Logo
Одштампајте ову страницу

Светски дан хране – акција прикупљања намирница током викенда

Оцените овај чланак
(1 Глас)

Food-DaydsdfdfБЕОГРАД - Хуманитарна организација „Банка хране“ организује током овог викенда акцију прикупљања животних намирница за најугроженије а поводом обележавања Светског дана хране.


Акција ће се спровести у 33 града широм Србије у оквиру Макси, Темпо и Shop&Go продавница, где ће бити постављење кутије за донирање намирница, најавила је та хуманитарна организација.


Банка хране Београд (БХБ) је хуманитарна, непрофитна организација основана 2006.године са циљем да допринесе смањењу сиромаштва, глади и расипања хране. Наша мисија се заснива на идеји ширења културе давања, волонтирања, промовисања солидарности међу грађанима, као и подизање свести о проблему сиромаштва у Србији, ширењу филантропије и подстицању друштвено-одговорног пословања.


Кроз своје активности апелује на солидарност и пружање помоћи онима којима је најпотребнија. БХБ сарађује са преко 100 разних организација и социјалних установа широм Србије.


Један од циљева Банке хране је борба против расипања хране и сматра да је веома важно подићи свест о томе.


Банка хране прикупља намирнице од компанија произвођача хране, агро-индустрије, трговинских ланаца прехрамбених производа и дели их свим угроженим категоријама: деци и младима са сметњама у развоју или без родитељског старања, особама са инвалидитетом, самохраним мајкама/родитељима, расељеним лицима, породицама без примања, бескућницима, старим лицима,корисницима народних кухиња, корисницима Сигурних кућа, незапосленима, Ромима.....


                                         bnakrahne34343

 

Значај правилне исхране


Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” и ове године у месецу у коме се обележава Светски дан хране подсећа на значај правилне исхране за очување и унапређење здравља. Основни принципи правилне исхране су редовност оброка током дана, правилан избор намирница које користимо у својој исхрани, начин њихове припреме, али и количина појединих намирница које свакодневно користимо.


Овогодишња кампања има за циљ информисање и стицање знања, формирање исправних ставова и понашања у исхрани најшире популације, а посебно деце и младих. Институт је у оквиру кампање и ове године расписао конкурс за избор најбољих ликовних и литерарних радова за децу предшколских установа и ученике основих школа са темом „Здравље на уста улази”, а током овог месеца заједно са партнерима – предшколским установама, школама, локалном заједницом, домовима здравља, стручним удружењима биће реализоване и друге активности као што су предавања, трибине, изложбе, радионице на тему правилне исхране.


Глобални изазови у исхрани становништва


Организација за храну и пољопривреду (ФАО) обележава сваке године 16. октобар – Светски дан хране, дан када је ова организација и основана 1945. године. У Србији се 16. октобар – Светски дан хране обележава од 2001. године уз подршку Министарства здравља Републике Србије. Ове године Светски дан хране се обележава под слоганом „Климатске промене утичу на производњу хране“.


Глобална популација је у сталном порасту, а очекује се да ће број становника на Земљи до 2050.године бити 9,6 милијарди. Како би задовољила све већу потражњу за безбедном храном и истовремено обезбедила намирнице неопходне за правилну исхрану популације, пољопривредна производња се стално мења и одговара на различите изазове савременог доба, а један од њих су климатске промене. Последњих деценија све је више проблема у производњи довољних количина хране као последица промене климе. Изазов представљају не само сетва и жетва пољопривредних култура, већ и складиштење и транспорт, а посебно рационално коришћење природних ресурса уз очување екосистема и обезбеђење одрживог развоја у области производње хране. Овогодишњи Светски дан хране посебно наглашава значај безбедности хране на коју веома утичу и климатске промене.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 14 октобар 2016 22:25
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015