Logo
Одштампајте ову страницу

Трибина: Одбрана Кошутњака

Оцените овај чланак
(3 гласова)

ODBRANAKOSUTNJAKADDFDFDFDFУ петак 18. септембра, у 19 часова, у Дорћол Плацу (Добрачина 59б), организоваће се трибина “Одбрана Кошутњака”.

 

Након велике мобилизације грађана и рекордне подршке Иницијативи за одбрану Кошутњака, коју је потписало преко 80 хиљада грађана, чини се да се градска власт, макар декларативно и привремено, повукла.

 

Поред великог интересовања шире и стручне јавности за очување ове градске шуме, цео процес обележен је срамним понашањем градских челника који су се у потпуности ставили на страну инвеститора и покушали бројним манипулацијама да оправдају, релативизују или сакрију да предлог плана детаљне регулације за комплекс “Авала филма” омогућава сечу скоро 30 хектара шуме на Кошутњаку.

 

Шума на Кошутњаку има немерљив значај за НАШ ГРАД. Она представља тзв. “плућа Београда”. Значај очувања свих природних добара у граду који је све чешће на врху листе најзагађенијих градова света, постаје питање живота или смрти. Преко 7 хиљада грађана Србије превремено заврши живот због загађења ваздуха, а процене стручњака су да скоро миллион грађана болује од болести респираторних органа.

 

Актуелни тренутак који је обележен пандемијом ОВИД-19 и последицама које загађење оставља по оне који су заражени корона вирусом нас ставља у ситуацију да овом проблему морамо дати највиши значај ако желимо да живимо у здравом и безбедном окружењу.

 

Са стручњацима из области заштите животне средине, екологије и урбанизма разговараће се о начину да се пример Кошутњака употреби како би се у будуће развој града планирао у складу са потребама грађана.

 

 

Говоре:

 

Божена Стојић – Министарство простора

Мирко Поповић – Регулаторни институт за обновљиву енергију и животну средину РЕРИ

Владимир Ђурђевић – професор на Физичком факултету

Радомир Лазовић –активиста Не давимо Београд.

Модераторка је Сара Николић – Институт за филозофију и друштвену теорију ИФДТ

 

Најаву на ФБ можете погледати ОВДЕ.

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено четвртак, 17 септембар 2020 15:05
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015