Logo
Одштампајте ову страницу

Три године кампање за куповину првог пса водича

Оцените овај чланак
(2 гласова)

pasvodicccccБЕОГРАД - Удружење слепих и слабовидих Србије „Бели штап“ од свог оснивања 2003. године, има само један циљ а то је отварање Центра за самостално кретање и дресуру паса водича.


Тај пут је био веома тежак, примерима туђе добре и квалитетне праксе (2005. године –Регионална конференција ОИМ - Медија центар и први пси у Србији из Хрватске, 2008. године Регионална конференција ОИМ 2, Италија, Грчка, Бугарска итд) развијањем ОИМ програма обуке слепих у самосталном кретању и добијања лиценци све до 2011. године је некима био само сан а данас је стварност.


Резултат сваког обученог у АСЖ (активности свакодневног живота кроз обуке за самостално кретање техникама белог штапа, рада на рачунару и рада у кухињи) је његова самосталност а као први услов да би даље наставио и обуке у самосталном кретању са псима водичима.


Удружење слепих и слабовидих Србије "Бели штап " је 8. августа 2013. године покренуло Кампању а убрзо се придружују све медијске куће захваљујући Компанији McCann, која је дизајнирајући целу кампању и довела до свих успеха (продајна изложба Паробродирање, Награда Алексе Јелића -Твоје лице звучи познато, донација Compressa и Нове школе, учешће грађана кроз Хуманитарни број 4183 који су подржали Теленор, Телеком и ВИП дуплирање прикупљених средстава Фондација Траг је омогућено да буде купљен Астор.


Астор први пас водич


Астор први пас у Републици Србији се сада налази у Марибору. Он је на обуци јер у Србији нема лиценцираних дресера паса.


Велика радост за будуће кориснике паса водича је што је и Закон о кретању са псима водичима у Републици Србији усвојен 20.марта 2015. године и ступа на снагу 20. септембра а од 1. октобра Астор постаје и редовни пратилац слепе особе у Србији.


Из овог удружења позивају да се заједничким напорима настави кампања која је важна за школовање инструктора који ће радити убудуће са псима и омогућити кретање већем број у слепих особа.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 30 јул 2015 22:30
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015