Logo
Одштампајте ову страницу

Шесторо Срба у финалу Светског купа

Оцените овај чланак
(2 гласова)

1FINALESKUPAМИНХЕН - Међународна федерација стрељачких спортова (ИССФ) чије је седиште у Минхену објавила је, по завршетку последњег, четвртог Светског купа ове године у Пекингу, листе учесника финала Светског купа у Габали у Азербејџану од 21. до 28. октобра  на којима је чак шесторо српских стрелаца – троје пушком: Ивана Максимовић, Андреа Арсовић и Милутин Стефановић и троје пиштољем: Зорана Аруновић, Дамир Микец и Андрија Златић.


Последњи воз за пласман на ово престижно такмичењу  је Шампионат света у Гранади од 6. до 20. септембра. Освајачи медаља на том такмичењу атоматски стичу право учешћа у финалу Светског купа. За кристалне глобусе ИССФ бориће се у свакој дисциплини и по осам најбољих на основу бодова добијених за пласман и резулутат на четири овогодишања Светска купа, као и освајач титуле из финала Светског купа 2013.
Ваздушном пушком Србију ће у мушкој конкуренцији представљати  Млутин Стефановић репрезентативац „Чика Мате“ из Кргујевца који је шести на листи са 17 бодова (десет за друго место у Форт Бенинггу и седам за резултат).
Ваздушном пушком за даме имаћемо две предсетавнице. Ивана Максимовић („Академија Максимовић“) је пета на листи осам финалисткиња са 20 бодова (десет за друго место у Форт Бенингу и десет за резултат) док је Андреа Арсовић (Партизан) седма са 17 бодова (осам за бронзу у Минхену и десет за резултат).
МК пиштољем пласирали су се Дамир Микец (Полицајац) и Андрија Златић („Алекса Дејовић“, Ужице). Микец је отишао на финале са 15 бодова (за победу у Марибору) и од њега више (19) бодова има само бранилац титуле и победник Светског куп у Пекингу ове године Кинез Живеи Ванг. Златић се пласирао као седми са осам бодова (осам за бронзу у Форт Бенингу).
Зорана Аруновић је ваздушним пиштољем трећа на листи пласираних за финале Светског купа са 21 бодом (15 за злато у у Марибору и шест за резултат). МК пиштљем није успела да се пласира са шест бодова (два за седмо место у Марибору и четири за резултат). Осмопласирана је имала десет бодова.
Поене за листу за ваздушни пиштољ освајао је ове године и Димитрије Гргић (Академац) - четири бода (један за осмо место у финалу у Форт Бенингу и три за резултат) што му није било довољно да се пласира (осмопласирани је имао 13 бодова).
Светски купови ове године су у дисциплинама класичног стрељаштава одржани у  Форт Бенингу (САД), Минхену, Марибору и Пекингу, а у гађању глинених голубва у Туксону (САД), Алматију (Казахстан), Минхену и Пекингу.
Српски стрелци су на три Светска купа ове године освојили осам медаља – две златне, две сребрне и четири бронзане - у Форт Бенингу два сребра: Ивана Максимовић и Милутин Стефановић -обоје ваздушном пушком и две  бронзе: Зорана Аруновић - ваздушни пиштољ и Андрија Златић - МК пиштољ, у Минхену бронза: Андреа Арсовић ваздушном пушком и Марибору два злата: Зорана Аруновић –ваздушни пиштољ и Дамир Микец - МК пиштољ и бронза: Милутин Стефановић - ваздушна пушка.
Српски стреци нису учествовали на четвртом Светском купу у Пекингу на коме је најуспешнија по броју медаља била Кина са 17 одличја (4 – 8 – 5) испред Италије са седам (3 – 2- 2) и Русије са пет (2 – 1 - 2). Франц Шрајбер генерални секретар ИССФ је сумирајући резултате овогодишњег циклуса Светских купова изразио задовољство због повећања броја учесника за десет процената у односу на прошлу годину. Укупно је учествовало 1.966 стрелаца из 110 земаља.

Извор: Кућа добрих вести


Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Најновије од Бранимир Васић

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015