Logo
Одштампајте ову страницу

Обележавање Четвртог међународног дана предела у Србији

Оцените овај чланак
(2 гласова)

sferadfdfdfdfМинистарство заштите животне средине, у сарадњи са ЈП Национални парк Ђердап, Заводом за заштиту природе Србије и Шумарским факултетом Универзитета у Београду, обележиће Четврти међународни дан предела у Србији данас у Управној згради ЈП НП Ђердап.

 

Светски дан предела установио је Савет Европе, указавши тако на значај очувања предела. Овогодишња тема Дана предела је "Примена Европске конвенције о пределу у секторским политикама", тако да ће представници Министарства заштите животне средине, Националног парка Ђердап, Завода за заштиту природе и Шумарског факултета приказати досадашњи напредак у планирању и уређењу предела, а посебно њиховој интеграцији у просторно планску документацију и различите секторске стратегије и политике.

 

Поводом обележавања 4. Међународног дана предела директор Завода за заштиту природе Србије, мр Александар Драгишић поручује да се "у процесу проглашавања заштићених подруја приликом валоризације простора за заштиту сагледавају предеоне карактеристике и вредности подручја. У систему заштићених подручја Србије, у категорији Предео изузетних одлика, тренутно имамо 21 подручје које заузима простор од око 10% укупне територије заштићених подручја. Као најпознатија међу њима истичу се: Власина, Пчиња, Овчарско-Кабларска клисура, Камена Гора, Рајац, Озрен-Јадовник, Лептерија-Соко Град, Клисура реке Градац и друга".

 

"Уважавајући у заштити природе интеракцију природног и културног наслеђа и улогу човека у настајању предела, од 2019. године у систему заштићених подручја налази се и прво добро проглашено за Културни предео, и то ПИО "Културни предео Тршић-Троноша", истакао је директор Завода, мр Драгишић.

 

Република Србија је потписала и ратификовала Европску конвенцију о пределу (ЕКП) 2011. и на тај начин се придружила великом броју земаља (39) чланица Савета Европе. Савет Европе је тему предела одредио као важно поље европске политике. Предео је идентификован као део културне баштине, као културно и природно добро од директног значаја за квалитет живота.

 

Извор: Еуроактив

 

 


Последњи пут измењено понедељак, 12 октобар 2020 10:00
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015