Logo
Одштампајте ову страницу

Међународни фестивал зелене културе "Green Fest“

Оцените овај чланак
(2 гласова)

buducnostzelimЈеданаести Међународни фестивал зелене културе "Green Fest“ ће бити одржан од 26. октобра до 4. новембра, у измењеном, онлајн издању, под слоганом “Какву будућност желим?”.

 

Ове године, сви садржаји ће бити у потпуности бесплатни.

 

Сви заинтересовани за животну средину, екологију, климатске промене, одрживи развој, као и сродне теме, моћи ће да погледају укупно 7 дугометражних и 49 филмова средњег и кратког метра. Обзиром да је ова година стопирала излазак нових високобуџетних филмских остварења, тим Греен Феста је припремио селекцију најзанимљивијих и најгледанијих филмова из претходних 10 година.

 

На фестивалу ће бити доступни филмови попут: “Riverblue: Да ли мода може да спасе Планету?” о загађењу које долази из модне индустрије, као и другим проблемима које ова индустрија узрокује широм света, затим, “Раундап на оптуженичкој клупи” који улази у срж скандала о употреби глифосата, и прати формирање и рад Хашког Трибунала против Монсанта, “Хармонија са депоније” - прича која је освојила срца публике широм света са причом о успеху парагвајског дечијег оркестра који свира на инструментима који су направљени од материјала са депоније. У селекцији се налазе и два филма о храни – „Семе: Неиспричана прича“ и „Само ти једи: Прича о бацању хране“ који, сваки из свог угла, осветљавају будућност хране и наш, често неодговоран однос према њој. Употреба ресурса је такође у фокусу овогодишњег филмског програма кроз филмове „Рат за песак“ и „Утоварени: Права цена транспорта“.

 

Филмови кратког и средњег метра нису застали ове године попут дугометражних филмова, а својим квалитетом све више парирају високобуџетним филмовима. Готово 70% овог програма су филмови из 2020. године и распоређени су у шест категорија. По први пут на фестивалу Green Fest, један филм ће имати светску премијеру – „Риба на сувом“, немачког редитеља Јонаса Нелисена, о изазовима промена и готово невероватним завршетком филма. Поред овога, бројни филмови су, кроз уметничку и документарну призму показали, са једне стране – велики број проблем које изазивамо, са друге - светлу страну будућности која има наде. Издвојићемо неке од њих: „Срж стабла“, „На танком леду“, „Будућност летења“, „Добар посао“, али и бројни филмови о природи, као и филмови из региона југоисточне Европе.

 

Најмлађи посетиоци, нису изостављени. И за њих је припремљен избор анимираних филмова који ће их научити како да, већ сада, разумеју значај очувања природе и одговорност према животној средини.

 

 

Образовни програм фестивала доноси сјајне разговоре са нашим највећим стручњацима на различите теме. Серија разговора почиње 28. октобра у 18 часова, темом „Да ли наша одећа уништава Планету?“, где ћемо имати прилику да чујемо о најновијим истраживањима нашег најпознатијег генетичара др Миодрага Стојковића и најпознатијег климатолога др Владимира Ђурђевића, заједно са Иваном Јовчић – директорком Центра за унапређење животне средине, који ће објаснити последице „брзе моде“ на наше здравље, као и на животну средину.

 

Загађење ваздуха у Београду и Србији постаје све чешће и озбиљније, али последице већ почињемо да примећујемо. У дискусији „Квалитет ваздуха – од европског до локалног нивоа“ (29. октобар у 12 часова) ћемо сазнати како се наше комшије боре са загађењем, шта можемо да очекујемо из нових ЕУ пакета помоћи западном Балкану, подацима о загађењу у Србији и борби за чист ваздух у локалним заједницама. Кроз овај разговор нас воде Антоан Авињон из Делегације Европске Уније, Мирјана Јовановић из Београдске отворене школе и Наташа Рашковић из организације Проток 21 из Смедерева.

 

Обзиром да у потпуности зависимо од природе, панел „ЕУ зелени договор, природа и климатске промене“ (2. новембар у 18 часова) ће објединити теме о начинима и потреби заштите природних ресурса, инструментима који могу да помогну Србији да унапреди квалитет природе и мрежи природних добара Натура 2000 која је један од значајних алата у смањењу ризика климатских промена. На панелу ће говорити Борис Ерг - директор IUCN ECARO, Зоран Сретић – стручњак за право ЕУ, Предраг Лазаревић – професор Биолошког факултета и Имре Кризманић – доцент на Биолошком факултету.

 

Додатни део образовног програма чине и изузетно квалитетни и информативни образовни филмови о управљању отпадом, водним ресурсима и хемикалијама у Србији, који ће вас повести на пут кроз депоније, позоришта, паркове, реке, природна добра и лабораторије.

 

Сви филмови ће моћи да се погледају на званичној страници фестивала www.greenfesti.rs, а уколико желите да будете у току са програмом који ће бити преношен уживо, пратите странице Греен Фест-а на Фејсбуку и Инстаграму.

 

Овогодишње издање Греен Феста су подржали Секретаријат за заштиту животне средине града Београда, Делегација Европске уније, Француски институт и амбасада Француске, Хајнрих Бел фондација и Мрежа за климатске акције – Европа, као и многобројни партнери и пријатељи фестивала.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 19 октобар 2020 20:44
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015