Logo
Одштампајте ову страницу

Профил Грете Тунберг – тинајџерка која је прекорила светске лидере

Оцените овај чланак
(3 гласова)

gretatebergggggggГрета Тунберг је рођена 3. јануара 2003. године у Шведској. Како сама каже, први пут чула је за климатске промене када је имала осам година и није могла да разуме зашто се свет недовољно бори против њих.

 

Када је имала 11 година престала је да говори. Утврђено је да има Аспаргеров синдром, (један облик аутизма), опсесивно компулсивни поремећај и селективни мутизам.

 

То практично значи да говори само када осећа да је то потребно, а она је схватила да мора да говори о климатским променама. А она то и ради.

 

Прославио ју је еколошки активизам. Позвала је ђаке да штрајкују и да не иду на часове петком, већ да уместо тога протестују против климатских промена.

 

Грета је упутила апел и прекор светским вођама на почетку самита о клими у Уједињеним нацијама.

 

"Не би требало да сам овде, већ у школи на другој страни океана. Како сте украли моје снове и дјетињство?" Људи пате, ми смо на почетку масовног изумирања свуда у свету. Како се усуђујете?".

 

Инспирисани Гретом Тунберг, милиони људи широм света учествују у глобалним климатским протестима, захтевајући од челника да на самиту УН о клими донесу хитне мере како би спречили еколошку катастрофу.

 

Осим у Њујорку, Грета се до сада обратила Светском економском форуму у Давосу, Европском парламенту и учествовала је на разговорима УН одржаним у Пољској. Разговара је са папом, номинована је за Нобелову награду за мир.

 

Извор: РТС


Последњи пут измењено уторак, 24 септембар 2019 22:39
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015