпијских спортова са дугом традицијом и блиставим резултатима – истакао је на веома посећеној конференцији за медије у Скупштини Града Београда државни секретар за спорт Предраг Перуничић који је и председник Организационог одбора Шампионата Европе .- Надам се да ће пуно гледалиште  поздравити успехе и наших веслача, а да ћемо добром организацијом и гостопримством послати у света најлепшу слику Београда.
 Заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић је посебно нагласио:
- Београд зна да организује велика такмичења.  Организациони тимови су учинили све да се и поред ванредне ситуације и непогода које су задесиле Србију, првенство добро припреми и одржаће се у најбољим условима на бисеру каквих има мало у свету – Ади Циганлији. Показаћемо да  се Србија после поплава враћа у нормалан живот и да ћемо стати на ноге. Као домаћини рекордног броја учесника већ смо ушли у историју европског веслања и надам се да ће гости отићи пуни лепих  утисака.
Славко Гак секретар Секретаријата за спорт и омладину Београда  је истакао да је за домаће веслаче борба за медаље пред својом публиком велики мотив:
- Наша обавеза је да будемо и добри домаћини и организатори, али прижељкујемо да нас нека од спрских посада обрадује и добрим резултатом.
Небојпша Јевремовић, директор шампионата и генерални секретар Веслачког савеза Србије  завалио се Министарству омладине и спорта Србије, Скупштини Града Београда, Секретаријату за спорт и омладину Београда и нарочито свим комуналним службама које су у веома сложеним околностима због поплава припремила Аду Циганију да прими веслачку европску елиту:
- Са учесницима из 36 земања и укупно око 1.200 гостију окренули смо нову страницу историје европског веслања – подвукао је Јевремовић.-  Конкуренција ће бити изузетна па позивам Београђане да дођу и да бодре наше посаде. Покрили смо целу трибину тако да ће конфор бити на високом ниову, а обезбедили смо и видео зид на коме ће моћи да се прате трке. РТС ће слати слику  коју ће преузимати чак 20 земаља,  а дошле су и екипе немачке АРД телевизије и британског Би Би Сија.
Водитељ конференције за медије новинар РТС Предаг Милинковић, подсетио је да је Београд 1932. био такође домаћин Шампионата Европе и да је осмерац Краљевине Југославије освојио злато. Пожелео је да нас веслачи обрадују и у недељу, али је председник Стручног тима ВСС Небојша Илић „спустио лопту на земљу“:
- О медаљама ћемо причати кад их освојимо, као што смо урадили са бронзом на јуниорском ЕШ прошлог викенда и наставили континуитет освајање медаља. Имали смо доста пехова, тутулу неће због повреде бранити Стојић и Беђик, нема због болести ни Вучковића и Ђерића. Имамо шест подмлађених посада, не оптерећујемо их, али се надамо се добрим пласманима. Стручни тим је у добрим условима припремио веслаче на чему им треба одати признање и у њему су били Дејан Гуслов, Александар Ивковић, Петар Иброчић и Александер Федотов.
Србија ће имати пет мушких и једну женску посаду. У скифу на европској сцени дебитоваће Милош Васић, у двојцу без кормилара Душан Богићевић и Веселин Савић, у новом четверцу без кормилара Јован Поповић, Виктор Пивач, Горан Јагар и Мартин Мачковић, у дубл скулу Марко Марјановић и Александар Филиповић и у скифу за лаке веслаче Милош Станојевић. Једину женску посаду, двојац без кормилара чиниће Ивана Филиповић и Ива Обрадовић.
Свечано отварање је у 18,30 у четвртак. У петак и суботу су квалификације и репесажи. У суботу ће се одржати и полуфинала. Финала су у недељу од 10,30 часова. Прогам сва три дана почиње у 9 часова.

Извор: Кућа добрих вести


Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Најновије од Бранимир Васић

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015