Logo
Одштампајте ову страницу

Зелени кровови Торонта

Оцените овај чланак
(4 гласова)

Green-roofsТОРОНТО – Торонто је од 1. маја ове године постао први град у Северној Америци у којем је законом прописана обавеза да све нове зграде морају да имају "зелене“ кровове.

Иако је поменути пропис, који су градске власти усвојиле у мају 2009. године, почео да се примењује још од 1. фебруара 2010, до сада се односио на нове стамбене, пословне и јавне објекте, док је од 1. маја ове године његова примена проширена и на индустријске објекте.

Тако ће од сада сви новоизграђени објекти у Торонту површине веће од 2.000 квадрата морати да имају од 20 до 60 одсто "зеленог“ крова, извештава веб сајт crispgreen.com.

"Зелени“ кровови, познати још и као "живи“ кровови, покривени су разним врстама отпорних биљака које воле сунце ради стварања баријере између сунчевих зрака и крова. Захваљујући томе се лети смањује температура у зградама, али и у градовима у целини, чиме се олакшава живот људи, а истовремено и смањује оптерећење на електричну мрежу, док се зими смањује потреба за загревањем.

Пошто је Торонто први град, који је законом прописао овакву обавезу за све зграде које се граде на читавој његовој територији, оријентисаност ка "зеленим“ крововима су пре њега већ показали други градови на континенту, као што су Чикаго и Њујорк.

Осим што олакшавају живот људи и доносе смањење рачуна за струју, "зелени“ кровови имају и друге предности. Они истовремено доприносе прочишћавању ваздуха и воде и представљају мирне оазе за људе, птице и инсекте у загађеним градским срединама пуним бетона и асфалта.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 26 децембар 2012 14:49
Мирјана Јовановић

Рођена 1973. године у Београду. Дипломирани професор шпанског језика. Више од десет година радила као преводилац у Новинској агенцији Танјуг. Осим шпанског, служи се енглеским и руским језиком.

Најновије од Мирјана Јовановић

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015