Logo
Одштампајте ову страницу

Почиње такмичење „Домаћинство које су ласте изабрале“

Оцените овај чланак
(1 Глас)

lastedomacinstovdfdfdfdfdЈедна ласта не чини пролеће, али уколико имате једно активно гнездо сеоских ласта у свом домаћинству до 15. јуна можете учествовати у такмичењу „Домаћинство које су ласте изабрале“.

 

Ово необично надметање четврту годину заредом организује Друштво за заштиту и проучавање птица Србије. Срећно домаћинство са највише активних гнезда сеоских ласта биће награђено победничким признањем и тоном кукуруза.

 

„Овим симболичним такмичењем желимо да похвалимо мала сеоска домаћинства која се пољопривредом баве на традиционалан начин и захваљујући чијој пажњи и љубави сеоске ласте и даље опстају на нашим просторима. Домаћинство са највише гнезда наградићемо тоном кукуруза, каже Милан Ружић, извршни директор Друштва за заштиту и проучавање птица Србије и додаје да се у претходне три године, колико организују ово такмичење, показало се да је тона кукуруза одговарајућа награда јер су сва победничка домаћинства била сточарска и кукуруз је више него добродошао“.

 

Пријаве на такмичење се врше путем онлајн формулара или позивом на телефон 011/33-43-902 до 15. јуна. Коначни резултати такмичења биће објављени до 21. јуна на страници ОВДЕ.

 

Величина популације сеоске ласте у Србији процењује се на 150.000 до 230.000 парова.

 

Мала птица певачица карактеристичног дугог и рачвастог репа достиже масу од око 20 грама, но сваке године преваљује хиљаде километара од подсахарске Африке где зимује до Србије где се гнезди. У гнезда, која прави од блата, полаже у просеку пет јаја из којих се након 13 до 15 дана излежу младунци. Сеоске ласте живе у просеку четири године.

 

Некада се су се годишња доба или временске прилике одређивале на основу присуства и понашања сеоских ласта. Данас на основу њихове бројности закључујемо како утичемо на природу.

 

Услед модерне пољопривреде и замирања сточарства ова врста у Србији и Европи нестаје. Сеоским ластама се дугорочно може помоћи уколико подржимо опстанак малих пољопривредника и очувамо традиционалан начин бављења пољопривредом.

 

Извор: Саопштење Друштва за заштиту и проучавање птица Србије


Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015