Logo
Одштампајте ову страницу

Уручена награда за новинарску хуманост

Оцените овај чланак
(2 гласова)

djoko54545БЕОГРАД -  Награда за новинарску хуманост „Ђоко Вјештица“ уручена је данас у ресторану „Кумбара“ уреднику „Блиц фондације“ Велимиру Перовићу који је осмислио, уређивао и водио акције „Срце за децу“ којом су обезбеђени апарати за проверу слуха код беба свим породилиштима у Србији и акцију “Климе за породилиша” којом је обезбеђено 50 клима.


Председник жирија Зоран Станојевић рекао је да „када је жири гледао предлоге закључио је да се акција „Блиц фондације“ коју је спровео Велимир Перовић издваја на начин на који је то радио Ђоко Вјештица.

 

 

Уместо да само указује на проблеме, акцијски је приступио решавању проблема. И то је жири препознао. Без енергичности Велимира Перовића апарати за проверу слуха код беба била би још увек у току“, пренело је детаље са доделе награде Удружење новинара Србије (УНС).


Станојевић је додао и да је „било лако доделити награду када један од предлога толико одскаче од других“. Станојевић је честитао Перовићу на истрајности и сналажљивости и захвалио се у име свих родитеља који ће сада имати једну бригу мање. Станојевић је захвалио и Јовици Павловићу што је истрајан спонзор акције.


Јовица Павловић рекао је „повеље и признања су храна за ум, без тела не би било ума, због тога у своје и име запослених у ресторану „Кумбара“ додељујем награду“.


Добитник награде Велимир Перовић рекао је да ово признање доживљава “као круну четворогодишњег хуманитарног рада у „Блиц фондацији“ и више од 150 реализованих појединачних хуманитарних акција чији је циљ био да се помогне деци из социјално угрожених породица, да се обезбеде апарати за неонатални скрининг слуха за свих 56 породилишта у Србији, и да се најугроженијим породилиштима обезбеде клима уређаји”. Перовић је рекао да је овом акцијом збринуто више од 400 малишана из око 80 породица, који су живели у условима карактеристичним за средњи век, а сада имају могућност за нормално и здраво детињство. “Због тога сам најпоноснији на ту акцију” рекао је и додао да су “ефекти ове акције трајни, за разлику од новинских текстова који углавном трају један дан”.


Захвалио се и својим колегама који су га предложили за награду, члановима жирија који су његов рад препознали, УНС-у који је награду установио и донатору Јовици Павловићу.


Награда „Ђоко Вјештица“ је установљена 2011. године на иницијативу Милоша Бата Милатовића и власника ресторана “Кумбара” Јовице Павловића. Иницијатива је наишла на подршку УНС-а који је дао име овој награди и од тада је додељује.


Награда се састоји од дипломе и новчаног износа од 1.000 евра у динарској противвредности које обезбеђује познати привредник Јовица Павловић.


Досадашњи добитници ове награде су: Драгољуб Јанојлић, „Независне новине Паланачке“ (2011), Силвија Сламниг, „Курир“ и Садик Хамидовић, Радио „Весеље“ (2012), Тамара Грујић, ТВ „Прва“ и Бранко Станковић, РТС (2013), Мирољуб Дугалић, „Политика“ (2014) и Стево Лапчевић „Сремске новине“ (2015).

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 28 октобар 2016 19:59
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015