Logo
Одштампајте ову страницу

"Сребрни" глобус долетео из Габале

Оцените овај чланак
(2 гласова)

1docekgabalaandreasaglobusomБЕОГРАД -  Стрељачка репрезентација Сбрије допутовала је са финала Светског купа одржаног у Габали у Азеребејџану на коме је Андреа Арсовић освојила „сребрни“ кристални глобус Међународне федерације стрељачких спортова (ИССФ).


- Финале Светског купа је прелепо такмичење, лепше и од Олимпијских игара – рекла је Андреа Арсовић по доласку у Београд.-  Мало је учесника, сви смо се лепо дружили, домаћини су били изванредни, организацја фантастична. Завршила сам за мене једну од најуспешнијих сезона у каријери, у којој сам освојила олимпијску визу, европско екипно злато са европским екипним рекордом, европско појединачно сребро и светску екипну бронзу, обарала сам светски и државни рекорд и на крају је дошао и „сребрни“ кристални глобус. Остаје жал што нисам освојила и онај велики, јер имам већ један „сребрни“ из Минхена прошле године, јер ме је Кинескиња Си Линг Ји претекла за 0,3 круга. Сада нас чекају нови изазови, али сам много мирнија, са мојим тренером Драганом Доневићем већ смо зацртали трасу пута ка Рију а на нишану нам је – олимпијска медаља.
1docekgabalareprezentacijaДамир Микец је петим местом МК пиштољем био је најбољи Европљанин у „атомском“ финалу у Габали:
- Веома сам задовољан основним делом јер сам као други ушао у финале, где сам добро почеао а онда су уследиле грешке и завршио сам на петој позицији. Сезона је била дугачка и напорна, украсила је  златна медаља са Светског купа у Марибору. Сада ме чекају међународни турнири и учешће у Бундес лиги која је лепо такмичење са бучном атмосфером и много навијања – рекао је Микец.
Зорана Аруновић је ваздуушним пиштољем освојила осмо место:
- Са добрим резултатом за овај део сезоне од 384 круга ушла сам у финале као друга, али сма прва испала. Много је важно имати и мало среће у финалу, а то је фактор на који не можете да утичете. Већ за викенд идемо у Солин крај Сплита на јак међународни турнир и са њиме почињемо поход за олимпијску визу за Рио.
Спортски директор СС Србије Срећко Пејовић уручио је на дочеку Андреи Арсовић и Зорани Аруновић букете цвећа и нагласио:
- Финалом Светског купа ставили смо „сребрну тачку“ на сезону која је била добра, али као спортиста увек мислим да мора и може и боље. Освојили смо две олимпијске визе, три светске и три европске медаље, један трофеј у  финалу Светског купа и осам одличја на Светским куповим и сачували  високу позицију у светском стрељачком врху. Захваљујем се у име стрељаке организације Министарству омладине и спорта Србије и ОК Србије на великој финансијској подршци нашим програмима.
Драган Доневић водио је репрезентацију у Габали и са поносом је подвукао.
1docekgabalasvizajedno- Од 39 нација које су квалификовале стрелце за финале Светског купа, само је 17 освојило медаље, међу њима и Србија. Ово такмичење окупља крем светског стрељаштва и сребро Андрее Арсович је велики успех за српски спорт. Имали смо укупно  четворо финалиста, Дамир Микец је био пети МК пиштољем, Ивана Максимовић седма ваздушном пушком, Зорана Арунувић осма ваздушним пиштољем. Штета што Милутин Стефановић није прошао у финале ваздушном пушком, остао је девети, јер мислим да би се упустио у борбу за глобусе. Андрија Златић је завршио на десетом месту МК пиштољем.
Дочеку су, уз чланове породица, присуствовали и бројни стрелци и пријатељи стрељачког спорта. Ивана Максмимовић се због обавеза вратила раније из Габале.
Финалом Светског купа у Габали српски стрелци су заршили успешну сезону у којој су освојили 15 медаља (4 – 4 - 7) на Првенствима света, Првенствима Европе, финалу Светског купа и Светским куповима.
Стрелци Србије су на Првенству света у Гранади освојили три медаље –златну женска репрезентација ваздушним пиштољем (Шекарић, З. Аруновић, Величковић) и  две бронзане - женска репрезентација ваздушном пушком (Максимовић, Бисерчић, Арсовић) и мушка репрезентација МК пушком 60 метака лежећи (Плетикосић, Себић, Миросављев).
 На овом такмичењу Андреа Арсовић и Јасна Шакарић су освојиле за Србију олимпијске визе за Рио 2016.
На Првенству Европе у Москви ваздушним оружјем освојене су три медаље. Златом се окитила сениорска женска репрезентација ваздушном пушком (Максимовић, Арсовић, Д. Тодоровић) са европским рекордом, сребро је припало Андреи Арсовић (сениорке, ваздушна пушка), а бронза Ивани Максимовић (сениорке, ваздушна пушка).
У финалу Светског купа у Габали освојено је једно сребро (Андреа Арсовић -ваздушна пушка).
Српски стрелци су на три Светска купа ове године освојили осам медаља – две златне, две сребрне и четири бронзане
У Форт Бенингу освојене су четири медаље, два сребра: Ивана Максимовић и Милутин Стефановић - обоје ваздушном пушком и две  бронзе: Зорана Аруновић - ваздушни пиштољ и Андрија Златић - МК пиштољ.
У Минхену освојена је  једна медаља: бронза Андреа Арсовић ваздушном пушком.
У Марибору су освојене три медаље - два злата: Зорана Аруновић –ваздушни пиштољ и  Дамир Микец - МК пиштољ и бронза: Милутин Стефановић - ваздушна пушка.

Биланс медаља у 2014.

Светско првенство          1    0    2      3
Европско првенство        1    1    1      3
Финале Светског купа     0    1    0      1
Светски купови                2    2    4      6
Укупно                              4    4    7     15

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 28 октобар 2014 22:24
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Најновије од Бранимир Васић

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015