Кућа Добрих Вести

Login

Арсовићева и Микец победили у Форт Бенингу!

Оцените овај чланак
(0 гласова)

 

11andreaaФОРТ БЕНИНГ - Фантастичан дан за српско стрељаштво на Светском купу у Форт Бенингу у САД: два финала и две златне медаље Дамира Микеца МК пиштољем и потом Андрее Арсовић ваздушном пушком, са оном коју је освојио Милутини Стефановић првог дана укупно три! Успех за историју!


Прво је Дамир Микец репрезентативац београдског Полицајца освојио златну медаљу МК пиштољем са 193,1 круг и олимпијску визу за Рио 2016.
 Друго место припало је светском број један Јингох Јину из Кореје, са 191,9 кругова, док је трећу позицију заузео Ксуан Винх Хоанг из Вијетнама са 168,3 круга. Друга олимпијска визу припала је  четвртопласираном, 47-годишњем Американцу Џејмсу Хендерсону.
Пре финала Микец је био четврти са 567 кругова. Финале је вредело 563 круга, Други српски представник Димитрије Гргић се пласирао на 19. место са 558 кругова.
Потом је и Андреа Арсовић, која има олимпијску квоту,  освојила златну медаљу ваздушном пушком  са 208,1 круг. Сребро је припало Хрватици Сњежани Пејчић са 207,8  кругова а бронза Данкињи Тини Нилсен са 184,5 кругова. Друга српска представница Ивана Максимовић, која такође има олимпијску визу, заузела је одлично десето место са 415,5 кругова. Финале је вредело 415,7  кругова!! Пошто су прве три већ имала олимпијске визе, три квоте за Рио припале су четвртопласираној  Нандинзави Ганхујад (Монголија), петопласираној Сари Брд (САД) и шестопласираној  Шимас Хашад (Египат).
11bmikec- За мене је Форт Бенинг срећно стрилиште. На њему сам освојио визу за моје прве олимпијске игре у Пекингу 2008, победио 2010. и али и упознао моју супругу Мелису – рекао је Микец после меча.-  У Чангвону ми је измакла улазница за Рио и зато сам са тренером Гораном Микецом  направио програм са циљем да у Форт Бенинг испуним најважнији циљ у овом делу сезоне. У квалификацијама  сам  стартовао тешко, али сам до краја друге серије ухватио ритам  и са солидним резултатом од 567 кругова отишао као четврти у финале. У финалу сам био максимално концентрисан,  у борби “раме уз раме” био сам бољи од  двоструког олимпијског шампиона у светског број један Јонгох Јина из Кореје.
Микецу је ово треће злато са Светских купова: Форт Бенинг 2010, Минхен 2012. и Марибор 2014. Има и три сребра: Минхен 2009. и 2012. и Пекинг 2010.
Андреа Арсовић је у финале ушла са пете позиције са 415,2 круга.  Финале је вредело 415,7 кругова и друга српска репрезентативка  Ивана Максимовић је била “кратка“ за две десетинке (415,5). У финалу Арсовићева је већ у првој фази избила на чело и није вођство испуштала до финала финала са Хрватицом Пејчић:
11dvazlatapejovicmikecarsovicidonevic- Лепе успомене ме вежу за Форт Бенинг. Ово ми је пети пут у каријери да гађам на овом стрелишту и  имам шест учешћа у финалу. Ту сам 2011. освојила бронзу и олимпијску визу за Лондон, а 2013. и златну медаљу МК пушком. Сада сам „позлатила“ ваздушну пушку  и то ми је прва најсјајнија медаља тим оружјем! У основном делу сам била мало стегнута, али сам у финалу заста добро гађала. Хвала мом тренеру Драгану Доневићу, псхологу Марији Срећков и свима који  помажу у остварењу наших циљева, без њих не би било ни ове златне медаље.
Арсовићевој је ово  треће злато са светских купова (Чангвон 2013, Форт Бенинг 2013. и 2015). Има сребро из Минхена 2012. и две бронзе из  Форт Бенинга 2011. и Минхена 2014.
Сада Србија има укупно шест олимпијских виза. Две су у Гранади прошле године на СП освојиле Андреа Арсовић (пушка) и Јасна Шекарић (пиштољ), а две ове године на Светском купу у Кореји Ивана Максимовић (пушка) и Димитрије Гргић (пиштољ)  док су у Форт Бенингу златним медаљама карте за Рио извадили Милутин Стефановић (пушка) и Дамир Микец (пиштољ).
У елиминацијама МК пушком 60 метака лежећи,  сви српски стрелци су се пласирали у квалификација 15. маја.  Стефановић је био пети у трећој групи са 623,7 кругова, Стеван Плетикосић девети у првој групи са 622,1 а Миленко Себић 11. у другој групи са 620,1 круг. Бориће се за улазак у финале (једино тог дана) и где ће се делити три медаље и две  олимпијске визе.
Првог дана ни једна српска такмичарка није успела да се пласира у финале МК пиштољем за које је био потребан резултат од 584 круга.. Јасна Шекарић је завршила на  39. месту са 571 кругом, а Јасмина Гргић на 45. са 570. Зорана Аруновић је била 70. са 553 круга (квар пиштоља).
 За “ем – ку – ес” (основни квалификациони резултат) гађала је Бобана Великовић и  забележила 563 круга (норма 555). Победила је Отријад Гундегма (Монголија), испред Антоанете Боневе из Бугарске и Матилде Ламоле (Француска) јуниоске шампионке света. Бугарка и Францускиња су освојиле олимпијске визе.

Извор: кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 15 мај 2015 00:25
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија