Logo
Одштампајте ову страницу

Влада Јапана: Србији 4,5 милиона долара помоћи због избегличке кризе

Оцените овај чланак
(1 Глас)

izbeglicaaaaaБЕОГРАД - Влада Јапана је одобрила 4,5 милиона америчких долара додатне бесповратне помоћи Србији, као одговор на избегличку кризу у Европи, саопштила је амбасада те далекоазијске државе у Београду.

 

За пројекте Високог комесаријата УН за избеглице (УНХЦР), одобрено је 1.830.000 долара, уз навођење да су ти пројекти, измедју осталог, усмерени на побољшање услова за прихват избеглица и за подршку локалним домовима здравља у општинама погодјеним избегличком кризом, којима ће бити пружен основни медицински и санитетски материјал.

 

Такође, пројекти УНХЦР су усмерени и на подшрку најрањивијим особама које ће добијати хигијенске и остале непрехрамбене производе, помоћ избеглицама и мигрантима пружањем релевантних информација и упућивањем на државне институције...

 

Програму УН за развој (УНДП) је одобрено 1.095.000 долара за пројекте усмерене на подршку општинама погођеним избегличком и мигрантском кризом кроз јачање институционалних капацитета за пружање јавних услуга.

 

Пројекти УНДП су усмерени и на подршку локалним институцијама тих општина и јачање друштвене кохезије усред избегличке и мигрантске кризе, пише у саопштењу.

 

Међународној организацији за миграцију (ИОМ) одобрено је 900.000 долара, а пројекти те организације усмерени су на побољшање управљања границама, обезбеђивањем посебних возила и опреме граничној полицији.

 

Пројекти ИОМ су, такође, усмерени и на јачање капацитета за процесуирање, регистрацију и упућивање избеглица и миграната, тако што ће бити обезбеђени опрема и обука за полицију и остало особље на терену.

 

За Фонд за дете УН (УНИЦЕФ) је одобрено 750.000 долара за пројекти те агенције усмерене на помоћ избеглој деци и женама, обезбеђивањем адекватних просторија прикладних за децу и мајке са бебама, хране и ствари за хладно време.

 

Прошлог септембра је влада Јапана одобрила хитну бесповратну помоћ Србији, Македонији и Босни и Херцеговини, вредну два милиона долара. За Србију је од те помоћ кроз УНХЦР, ИОМ и Међународни комитет Црвеног крста (ИФРЦ) било намењено 961.649 долара.

 

У новембру је објављена И додатна бесповратна помоћ владе Јапана вредна 2.7 миолиона долара Србији и Македонији кроз активности УНХЦР.

 

Иначе је од 1999. укупна помоћ Јапана Србији премашила 490 милиона евра.

 

Прошле седмице је влада Јапана донирала је 84.675 евра основној школи „Петар Тасић“ у Лешници као подршку унапређењу образовања у Србији. Тиме је укупан износ јапанске помоћи кроз пројекте за основне потребе становништва (ПОПОС) у Србији од 1999. године достигао око 11 милиона евра.

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено среда, 03 фебруар 2016 12:12
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Најновије од Борислав Коркоделовић

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015