Logo
Одштампајте ову страницу

Француски град Гренобл биће Европска зелена престоница 2022

Оцените овај чланак
(2 гласова)

francuskagradgghghghghГрад Гренобл на истоку Француске именован је за Европску зелену престоницу за 2022. годину, саопштио је жири стручњака Европске комисије који сваке године од 2008. додељује такву титулу неком европском граду који је пример у примени мера заштите животне средине и одрживог развоја.

 

Награду Европски зелени лист за 2021. добили су бугарски град Габрово и Лапенранта у Финској.

 

Гренобл ће наследити титулу од финског града Лахти, који је Европска зелена престоница за 2021. године, док тренутно ту титулу има Лисабон.

 

"Веома смо поносни. Та титула ће за нас бити основа за даље уједињење и убрзање еколошке транзиције. Наш циљ је да понудимо лепшу будућност", рекао је градоначелник Гренобла Ерик Пиол, преноси АФП.

 

Европска комисија је у саопштењу 9. октобра посебно истакла достигнућа града у области ублажавања климатских промена, одрживе урбане мобилности, одрживе употребе земљишта, буке и енергетских перформанси.

 

Гренобл је од 2005. до 2016. смањио емисије штетних гасова за 25% и ради на смањењењу за 50% до 2030. године, наводи се у саопштењу. У циљу смањења загађења буком, Гренобл је одредио тиха подручја у граду, промовисао је бициклизам и ограничио брзину у граду. Такође је подстицао отварање приватних вртова, вертикално озелењавање и амбициозан програм садње дрвећа како би максимално увећао свој ограничени зелени простор.

 

Комесар за животну средину, океане и рибарсто Виргинијус Синкевичиус изјавио је на церемонији проглашења награда 8. октобра да су финалисти и добитници награде доказали да су брзе промене могуће и у тешким околностима као што су биле ове године.

 

"Ове успешне приче показују да одрживост и зелена транзиција дају решења за савладавање изненадних криза и стварање бољих и здравијих урбаних средина за грађане ЕУ. Док настављамо да се прилагођавамо новом нормалном, наши градови добитници награде наставиће да играју водећу улогу у примени зелених решења и стварању градова који су погодни за живот", рекао је Синкевичиус, саопштила је ЕК.

 

Град Габрово је награђен за своју посвећеност енергетској ефикасности и коришћењу чисте технологије током протекле деценије, саопштила је ЕК. Бугарски град има широк спектар природних станишта и врста и спроводи мере заштите и очувања биодиверзитета.

 

Лапенранта је седиште универзитета светске класе за истраживања и иновације који доприноси граду у областима као што је зелена енергија, одрживост, циркуларна економија и технологија воде, наводи се у саопштењу. То је први град на свету који је почео да користи само обновљиву електричну енергију са сертификатом ЕКОенергy.

 

Међу критеријумима за доделу титуле Европске зелене престонице налазе се квалитет ваздуха и воде, управљање отпадом, мобилност, као и капацитети за прилагођавање и ублажавање климатских промена.

 

Европска зелена престоница поред титуле добија и новчани износ од 350.000 евра, а градови који су добили награду Зелени лист по 75.000 евра. За награде је ове године конкурисало 36 градова, највише у 13 година дугој историји доделе награда.

 

За Европску зелену престоницу могу конкурисати градови са више од 100.000 становника, а награда Европски зелени лист је установљена 2015. за градове са 20.000 до 100.000 становника.

 

Извор: Еуроактив

 


Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015