Кућа Добрих Вести

Login

Шегрт и Собољев шампиони Србије војничком пушком

Оцените овај чланак
(0 гласова)

vojnicka-puska-duga-tradicijaТРСТЕНИК - Мирослав Шегрт („Радивој Ћирпанов“, Нови Сад) са 181 кругом у дисциплини војничка пушка 20 метака лежећи и Саша Собољев (Борац, Чачак) са 244 круга у троставу 3 пута 10 метака војничком пушком постали су шампиони Србије на Првенству Србије одржаном у Трстенику уз велико залагање стрељачких  радника Општине Трестеник и уз подршку Стрељачког савеза Србије.

Шегрт је одбранио титулу испред Милана Јарића из суботичког Војника са 180 кругова и Синише Машовића (Смедерово) са 179 кругова. Шегрту је ово трећа узастопна титула (2010, 2011, 2012).

У екипној конкуренцији суботички Војник одбранио је титулу са 521 круга, испред Стражилова (Сремски Карловци) 510 и новосадског колектива „Радивој Ћирпанов“ који је и прошле године био трећи, са 510 кругова.
У троставу, Саша Собољев је са 244 круга и бољом последњом серијом у клечећем ставу освојио титулу испред Боривоја Провчина (Смедерво) који је такође имао 244 круга. Бронза је припала прошлогодишњем шампиону Горану Вранову (Металац ФОД, Бор)  са 242 круга.

Смедеревци су са 713 кругова освојили титулу у троставу. Зрењанински Бечкерек који је 2011. био шампион, освојио је друго место са 704 круга, док је Војник (Суботица) трећи са 673 круга.

Узбудљиво је било у такмичењу ветерана. Малиша Марковић (Металац ФОД, Бор) је освојио титулу са 89 кругова и то на више центара. Сјајано је гађао првих пет од укупно десет метака и погодио пет пута у центар. Друго местп такође са 89 кругова на укупно више деветки од трећепласираног,  припало је Милану Јарићу (Војник) док је трећи са 89 кругова био Живорад Казаковић („Драган Јевтић Шкеп“ Горњи Милановац).

Гађање војничком пушком има традицију дужу од века и по у Србији и највитешкија је дисциплина стрељачког спорта. Високи покровитељи „земаљског гађања“ (државног шампионата) овим оружјем биле су све крунисане српске главе, али и председници влада. После Другиг светског рата председник државе Тито је шампиону у овој дисциплини даривао златан ручни сат. Ова традиција се, на жалост, угастила и поред неколико покушаја стрељачке организације да је обнови.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 30 септембар 2012 19:45
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија