Кућа Добрих Вести

Login

РАФТЕРИ ЦЕЛОГ БАЛКАНА НА ФЕСТИВАЛУ: „Викенд за реке“

Оцените овај чланак
(2 гласова)

VIKENDZAREKEПловећи брзим водама Таре, рафтери са целог Балкана прославили су важност река на првом фестивалу „Викенд за реке“, који је на Горњој Дрини организовао током овог викенда Рафтинг центар „Тара-Рафт“ и Рафтинг камп „Кањон-Тара“, уз подршку WWF Адрије, Међународне рафтинг федерације (ИРФ) и рафтинг клуба КЕС „Пустолов“.

 

Река Тара граничи се са Босном и Херцеговином и Црном Гором, пресецајући један од најдубљих и најспектакуларнијих кањона у Европи.

 

УНЕСКО је 1977. године реку и кањон прогласио резерватом биосфере, препознајући њену разноврсну флору и фауну, различита станишта и укупне природне и културне вредности. Названа „Сузом Европе“, река Тара има велики потенцијал за одрживи развој, подржавајући активности као што су еколошки туризам, рафтинг и вожња кајаком, планинарење и кањонинг. Међутим, све ово је доведено у опасност због веома разорних планова за изградњу три хидроелектране на реци Дрини, које ће имати велики утицај и на реку Тару.

 

Не само да би планиране хидроакумулације неповратно девастирале 30 километара реке Дрине и последично имале огроман штетан утицај и на Тару, већ је цели процес планирања био испуњен бројним недоследностима, недостатком транспарентности и одговарајућим учешћем јавности, као и нејасним изворима финансирања. Надаље, узимајући у обзир сложену политичку организацију Босне и Херцеговине, праћену чињеницом да обе реке стварају природне границе према суседним земљама, предложени пројекат појачава политичку поделу будући да нису сви доносиоци одлука правилно консултовани. Такође, и што је још алармантније, у јавности нису објављене студије изводљивости које доводе у питање целокупну сврху и одрживост пројекта.

 

Због тога се десетина рафтинг клубова из целог региона окупила 21. августа у Бастасима у Босни и Херцеговини како би прославили балканске реке, неке од последњих слободних токова у Европи.

 

Фестивал „Викенд за реке“ је за њих начин да подигну глас за реке, уједно указујући на важност очувања Таре и свих њених вредности које ће бити изгубљене ако се настави са предложеним развојем хидроенергије. Као прави амбасадори река, рафтери ће се придружити другим организацијама и појединцима који раде на очувању балканских река за садашње и будуће генерације.

 

 

Извор: WWF/Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 22 август 2021 12:03

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија