Logo
Одштампајте ову страницу

Пети Мрњау викенд

Оцените овај чланак
(1 Глас)

leoetuttztztztzБЕОГРАД - Дом омладине Београда, Ветерина Београд и Друштво Le PETit по пети пут приређују велику пролећну хуманитарну акцију посвећену добробити животиња и целој породици - Мрњау викенд!

 

Пети Мрњау викенд ће се одржати у недељу 15. априла у Дому омладине Београда, од 11 до 18.часова.

 

Организатори позивају све љубитеље мачака и оне који ће то тек постати: свратите у Дом омладине Београда у недељу 15. априла, пронађите и удомите мацу свог живота и унесите искрицу радости у свој дом!

 

Улаз је слободан, али ће посетиоци имати прилику да приложе донацију за добробит мачака без дома!

 

На Мрњау викенду ће бити понуђено преко 50 лепих и здравих маца спремних за удомљавање. Све маце су спасене са улица. Однеговала их је и поставила на шапице екипа одговорних и преданих активиста који несебично улажу велику љубав, труд и значајна средства да маце спремне и здраве оду у нове домове.

 

Све маце су прошле ветеринарски преглед, лепо су васпитане, разигране и социјализоване. Њихови удомитељи добиће потпуно здравог и друштвеног љубимца с навикама неопходним за живот у стану.

 

ЈКП Ветерина Београд ће озваничити уговоре о одговорном власништву, донирати микрочипове и вакцине против беснила, и обавити бесплатну стерилизацију љубимца када за то дође време.

 

Друштвено одговорне фирме ће даривати удомљене маце и њихове власнике за срећан почетак. Компанија Плус Плус ће новим власницима поклонити квалитетну N&D grain-free храну, пет-шопови Aquarius ће припремити опрему и играчке, а специјализовани часопис Мачка ће приредити саветовалиште за негу и васпитање љубимаца.

 

Бригом за животиње до хуманијег друштва

 

Мрњау викенди се организују ради подизања свести заједнице о проблему напуштених и незбринутих животиња. Тај проблем не настаје спонтано већ због неодговорног власништва и гајења. Неки власници кућних љубимаца, као и дивље самозване „одгајивачнице”, решавају се нежељених животиња просто избацујући их на улицу и тим нељудским чином унесрећују животиње и стварају проблем целој заједници.

 

Нажалост, ове године је на улице Београда избачен енормно велики број скотних мачака и читавих легла тек рођених мачића.

 

Тежња активиста окупљених око манифестације Мрњау викенд јесте да се скретањем пажње јавности на проблем напуштених животиња утиче на структуре власти и локалне самоуправе да овом проблему приступе озбиљно, и да се подстакне примена иначе веома доброг Закона о добробити животиња из 2009. године. Поменути закон прописује мере заштите уличних животиња и начине њиховог збрињавања, и на те послове обавезује локалне самоуправе. Нажалост, рад на спровођењу тог Закона углавном се своди на делање појединаца и група ентузијаста.

 

Мрњау старатељи – волонтери и ентузијасти

 

Мрњау старатељи су неформална група љубитеља животиња који се предано и савесно баве проблемом напуштених и одбачених домаћих мачака у Београду. Неки од њих имају волонтерски стаж од чак 15 година! Мрњау старатељи су личним ангажовањем, свако у свом делу града, излечили и стерилисали скоро 2.000 уличних мачака. За многе су пронашли и сигуран стални дом.

 

Мрњау старатељи наглашавају да се огроман број напуштених уличних животиња може временом свести на прихватљиву меру једино спровођењем Закона о добробити животиња, благовременом стерилизацијом и одговорним власништвом, и подсећају: одрастање и живот уз љубимца није луксуз већ потреба, посебно у градским условима! Маце нас уче интегритету, поштовању и прихватању различитости, а деци помажу да одрасту у брижне, емпатичне људе!

 

Организатори Мрњау викенда

 

Дом омладине Београда је установа културе и образовања која већ 50 година креира и организује програме за младе и у сарадњи са младима. Спектар делатности Дома омладине обухвата све уметничке дисциплине и форме: музику, филм, позориште, визуелне уметности и нове медије.

 

ЈКП Ветерина Београд је градска институција у оквиру Секретаријата за комуналне и стамбене послове Града Београда. Бави се добробити и безбедношћу животиња у главном граду – обавља послове комуналне зоохигијене, пружа хитну помоћ угроженим животињама и обавља прегледе у својим ветеринарским клиникама и амбуланти.

 

Фелинолошко друштво Le PETit промовише идеју одговорног власништва над животињама. Друштво је почело са радом 2012. године, а од 2013. је члан WCF – World Cat Federation. Друштво Le PETit организује Мрњау викенде, Мрњау трибине, Мрњау Фест и многе друге акције и приредбе посвећене добробити животиња.

 

Извор: Дом омладине/Кућа добрих вести

 


Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015