A+ A A-

Светски дан животне средине: Није срамота сагнути се и покупити отпад

Оцените овај чланак
(2 гласова)

ZASTITAБЕОГРАД - Данас се обележава Светски дан заштите животне средине.

 

Тим поводом, премијерка Ана Брнабић, министри и градски званичници чистили су приобаље Савског језера.

 

Они су имали намеру да својим активним учешћем и личним примером укажу на неопходност и значај сопственог доприноса заштити животне средине.

 

Министарство заштите животне средине и Секретаријат за заштиту животне средине града Београда, заједно са партнерским органима и институцијама, овом акцијом чишћења Савског језера као драгоцене зелене оазе престонице, прикључили су се грађанима широм света у обележавању 5. јуна, Светског дана заштите животне средине.

 

Ова акција чишћења представља поруку грађанима да је брига о заштити животне средине чин патриотизма, који доказује да волети своју земљу значи и будућим покољењима оставити чистију Србију, рекла је Ана Брнабић. „Није срамота сагнути се и покупити отпад иза себе, нити је срамота сагнути се и покупити отпатке иза другог. Није срамота чистити Србију“, истакла је премијерка. Влада је своју посвећеност системском решавању еколошких питања у Србији доказала формирањем Министарства, и изражава пуну подршку његовом раду, додала је, напомињући да се ради на отварању поглавља 27 које је најтеже и најскупље у процесу придруживања ЕУ. „Поглавље 27 је значајно, али је за нас значајан пре свега наш однос према животној средини, и зато молим грађане Србије, као што смо ми то данас урадили, да се и они укључе у чишћење Срибије, јер је до свих нас како ће Србија изгледати“, нагласила је.

 

                           SIS                            

Србија ће следити модеран свет

 

Министар заштите животне средине Горан Триван честитао је Светски дан заштите животне средине који је установљен 1972. године од стране Генералне скупштине Уједињених нација на предлог тадашње СФРЈ, што потврђује дугу традицију размишљања о животној срединие и акција на националном нивоу решавања еколошких питања, и захвалио Влади РС и управи града Београда, на подршци у раду на заштити животне срдине. „У протеклих десет месеци колико постоји Министарство, много тога је урађено. Виде се први резултати, и сада је постало очигледно да се нешто заиста урадило, да се променило и у свести људи“, рекао је министар. Он је објаснио да је овогодишње обележавање Светског дана заштите животне средине у знаку борбе против загађења пластиком, које је једно од највећих глобалних еколошких проблема, и да развијени свет доноси мере које воде ка укидању пластике из употребе. „Србија ће у томе следити модеран свет. Министарство планира како управљати пластичном амбалажом, а упоредо са мерама смањења, потребно је да се промени и свест грађана које је позвао да дају свој лични допринос заштити животне средине“ истакао је Триван.

 

Председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић изразио је посвећеност градске управе циљевима и стратешким опредељењима у заштити животне средине које је деценијом уназад зацртао Горан Триван као секретар заштите животне средине града Београда. „Београд је један од ретких европских градова који је донео значајне одлуке о животној средини као што су одлуке о пошумљавању, квалитету ваздуха и заштити животне средине, и наставићемо да радимо заштити нашег града, али на јачању свести грађана о њеној неопходности“ истакао је.

 

Данашњом акцијом учесници предвођени члановима Владе међу којима су били премијерка Ана Брнабић, министри Горан Триван, Синиша Мали, Златибор Лончар, градски званичници Никола Никодијевић, Горан Весић, Андреја Младеновић, представници различитих организација, институција и многи грађани, Србија је показала своје зелено лице које је будућност Србије, а грађанима упућена порука да свако од нас пружи свој лични допринос за чистију Србију.

 

Извор: Кућа добрих вести/Министарство заштите животне средине

 


Последњи пут измењено среда, 06 јун 2018 16:08

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани