Logo
Одштампајте ову страницу

НОВЕ ИНИЦИЈАТИВЕ: Унапређење здравља и заштите животне средине на локалном нивоу

Оцените овај чланак
(2 гласова)

fondodrziviЛокалне организације цивилног друштва најавиле су данас на скупу одржаном у Београду у Конгресном центру Хотела Envoy отпочињање активности четири иницијативе за примену циљева одрживог развоја у сектору здравља и заштите животне средине у Бору, Сомбору, Пожеги, Књажевцу и Пироту.

 

Финансијску подршку за ове активности, које ће бити реализоване у наредних годину дана, обезбедио је Фонд за одрживи локални развој који подржавају Швајцарска и Немачка развојна сарадња, а имплементира Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ у оквиру пројекта “Реформа јавних финансија - Агенда 2030”.

 

“Књажевац има нову трансфер станицу са рециклаз̌ним двориштем, али грађанима нису обезбеђени услови за примарну селекцију отпада у близини њихових домова. Зато ће активности нашег пројекта “Чиста средина – Здрави људи”, пре свега, бити усмерене на подизање свести грађана о значају примарне селекције рециклажног отпада на месту настанка,” рекла је на скупу Снежана Павковић из организације Тимочки клуб из Књажеваца. Павковић је додала да ће у ту сврху у оквиру њихове иницијативе у Књажевцу бити успостављена четири острва са великим контејнерима за рециклажу и осам мањих са кантама за селектовање рециклабилног отпада, која ће се налазити у непосредној близини школа. “У Пироту ће фокус активности наше иницијативе, коју спроводимо у сарадњи са организацијом Пиргос из Пирота, бити усмерене на развој локалних политика јавног здравља,” закључила је Павковић.

 

                         envoj

 

“У оквиру нашег пројекта “Грађани и локалне самоуправе заједно ка циљевима одрживог развоја” спровешћемо истраживање ставова грађана и стручне јавности о најважнијим изазовима нашег града у погледу заштите животне средине и на основу тога креирати Локални акциони план за заштиту животне средине Града Сомбора,“објаснио је присутнима Срђан Влашкалић из Сомборског едукативног центра.

 

Овај Центар, у сарадњи са Грађанском Алијансом за социјалну инклузију ГАСИ из Пожеге, радиће и на креирању Плана јавног здравља Општине Пожега са посебним акцентом на превазилажење последица КОВИД-19 пандемије.

 

Активности иницијативе “Боље је одрживо” у Бору, које су усмерене на подизање еколошке свести и знања деце, младих и грађана, како је речено на скупу, спроводиће Друштво младих истраживача из Бора. Док ће пројекат “Први корак ка чистој и отпорној локалној заједници!”, који ће у Сомбору спровести Фондација Гимназија „Вељко Петровић”, подразумевати креирање модела за рециклажу алуминијумских лименки и пластичних чепова на територији Града Сомбора и подизању свести различитих припадника локалне заједнице у Сомбору о значају систематског бављења рециклажом отпадног материјала.

 

Тема позива коју је Фонд за локални одрживи развој у априлу ове године упутио организацијама цивилног друштва заснована је на резултатима извештаја „Србија 2030: Развојни приоритети – Извештај недржавног сектора”, који су објавиле организације цивилног друштва окупљене око Платформе “Одрживи развој за све”.

 

“У овом извештају се, на основу званичних и релевантних података, између осталог наводи да се од укупно генерисаног отпада, не рачунајући минерални отпад, у Србији рециклира само 34%. То је мање од било које земље Европске уније и знатно мање од ЕУ просека који износи 75%. Такође, Србија има само 10 функционалних хигијенских депонија, док се број дивљих процењује на чак око три хиљаде. Напоредо с тим, чак 6,5 % грађана изјављује да има незадовољене здравствене потребе, што је скоро три пута већи удео у односу на просечне вредности у ЕУ. Све то непосредно утиче на здравље и квалитет живота грађана Србије,” рекла је на отварању скупа Милена Алтмајер, вођа пројекта Реформа јавних финансија – Агенда 2030. Алтмајер је објаснила да је управо због тога један од захтева истакнутих у позиву Фонда био да предложене иницијативе обухвате најмање две од четири приоритетних области деловања одрживог развоја дефинисаних овим извештајем: здрав живот и здравствена заштита доступни свима, одговорна и ефикасна употреба природних ресурса, чисте и отпорне локалне заједнице и очување природног и културног наслеђа.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 12 септембар 2021 18:06
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015