A+ A A-

Милутин Стефановић за златом из Форт Бенинга иде у Рио!

Оцените овај чланак
(1 Глас)

 

1stefanovicusredinifbФОРТ БЕНИНГ - Милутин Стефановић, репрезентативац кргујевачке дружине „Чика Мата“ освојио је златну медаљу у гађању ваздушном пушком на Светском купу у америчкој војној бази Форт Бенинг са 209,7 кругова што му је донело и олимпијску визу за Рио 2016! Резултат је и нови државни рекорд финала  бољи од његовог старог (209,4,  ВН Београда 2014).


Стефановић је у финале које је вредело 625,6 кругова ушао као четврти иза Хаоран Јанга (Кина) са 630,5, Италијана Камприанија са 629,5 и Санг До Кима из Кореје са 628,2 круга. Стеван Плетикосић је завршио на 44. месту са 616,7 кругова, док је Миленко Себић, после гађања позван на контролу опреме и утврђено је да му је пододело било дебело 2,7 милиметра а дозвољено је 2,5 и дисквалификован је.
У финалу, Стефановић је победио Кинеза Јанга, број један на светској ранг листи,  који је завршио на другом месту са 209 кругова. Трећи је био Антон Ризов (Бугарска) са 185, 8 кругова и припала му је друга (од три) олимпијске визе које су се делиле. Последњу је освојио петопласирани Александер Шмирл (Аустрија).
 - Форт Бенинг је за мене срећно стрелиште, овде сам 2014. освојио прву медаљу у каријери на Светским куповима и то сребрну – каже Милутин Стефановић (30 година) који је лане освојио и бронзу у Минхену. - Пресрећан сам због медаље и визе, сада могу у правом ритму и без журбе да се припремам за олимпијске игре, прве у каријери. Дуго сам чекао на прилику да гађам  за олимпијске квоте. Трудио сам се да не размишљам о олимпијској визи. Данас сма објединио два добра гађања у квалификацијама и у финалу. Циљ је био да освојим медаљу  а знао сам да ће са њом доћи и квота за Рио. Посебно ми је драго што сам поправио и рекорд Србије. Волим да гађам са врхунским стрецима, то је  изазовно, а ја волим изазове...
Како је написао коментатор „ИССФ њуза“ Марко Дала Деа, „Стефановић је у финалу показао да је један од најбољих стрелаца ваздушном пушком у свету“. Врло брзо дошао је на другу позицију иза Јанга који је водио у тој фази. У другом делу меча, борили су се раме уз раме и после 17. дијаболе Стефановић је имао само 0,2 круга мање од Кинеза. Обишо га је максималним резултатом у 18. хицу 10,9 а завршио је са два сјајна поготка од по 10,7 кругова  довољно за победу!
Срећко Пејовић, спортски директор СС Србије, коме у стручном штабу асистирају Драган Доневић и Јелена Аруновић, је рекао:
- Честитке Стефановићу, сјајан пласман и резултат! На жалост имали смо и пехове, прво Себићево пододело и не знамо који је разлог да се „удебљало“ за 0,2 милометра. Дисквалификован је из истог разлога и Шпанац. Можда је у питању влага. Такође, Зорани Аруновић је пукла ударна игла у трећој серији брзе паљбе МК пиштољем и  није могла да је заврши, остала је на 72 круга. Добро је што смо освојили одмах олимпијску визу, то даје подстрек и осталима.
Ни једна српска такмичарка није прошла у финале МК пиштољем, које је вредело висока 584 круга. Јасна Шекарић је завршила на  39. месту са 571 кругом, а Јасмина Гргић на 45. са 570. Зорана Аруновић је била 70. са 553 круга.
Одржане су елиминације МК пиштољем за мушкарце. У првој групи Димитрије Гргић се пласирао са за квалификације у четвртак 14. марта са  562 круга. Дамир Микец је из друге елиминационе групе прошао као шести са 561 кругом.
Другог днан гађаће мушкарци  МК пиштољем за улазак у финале где ће се, уз три медаље, делити и две олимпијске визе. Андреа Арсовић и Ивана Масимовић гађаће ваздушном пушком (обе имају олимпијску визу) а одржаће се и  елиминације МК пушком 60 метака лежећи (Плетикосић, Себић и Стефановић).
Стефановић је донео пету олимпијску визу СС Србије и ОКС. Две су у Гранади проле године на СП освојиле Андреа Арсовић (пушка) и Јасна Шекарић (пиштољ) а две ове године на Светксом купу у Кореји Ивана Максимовић (пушка) и Димитрије Гргић (пиштољ).


Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани