Logo
Одштампајте ову страницу

О нама, између Фрушке горе и Суве планине

Оцените овај чланак
(3 гласова)

negoslavasbloggggggТамо где сам ја рођена планина је "стање трајно". И саставни део живота од када отвориш очи па све док те, ако имаш среће да ти и почетак и крај буду ту где су те створили, не (п)оставе тако да заувек будеш окренут ногама ка истоку, у ишчекивању, кажу, васкрснућа после другог доласка Исуса Христа.

 

Тамо где сам ја рођена, желиш ли да видиш планину, не мора никуд да крећеш. Довољно је само да отвориш очи. И она је пред тобом у оном облику који сам изабереш, докон ли си па ти је стало обронке планина и све њене светлости и боје да бираш, или пак у оном издању на које те пут, обавезе, лет птице коју пратиш или ветар који те је ковитлањем привукао, одведу.

 

Фантастично љубичасти врхови Суве планине, чије нијансе ни најбоји сликари не успевају да смуте за своја платна стандардно мутнија и сивија, најтамнија зелена, боја борова чији врхови стреме ка том љубичанственом у жељи да га досегну, најфинија зелена листостопадног дрвећа, у пролеће, и све оне предивне нијансе које само природа може да створи док се буди, буја, понегде цвета, расте, жути и вене... и сва околна брдашца, брда и планине, и све њихове нијансе и боје...

 

И ваљда због свег тог богатства и лепоте, а биће да је мало и због човека који се полако удаљава и поред, и даље свеопштег става овдашњег да нигде и ништа није тако лепо као "наше Заплање", сва та лепота сконцентрисана је само у ономе што је природа тако великодушно дала. Човек јој се, овде, није одужио ни градитељством, ни чувањем бар оног лепог што је из свег тог   градитељства настало... ни бригом, ни пажњом, ни стваралаштвом. Имао је, ваљда, преча посла. Да преживи. Да оде, испечали, одвоји од уста, донесе, нахрани гладну чељад... све док, гоњен борбом за опстанак, већина није одлучила заувек да оде. Тамо где кора хлеба није тако горка и где се преживи са мање жуљева на длановима. И мање залудног и бесмисленог орања и копања - да бациш целу шаку а да роде само два зрна.

                                               negoslavasblog1

Зато се, ваљда, увек изнова одушевим равницом. Оном, где бациш два зрна и роде две шаке. Најмање.

 

Грешна ми душа ако нисам у праву, али ми дозволите да, нимало љубоморна на благостање равнице, онако како га ми горштаци дефинишемо, изнесем и своју тезу о томе зашто је и њена једина планина далеко уређенија од свих ових наших, заплањских. И зашто је некако на њој све у подразумевајућем складу. Као да су заједно расли, та планина, и те куће, ти виногради и ти воћњаци, те улице и путељици, и те цркве и манастири и... сви ти њени људи и сва та фрушкогорска лепота.

 

Поред оноликих њива, равних као тепсија, омеђених широким путевима и лишених свих препрека које стоје тежаку планинцу на путу, и свих оних машина којима могу да стигну где год наумили, имали су ваљда и времена да мало више мисле и на лепоту. Не правдам своје сељаке, кунем вам се. Умем ја и да се расплачем над чињеницом да толика домаћинства у мом Заплању, иако вековима ту, нема ни једну једину засађену шљиву и многи, у време њиховог зрења без имало стида комшијски род пренесу у своје гајбе и каце. Умем самокритично да кажем како је газдинским синовима данас лакше да се пате у градовима за парче леба и голе зидове изнајмљених сутурена, уместо да поваде коров из дедовских њива и узгоје макар оно што може, не само да се роди него и да сазри на њима. Умем да видим и све наше мане, као што хвалим и све наше врлине.

                                                  negolavasfruska8989

Али ме једина војвођанска планина, уз сву ону бескрајну лепоту природе, пољопривреде, градитељства и људи, у којој здушно уживам за оних ретких дана када сам на њој, помало и растужи. Па бих је, када кренем у своје јужне крајеве, спаковала у једну кутију, с натписом на њој "драгоценост, не тумбати" и када стигнем кући отпаковала па, бар на кратко, сместила поред оне испод које сам се родила. Можда би, тако, и нешто мало лепоте која потиче од човека, не од природе, прешло на ову нашу.

 

Извор: Кућа добрих вести/NEGOSLAVA'S blog

 

 

 


Последњи пут измењено петак, 03 мај 2019 21:28
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015