Кућа Добрих Вести

Login

Талас обнове зграда - зелене зграде за будућност

Оцените овај чланак
(2 гласова)

zgradetalasdfdfdfdfСваке године у Европи се ради смањења потрошње енергије реновира само 1% зграда. Реновирање зграда је кључно за декарбонизацију сектора градње, опоравак економије и искорењивање енергетског сиромаштва.

 

Зграде троше 40% енергије у ЕУ и емитују 36% гасова са ефектима стаклене баште повезаних са енергијом, објављено је на сајту Савета ЕУ.

 

Наводи се и да две трећине европских зграда није енергетски ефикасно, при чему су многе од њих дом породица са малим приходима.

 

Како се додаје, између 85 и 95% постојећих зграда биће ту где јесу и 2050. године.

 

Истиче се да је реновирање зграда у ЕУ кључно за смањење штетне емисије и потрошње енергије.

 

"Талас реновирања може да помогне опоравку од кризе изазване пандемијом корона вируса и отварању радних места, као и да пружи подстицај економији", наводи се.

 

Указује се да реновирање ради енергетске ефикасности може да смањи трошкове за енергију домаћинствима и унапреди њихов квалитет живота обезбеђујући уз то зелену транзицију.

 

Сврха реновирања треба да буде унапређење енергетских перформанси зграда - повећање енергетиске ефикасности, смањење потрошње енергије, примена одрживих решења, декарбонизација грејања и хлађења.

 

При томе фокус треба да буде на циркуларности - подстицању еко-дизајна и еко-ознака, коришћењу иновативних и одрживих пракси градње, промовисању употребе и поновне употребе одрживих и локално доступних материјала.

 

Када је реч о финансијској подршци за реновирање зграда, треба комбиновати приватне и јавне инвестиције и ЕУ шеме финансирања и промовисати опције попут зелених субвенција, зелених зајмова...

 

Наводи се и да ће ЕУ подржати сваку чланицу да убрза реновирање зграда на најисплативији начин и уз поштовање националних специфичности.

 

Циљ иницијативе Талас обнове за Европу јесте смањење емисије гасова са ефектима стаклене баште из зграда за 60% до 2030. године.

 

Извор: Еуроактив/Савет ЕУ

 

 

 


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија