Logo
Одштампајте ову страницу

Најплеменитији подвиг године

Оцените овај чланак
(1 Глас)

podvigggggБЕОГРАД - На свечаности у Скупштини града Београда по 53. пут су ове седмице у организацији листа „Вечерње новости" додељене специјалне и златне плакете за "Најплеменитији подвиг године".


Добитнике је изабрао специјални жири на чијем је челу био академик Матија Бећковић. Заједно са директором и главним уредником Компаније "Новости" Ратком Дмитровићем, Бећковић је уручио признања људима који су заслужили наше дивљење.


Прошле године, најплеменитији је био Марко Јакшић (24) из Вишеграда. Он је добио Златну плакету за подвиг године. Овај скромни момак спасао је шесторо људи из запаљеног Дома за старе у београдском насељу Миријево. Без размишљања и устручавања ускочио је у пламен и особљу дома помагао да из ватрене стихије извуку старе, болесне и непокретне.


У сали Скупштине града Београда завладао је мук када је на видео-биму кренуо снимак о храброј четворочланој посади Војске Србије и двојици медицинара из Новог Пазара, који су погинули покушавајући да спасу живот пет дана старог Шахина Адемовића. Деца хероја примила су Златну плакету којом су њихови очеви постхумно одликовани за најплеменитији подвиг, а сви у дворани поздравили су их стојећи.


Никола Влајковић – мали херој


Без даха је остала публика и када је приказана прича о једанаестогодишњем Николи Влајковићу из Краљева, добитнику Златне плакете за најплеменитији дечји подвиг. Он је из запаљеног аутомобила током пута у Грчку прошлог лета спасао - своју једногодишњу сестру.
Николини родитељи, који су били тешко повређени у истој несрећи и нису знали да су се малишани избавили из кола само неколико тренутка пре него што је ауто експлодирао, кажу да им је тренутак када су угледали децу - најлепши у животу. Никола пак не говори много о свом подвигу.


Племенит подвиг комшија


Лекцију из солидарности одржали су житељи села Степановићево код Новог Сада. Нашли су се својим комшијама када им је било најтеже. Тешко оболели од канцера, Синиша и Драгана Гордић страховали су да ће своју децу оставити у финансијским проблемима због кредита који су подигли да би обезбедили кров над главом. Комшије су се организовале и серијом акција успеле да исплате кредите. Они су изабрани за добитнике Златне плакете за колективни подвиг.


„Свако је учествовао колико је могао“, каже Хаџи Борисав Бига, један од мештана. - Организовали смо концерт и фудбалски турнир. Људи су долазили из иностранства само да би купили карту и помогли, неки су обезбедили озвучење, други продавали пиће... И успели смо. "Новости" и ово признање само нас мотивишу да наставимо на исти начин да помажемо једни другима. Али и најбитније, да покажемо својој деци како се односи према комшијама у невољи.

 

Специјалном плакетом постхумно је одликован Славиша Кадић, из Лешка на Косову и Метохији. Овај храбри човек погинуо је спасавајући млађе колеге из ватре која је захватила радничке бараке у Сибиру, где је Славиша радио.


Спасио од дављења петоро људи из Златарског језера


Специјална плакета припала је и чувару специјалног резервата "Увац", Мустафи Коленовићу, који је спасао петоро дављеника из Златарског језера.


За храброст је награђени и радник "Железница Србије" Зоран Симовић. Он је спасао од смрти 50 путника у помахниталом возу. Висећи над провалијом, држећи се за кров воза који је све брже гутао километре пред собом, дошао је до кочнице и успео да сачува животе...


Живорад Ђурић из Пожаревца, познатији као Марадона, већ деценијама помаже сиромашним породицама, ђацима, избеглицама, а ове године је за свој несебичан рад одликован Специјалном плакетом за најплеменитији подвиг.


Сакупио новац за операцију


Мала Нађа Новаковић са болешћу се изборила захваљујући огромној енергији Јована Симића, студента, који је својим примером "дигао" читаву Србију на ноге и сакупио новац за скупу операцију. Као признање за своју акцију примио је Специјалну плакету за најплеменитији подвиг.


Не морате имати пуно да бисте помогли другима. Довољно је велико срце. То нам је показала Слободанка Лекић из Зубиног Потока, која од своје скромне пензије редовно издваја за помоћ невољницима. И она је награђена Специјалном плакетом за најплеменитији подвиг године.


Ирац Марк Китинг са својим псом је прошле године пешачио до Крфа и назад како би сакупио прилоге за децу која болују од рака. Одужили смо му се Специјалном плакетом за најплеменитији подвиг.


Ове године, на предлог председника жирија Матије Бећковића, додељено је и специјално признање члановима Српског националног савета који су учинили све да обнове спомен-обележје јунацима Мојковачке битке и тако су обележили стогодишњицу славног боја.

 

Извор: Кућа добрих вести/Вечерње новости


Последњи пут измењено четвртак, 11 фебруар 2016 20:53
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015