Logo
Одштампајте ову страницу

Боливија законом штити планету Земљу

Оцените овај чланак
(9 гласова)

mother-earth-credit-earthfirstnewswireЛА ПАЗ - Боливија је прва земља у свету која, у напору да се зауставе климатске промене и екплоатација природних богатстава и да се побољша квалитет живота Боливијанаца, жели да нашој планети - Земљи законом да одређена права.

Закон о Мајци Земљи (la Leu de la Madre Tierra) развиле су групе грађана, а прихватили и одобрили политичари. Овим законом признају се права свим живим бићима, тако да природа добија иста права као људско биће.

Овај закон требало би да омогући Земљи право на живот и регенерацију, разноликост, на чисту воду и ваздух, елиминацију штетних ефеката насталих активношћу човека и престанак загађења.

 

Закон о Мајци Земљи – наша планета је живо биће

 

Овај закон заснива се на широким принципима живота у складу са Земљом, а приоритет му је “заједничка добробит”. Суштина овог закона је веровање да је Земља света, што произилази из веровања андских индијанаца да је земља живо биће.

“Живети добро значи прихватити облике потрошње, понашања и деловања који неће шкодити природи. Захтева се етички и духовни однос према животу”.
Први акт који описује ова права, која су одобриле боливијске националне власти још на Конгресу у децембру 2010, утиру пут новом закону.

Овим актом Мајка Земља се дефинише као недељива и динамична заједница свих живих система и живих организама који зависе једни од других и међусобно су комплементарни и деле заједничку судбину.

Влада Боливије законски је обавезна да води рачуна о добробити својих грађана и њиховог природног окружења и то тако што ће водити политику којом ће се индустрија држати под контролом.

Економија треба да функционише унутар граница које природа поставља, а држава треба да се све више окреће новим, обновљивим изворима енергије.

 

Кључни циљ закона - превенција климатских промена

 

Превенција климатских промена је кључни циљ овог закона и подразумева заштиту живота будућих генерација. Влада тражи од богатијих земаља да помогну Боливији да се прилагоди последицама које су настале услед климатских промена.

Боливија је, наиме, према једном извештају организације OXFAM из 2009. године , једна од најугроженијих земаља у свету када су последице климатских промена у питању, oбјавио је тада британски Гардијан (The Guardian).

Овој земљи прете суше, поплаве, отопљење глечера.

На међународном нивоу, боливијска влада има законску обавезу да промовише права Мајке Земље на исти начин на који се промовише мир у свету и уништење хемијског, биолошког и нуеклеарног наоружања.

 

Индијански концепт Исправног живота – холистички приступ

 

Промена боливијског Устава започета је 2009. године, а поменути закон захтева потпуну ревизију законодавног система. Ово представља удаљавање од западног система развоја, а приближава се холистичкој визији, заснованој на индијанском концепту Исправног Зивота.

“Живети Исправно значи ускладити потрошњу, понашање и деловање са природом. Живети Исправно подразумева потпуно остварење живота и колективне среће”.

Пакт уједињење (El Pacto de Unidad), који чини пет боливијских друштвених покрета, припремио је пројекат закона.

Он представља преко три милиона људи и свих 36 индијанских група у земљи, од којих су већина мали пољопривредници који живе на земљи својих предака. Пројекат закона штити њихов начин живота и њихову културу од најезде индустријских достигнућа.

Суштинска промена начина експлоатације природних добара подрузумева да се увек има у виду да је Мајка Земља света и плодна и да храни и штити свако живо биће. Она је увек у непрекидном складу, хармонији и комуникацији са космосом.

Министарство Мајке Земље, према том законском предлогу, утврдиће како промовисати нова права и гарантоваће њихово поштовање.

Ипак, економија  те латиноамеричке земљe тренутно зависи од извоза природних богатстава (трећину извоза чини извоз руда). Боливија сада треба да усклади нове обавезе са захтевима индустрије.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 13 март 2013 16:30
Гордана Балаћ

Pођена 1976. Дипломирани професор шпанског језика. Поред шпанског, говори енглески и италијански. Никада није радила у струци, ако се изузму две дивне године које је провела као хонорарни преводилац у Танјугу. Уживала да вестима даје необичне и привлачне наслове. Тренутно ради у елитном салону керамике и намештаја, али не престаје да ужива у читању, превођењу и усавршавању језика. Ужива у природи, речима и разговору са добронамерним, смиреним људима пуним живота. Верује да човек, ако посматра свет са лепше стране, у свему и свуда може пронаћи свој мали рај.

Најновије од Гордана Балаћ

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015